balkongen med romeo och julia

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans.

Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom stadens centrum från schweiziska Alperna till Adriatiska havet. Verona bär på lämningar från folk som levde här långt före etruskerna. Verona är en knutpunkt. Här möter den nord-sydliga passagen upp emot Brennerpasset vägen som korsat Po-slätten sedan urminnes tider då steg blev stig.

Verona är en hjärtpunkt i Veneto med Gardasjön och Valpolicella i väster och Soave Venedig i öster. Staden är närmast en utpost mellan södra och norra Italien. Gränsen är såklart osynlig, men har en kulturell betydelse. Södra Italien har i långa tider varit fattigt, medan norra varit välmående och rikt. Söderns enkla trattorior med bordsviner och pasta blir i norr eleganta barer med Prosecco och Campari. Söder om Verona breder olivoljan och pastan ut sig, i norr tar smör, ost och charkuterier över.

Verona har haft stor betydelse i alla tider. En gång var staden Julius Ceasars port till det nordliga romarriket. Herraväldet har skiftat genom seklen och flera olika fanor har vajat på Palazzo Barbieri – länge tillhörde staden Österrike. Veronas egen fana är blå med ett gult kors, närmast identisk med den svenska.

Verona – kärlekens stad

Kärleksstaden Verona är ett möte mellan en pittoresk italiensk lantby och en modern storstad. Här förenas arkitektur, design och mode med det historiska och genuina. Staden har drygt 250 000 invånare och tidvis minst lika många förälskade turister. Att låta sig fotograferas under Romeo och Julias balkong på Via Capello 23 undgår ingen nyförälskad turist och många passar på att fästa en kärlekshälsning på väggen, låsa fast ett hänglås på grinden, eller röra vid Juliastatyns högra bröst och få evig tur i kärlek. För den som till äventyrs råkar vara Shakespeare-nörd finns mängder med sevärdheter i stan, som Romeos och Julias bostäder och Julias grav – vilket är ganska är ganska ovanligt när det gäller personer som aldrig funnits.

Den berömda Arena di Verona är inte bara en fantastisk sevärdhet i sig. Det är en av Operakonstens största scener i klass med La Scala och Metropolitan. På den romerska arenan spelas sommartid världens största operor inför utsålda hus och världsstjärnor avlöser varandra i praktrollerna.

I Verona finns också mängder med underbara restauranger, fik, vinbarer och gelaterior där världens kanske bästa glass serveras. I stadens centrum trängs stjärnbeströdda Michelinkrogar med kvarterskrogar och utmed sidogatorna små genuina restauranger där man serverar lokala specialiteter som kanin, polenta, åsna och häst.

Till Verona reser man för kulturen, historien, kärleken, maten, vinet och kanske allra mest för att uppleva en stad där Italien är mer Italien än kanske någon annanstans.