en skylt i vingård med cabernet franc

Cabernet franc – en sträv fransos

Cabernet franc är en druva som går lite under radarn då den oftast blandas med andra druvor, som exempelvis i Bordeaux där den ingår tillsammans med merlot och cabernet sauvignon i den klassiska Bordeauxblandningen. Cabernet franc ses ofta som en nära släkting till den betydligt mer välkända cabernet sauvignon. I själva verket är cabernet franc dess förälder tillsammans med sauvignon blanc, vilket har kunnat klarläggas genom modern DNA-forskning. Cabernet franc anses också vara urdruva till både merlot och Carmenère.

Vad är cabernet franc?

Den mörkblå druvan Cabernet franc räknas som en purfransk druva även om den numera odlas på många håll i världen. Trots att cabernet franc oftast ses som en blandningsdruva, som kompletterar de stora berömdheterna, så är den i sig själv en lite kaxig, elegant och sofistikerad druva med en helt egen karaktär. Den förtjänar definitivt större kännedom. Cabernet franc är mest känd från Bordeaux och Loire i Frankrike. Det är en druva som sätter knopp och mognar tidigt, vilket gör att den trivs bäst i svalare klimat. Cabernet franc har likheter med cabernet sauvignon, men franc-vinerna är i regel mindre syrliga. Om man blandar de båda närstående druvsorterna får man ett mycket balanserat äktenskap. Sedan 1800-talet har cabernet franc får finna sig i att stå i skuggan av cabernet sauvignon. Ofta utgör cabernet franc bara en mindre del av blandningarna. Druvrena cabernet franc-viner får man leta efter, vilket är olyckligt eftersom bra cabernet franc-viner kan vara mycket subtila och ha större elegans än många cabernet sauvignon-viner. Cabernet franc är en mogen druva, medan cabernet sauvignon är ungdomligare, busigare och lite vild. Cabernet franc har förälderns stillsamma framtoning och behöver inte ha samma uppmärksamhet vid middagsbordet. Cabernet franc vill inte sticka ut bidrar hellre till en sofistikerad och mogen diskussion. Cabernet franc odlas på många plaster i världen, de allra bästa vinerna brukar komma från svalare områden där druvorna har vuxit på lite högre höjder.

Cabernet franc’s historia

Cabernet franc är en av de äldsta franska druvsorterna. Vi vet dessvärre lite om dess ursprung. Dock visar modern genforskning att cabernet franc har givit upphov till många andra druvor så dess ålder är med största säkerhet ansenlig. De äldsta beläggen för att man odlat cabernet franc härstammar från sydvästra Frankrike och början av 1600-talet. Druvan lär sedan ha kommit till Loiredalen med Cardinal Richelieu för att senare bli mycket populär i Saint Emilion and Pomerol där cabernet franc-vinerna numera har världsrykte. Länge odlades cabernet franc under namnet Bouchet. Kring sekelskiftet 1800 blev cabernet franc alltmer populär och spreds över stora delar av den gamla vinvärlden. Var druvan ursprungligen härstammar från är inte klarlagt. Man brukar peka på den baskiska delen av södra Frankrike nära gränsen till Spanien, eller längre in i Pyrenéerna. Men några klara historiska belägg finns inte. Namnet ger inte heller någon vägledning. Det tros ha latinska rötter och betyda ”Frankrikes svarta vin”. Mest berömd är cabernet franc för att den tillsammans med sauvignon blanc visat sig vara förälder till cabernet sauvignon. Denna kunskap blev känd via dna-analyser först 1997. Cabernet franc är en av världens 20 mest odlade druvor och den firas årligen på cabernetdagen den 30 augusti.

Var odlas cabernet franc?

