fem städer i verona

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova

Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i stan. Padova har 3000-åriga anor och överallt påminns man av människor som en gång levat här. Universitetet i Padova är vida berömt. Det grundades redan 1222, och den första kvinnan i världshistorien Elena Cornaro Piscopia tog sin examen här 1678. Vid universitetet ligger en botanisk 1500-tals trädgård som är unik i sitt slag och upptagen på Unescos världsarvslista. Padova är ett möte mellan en anrik välbärgad venetiansk historia och en modern yvig italiensk nutid. Och stadens skyddshelgon St Antonius, eller Il Santo, som han kallas, håller ständigt ett vakande öga över sin vackra hemstad.

Treviso

Treviso är en lite mindre stad med drygt 80 000 invånare cirka 30 kilometer norr om Venedig. Treviso brukar beskrivas som ett Venedig i miniatyr där kanaler snirklar sig fram med medelhavsblått vatten mellan pastellfärgade husfasader och torg där yvigt gestikulerande stadsbor tuggar pastor och tippar fel inför helgens fotboll. I Treviso slipper man Venedigs turistfällor, trattoriornas viner är okomplicerade och cappuccinon kostar inte en förmögenhet. Den kan såklart bara beställas på italienska. Treviso är norra Italien på riktigt, här doftar och ryker det italienska köket överallt. Treviso har antika rötter och blev ett biskopssäte redan på 400-talet. I dag är staden mest känd för att det stora modeföretaget Benetton har sitt hemvist här. För många är Treviso bara en flygplats ”Venedig Airport” som skyfflar turister vidare till den mer berömda grannstaden. För den verklige Italienvännen är Treviso däremot en oupptäckt diamant man vill behålla för sig själv.

Vicenza

Mellan Venedig och Verona ligger den charmiga staden Vicenza, en antik stad som haft många styresmän genom seklen. Staden har tidvis drabbats av krig och förstörelse, men är också präglad av en rik och fascinerande historia som inte minst syns i arkitekturen med berömda palats och byggnader, som exempelvis Basilica Palladina som är stadens stolthet. Vicenza fullkomligt vimlar av magnifika byggnader med romerska valvbågar och statyer i marmor. Stadens 1500-talsteater Teatro Olimpico, skapad av den berömda renässansarkitekten Alexandro Palladio, anses vara föregångaren till modern teaterarkitektur och estetik. Många berömdheter har verkat i Vicenza men stadens store son är nutida, fotbollslegenden Roberto Baggio som är minst lika helgonförklarad som åtskilliga av de skyddshelgon som verkat i staden. Bland dem slavkvinnan Bakhita som en gång kidnappades från sina föräldrar för att säljas som slav och vars omskakande livsöde gjort till ett av den katolska kyrkans mest älskade helgon.

Bassano del Grappa

Bassano del Grappa ligger i hjärtat av Veneto omgivet av städer som Treviso, Padova och Venedig. I och kring staden produceras naturligtvis en hel del av den berömda vinspriten. Det är dock inte grappan i sig som givit staden dess namn. Det kommer istället från det närliggande berget Monte Grappa. Här gick frontlinjen under första världskriget och fruktansvärda slag utspelades. Bassano del Grappa är en mix av medeltid, genuin italiensk lantlighet och en ny tids handelsstad. Den berömde renässanskonstnären Jacob Bassano verkade i staden. Han kunde mycket väl givit staden dess namn, men i det här fallet var det tvärtom om. Konstnären tog hemstadens namn. Bland många berömda sevärdheter som finns i Bassano del Grappa kan man nämna en träbro som ritades av renässansarkitekten Andrea Palladio 1569. Bron har förstörts många gånger, senast under andra världskriget, men har alltid byggts upp igen. Bron är förtrollad plats där förälskade par ska kyssas för att få evig kärlek. Vid ena brofästet har för övrigt grappaproducenten Nardini sin välbesökta butik.

Adria

Adria är en liten stad söder om Venedig där norra Italiens stora floder Adige och Po finner sina utlopp i Adriatiska havet, som för övrigt fått sitt namn från staden. Adria är en mycket gammal stad med lämningar från etrusker och folk som levde här långt före romartiden. I Adria finns ett arkeologiskt nationalmuseum som är ett måste för den som är intresserad av den gåtfulla etruskiska konsten och kulturen. Adria är behagligt befriat från turistinvasioner. Staden har inte mer 20 000 invånare, hotellen är små, restaurangerna och caféerna genuina, och med Medelhavet utanför knuten så finns flera fisk- och skaldjursrestauranger som trollar fram det bästa av det italienska köket – och längs smågatorna doftar det av tryffelpizza och grillad hummer.