gruner veltliner skylt i vingård

Grüner Veltliner – Österrikes stolthet

Grüner veltliner är Österrikes stolthet. Druvan odlas över hela det lilla alplandet och är känd för att ge såväl lätta, friska viner med fruktiga och kryddiga inslag som nyansrika och högklassiga viner. Österrikes vinindustri har efter den stora vinskandalen 1985 genomgått en stor förvandling och i dag är landet ett av världens allra mest intressanta och framstående vinländer. I den utvecklingen har grüner veltliner varit drivkraften.

Vad är grüner veltliner?

Grüner veltliner är Österrikes mest odlade druva. Den upptar en tredjedel av landets odlingsareal, särskilt vanlig är den i Niederösterreich och i distrikten Weinviertel, Wachau, Kremstal och Kamptal. En viktig orsak till grüner veltliners popularitet är att vinerna tack vare sin peppriga och citrusdrivna karaktär får en stor gastronomisk mångsidighet. Grüner veltliner har en delvis okänd botanisk bakgrund, men troligen är druvan en naturlig inhemsk korsning. Grüner veltliner är en tacksam att odla. Den anpassar sig till skiftande jordmåner, kräver relativt lite skötsel och är tålig mot olika sjukdomar. Grüner veltliner används för att göra torra viner i lättare och enklare stilar, men kan också ge mer komplexa och synnerligen högklassiga viner, ofta med en omisskännlig ton av vitpeppar. Grüner veltliner är även en druva som i stor utsträckning används till mousserande viner (sekt), och undantagsvis till söta viner. Grüner veltliner mognar sent och tycks utvecklas som allra bäst där klimatet är som mest skyddat, ofta på sluttningarna ner mot Donau. I dag är grüner veltliner en trendig druva som ständigt ökar i export och uppmärksamhet och även producenter i andra vinländer har börjat intressera sig för den.

Grüner veltliners historia

Grüner veltliners ursprung har inte helt kunnat klarläggas. Med hjälp av DNA-analyser har man kunnat visa att traminer är en av föräldrarna. Den andra är troligen en inhemsk druva som inte längre odlas i Österrike. Ett förslag som brukar nämnas är st. georgener, som är en unik druva från Burgenland, men föräldraskapet är inte fullt belagt. Man har funnit dokumentation som visar att Grüner veltliner odlades på 1700-talet under namnet grüner muskateller, men det finns spår som pekar ända bort till romartiden. Grüner muskateller, eller bara grüner används ännu som synonym, men det finns fler benämningar som Weissgipler och Grüner Manhardsrebe. Grüner veltliners popularitet ökade efter andra världskriget och i synnerhet efter glykolskandalen där många små kvalitetsmedvetna odlare valde att producera sina viner på just grüner veltliner. Stor betydelse för spridningen fick vinmakaren Lenz Moser i Rohrendorf. Han uppfann ett nytt spaljesystem som underlättade odlingen. I dag binds 90 % av Österrikes odlingar upp enligt Lenz Moser-systemet.

Var odlas grüner veltliner?

Grüner veltliner odlas över hela Österrike men främst i Niederösterreich ovanför Donau eller bifloden Enn där hälften av landets odlingar finns. De mest kända distrikten är vinkvadraten Weinviertel i nordöst, Kamptal och Kremstal i centrala Österrike, och väster om Wien är Wachau ett litet, men desto mer uppmärksammat område – härifrån kommer flera av Österrikes mest uppmärksammade viner. Grüner veltliner odlas även Tjeckien och Ungern, och i liten utsträckning i andra länder i Östereuropa. De senaste årens ökande popularitet har medfört att grüner veltliner numera även odlas i Nya Zeeland, Australien och USA.

Hur smakar grüner veltliner?

Grüner veltliner är ett vin som förekommer i flera skepnader. Ofta som torra och peppriga viner med päron, äpple, melon, grapefrukt och tydliga citrustoner. En vanligt förekommande smaknot är vitpeppar som kommer från den kemiska substansen rotundon som är en terpen som finns i grüner veltliner, liksom i svart- och vitpeppar. De enklare vinerna påminner ofta om chardonnay och har en frisk en uppiggande syra, medan de mer komplexa vinerna kan liknas vid en smörig bourgogne med djup gyllengul färg och honungstoner. En relativt hög syrahalt och ofta en stenig mineralton är andra kännetecken.

Hur serveras grüner veltliner?

Vin på grüner veltliner kommer allra bäst till sin rätt när det serveras svalt, nästan kallt. Gärna vid en temperatur på omkring 10–12 grader. Grüner veltliner kan med fördel förvaras i kylskåp och tas fram cirka 30 minuter före serveringen. Då blir friskheten, syran och pepprigheten som framträdande. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla vinet något mera än den rekommenderade temperaturen före serveringen.

Glas till grüner veltliner

Grüner veltliner bör drickas i smala höga tulpanformade vitvinsglas. Sådana glas bevarar friskheten bäst. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning vilket passar grüner veltliner perfekt. Mousserande vin passar bäst i höga smala champagneglas, medan de söta vintyperna Auslese och Trockenbeerenauslese bör drickas i dessertvinsglas.

Lagring och hållbarhet

Grüner veltliner kan ofta lagras länge, bättre viner utvecklas under minst tio år under rätt förutsättningar. Vinerna ska förvaras mörkt och liggande, och med så jämn temperatur som möjligt. Vin tycker om att bli lämnat i fred. De sötare vinerna kan lagras i flera tiotals år. Enklare viner kan med fördel drickas redan nu, men klarar att lagras några år. En öppnad flaska grüner veltliner håller sig några dagar i kylskåp.

Tilltugg till grüner veltliner

Grüner veltliner är ett mycket mångsidigt vin, vilket är en del av förklaringen till dess popularitet. Det finns mängder med goda kombinationer. Det brukar sägas att Grüner veltliner är ett vin som passar till många smaker som är svåra att sätta vin till, som sparris, lök, kronärtskocka och andra grönsaker. Grüner veltliner går utmärkt till sallader, småplock, snittar och smakrika ostar. Det är också ett mycket trevligt drickvin att sippa på. I Österrike dricker man ofta grüner veltliner till charkuterier och surkål.

Mat till grüner veltliner

Grüner veltliner är ett vin som passar till det mesta från skaldjur till wienerschnitzel, grillad kyckling, ugnsbakade rotfrukter och lax. Prova det till tortellini med tryffel eller färskriven parmesan. Det är också ett vin som med sin pepprighet och höga syra brukar rekommenderas till asiatiska rätter. De torra och mousserande vinerna på grüner veltliner är perfekta till alla typer av skaldjur, medan de mer fylliga och mognare vinerna passar mycket bra till grillad och halstrad fisk. En österrikisk specialitet är att servera grüner veltliner till kalvschnitzel och en syrlig potatissallad.