Cabernet franc odlas i många vinländer, men 50 procent av odlingarna är alltjämt i Frankrike, druvan räknas som purfransk. De mest kända distrikten är Bordeaux och Loire, där produceras några av de allra främsta cabernet franc-vinerna. På senare år har cabernet franc blivit mycket populär i USA, dit den kom till Napa Valley för att sedan spridas till andra vinstater som Washington, New York och Oregon. Cabernet franc odlas också med framgång i länder som Italien, Spanien, Australien, Nya Zeeland, Argentina, Chile, Ungern, Canada och många fler, till och med i mer okända vinländer som Kina och Kazakstan. På senare år har druvans popularitet ökat, mycket beroende på det rykte den fått tack vare de kraftfulla Bordeauxblandningarna. Även om Cabernet franc mestadels används som blandningsdruva förekommer den som endruvsvin, särskilt i de modernare vinländerna, i sina bästa stunder är dessa viner mycket eleganta och sofistikerade. Toppländerna anses vara Frankrike och USA

Hur smakar cabernet franc?

Cabernet franc har ofta en sträv, elegant och fruktig stil med inslag av röda bär som hallon, jordgubbar. Doften brukar beskrivas som somrig med nyklippt gräs och svarta vinbär. Cabernet franc kan påminna om sin avkomma cabernet sauvignon men har inte lika mycket fruktsyra. Endruvsviner på cabernet franc är mjuka och bäriga. Ofta finns en typisk örtighet med peppar och grön paprika. Cabernet franc är lätt att känna igen på sin paprikaarom. Doften kommer från en ämnesgrupp som kallas metoxypyraziner, vilka utsöndrar dofter som ger ett naturligt insektsskydd. Viner som vuxit i kallare klimat får vanligen en högre syra, medan varmare klimat utvecklar mer bäriga aromer.

Hur serveras cabernet franc?

Cabernet franc bör serveras vid en temperatur på 16–18 grader. En bra tumregel kan vara att ställa in en flaska cabernet franc i kylskåpet 30 minuter före middagen. Då hinner temperaturen sjunka några grader för att sedan stiga till perfekt dricktemperatur i glaset eller karaffen.

Glas till cabernet franc

Cabernet franc-vin, liksom blandningar med cabernet franc, bör serveras i en traditionell stor och hög rödvinskupa med relativt vid öppning och rund midja. Glaset ska vara avsmalnande, men druvans rika aromer gör att öppningen inte behöver vara fullt så snäv som andra vinglas.

Hur lagras cabernet franc?

Bättre och elegantare cabernet franc-viner, liksom mer anspråksfulla Bordeauxblandningar, kan lagras mycket länge. Sådana viner kan under rätt förutsättningar fortsätta att utvecklas under flera tiotals år eller mer. En vinkällare eller vinkyl är optimalt, men det viktigaste är att vinerna förvaras liggande i jämn temperatur och gärna mörkt.

Tilltugg till cabernet franc

Cabernet franc har ofta en strävhet och en uppfriskande syra som gör att vinerna passar mycket bra till sötman i tomat- och grönsaksbaserade plockmat, som exempelvis minipizza, grillade grönsaker och vissa söta fruktsmaker. Prova det gärna till blåmögelost, till exempel en fransk Roquefort. Vinet går också bra till. salami, soltorkade tomater och kryddiga asiatiska eller mexikanska smårätter med chili och färska örter. Tumregeln kraftfullt vin möter kraftfulla smaker är bra att ha i åtanke.

Mat till cabernet franc

Cabernet franc är ett matvänligt vin som passar till mycket. I synnerhet till kraftfulla kötträtter. Långlagad högrev, mustiga grytor och pepparbiff är några utmärkta kombinationer. Det mesta som har legat på ett grillgaller passar bra till cabernet franc. Prova det exempelvis till grillad kyckling, grillad entrecote eller grillade grönsaker som paprika, aubergine och zucchini. Loire-vinerna är i allmänhet lite lättare och kan därför vara att föredra till det mildare köttet som anka, kalv och kanske allra helst till rosastekt lamm med en örtig rosmarinsås.