Mencia – den nygamla modedruvan
Mencia är anrik och gammal druva. Den har odlats i hörnet av den iberiska halvön i över 1 000 år. Ändå är det först på senare tid som mencia fått den uppmärksamhet druvan förtjänar. Mencia har länge gått under radarn men i takt med att intresset ökat för de spanska vinernas mångfald har vinvärldens blickar riktats mot distriktet Bierzo och Galicien. I dag har mencia kultstatus. Mencia är en blå elipsformad och tjockskalig druva som ger viner med fruktiga och bäriga toner, höga syror och mineraler. Idag är mencia högsta mode och en stor favorit hos vinvänner från hela världen.
Vad är Mencia?
Mencia räknas till Spaniens allra främsta rödvinsdruvor. Mencia uttalas på spanskt vis med läspljud [men-theee-a]. Den odlas i Galicien i nordvästra Spanien och i norra Portugal, där den går under namnen ”Jaen”. Mencia har förmågan att mogna fram viner med stor karaktär och ger smakupplevelser som få andra spanska blå druvor kan göra. Menciavinerna kan dessutom lagras under lång tid och de fortsätter att utvecklas länge på flaska. Numera beskrivs mencia som en druva i världsklass, tidigare var den en doldis. Under en period trodde man att mencia var identisk med cabernet franc. Den hypotesen är förvisso förståelig eftersom druvorna har flera likheter i både utseende och egenskaper, men modern dna-forskning har visat att de är två helt skilda druvor.
Mencia är en violettblå druva. Den är mycket gammal. Den kan han funnits i Galicien i minst 1 000 år. Internationellt är mencia en av de allra hetaste druvorna just nu. Mencia är en lite kinkig druva, som ger låg avkastning och ställer krav på sin vinmakare. Den föredrar det lite svala och fuktiga Atlantklimatet, men behöver också sol och värme. Även i vingården kräver den omsorg och i vineriet får den inte macerera länge om den ska utveckla de moderna viner den skämt bort världen med under senare år. Under goda förutsättningar och rätt omsorg tar mencias djupgående rötter upp fina mineraler ur jorden och efter något års lagring blommar frukter och tanniner ut på ett nästan unikt sätt. Under 1980-talet drabbades menciastockarna hårt av skadeinsekter och druvan var faktiskt nära att dö ut, men en ny generation vinodlare lyckades omplantera skott på mer lämpliga jordar, minskade skördeuttaget och kunde på så sätt inleda den storhetstid som menciadruvan just nu upplever.
Spanska viner
Gå till [...]Mencias historia
Man vet mycket lite om menciadruvans ursprung. Den tros ha uppkommit genom naturliga korsningar redan under romartiden. Romarna hade slagit sig ner i Galicien dit man kommit för att med slavars och straffarbetares vedermödor bryta guld ur marken. Romarna hade konsten att odla vin med sig och den förmågan ärvdes senare av cisternermunkar som flitigt planterade vin i regionen under hela medeltiden. Mencia har fortsatt att odlas i Castilla y Leon och Galicien under alla år, även om den tidvis varit nära att försvinna. Länge trodde man att druvan var densamma som cabernet franc, men släktskap har istället påvisats med den portugisiska Jaén de Dão, även om också detta har ifrågasatts alldeles nyligen. Mencia är således en gäckande druva vars ursprung förlorar sig långt bort i historien. I dag lutar vinhistorikerna åt att den har uppkommit i norra delarna av Portugal i Dão- och Douroregionerna där den uppstått genom en korsning av druvorna patorra och alfrocheiro. Det är i alla fall vad som sägs bland vinodlarna i trakten. Det franska släktskapet är det inte längre någon som talar om, mer än möjligen fransmän. Historiskt sett har det aldrig tillverkats stora viner på mencia. Det är först på senare tid som omsorgsfulla vinmakare, idogt vingårdsarbete och mer kunskap har gjort att mencia blivit en internationell superstar.
Var odlas mencia?
Mencia utvecklas allra bäst i klimat där dagarna är relativt varma och nätterna kalla. Är det för varmt förlorar mencia mycket av sin syra, och är det för kallt utvecklas aldrig smakerna ordentligt. Mencia odlas nästan uteslutande i det nordvästra hörnet av den iberiska halvön. Mest känt är distriktet Bierzo i regionen castillia y Leon där världens främsta menciaviner produceras. 90 procent av odlingarna i Bierzo utgörs av mencia där druvan odlas på branta sluttningar och steniga marker. Även i Galicien, i distrikt som Ribeira Sacra och Valdeorras, görs utsökta menciaviner. Förutom Spanien odlas mencia också i Dão-regionen och i norra Portugal där druvan kallas Jaen du Dão, eller kort och gott Dão.
Hur smakar mencia?
Viner som är gjorda av 100 procent mencia har en jordnära stil, vegetabilisk karaktär och inslag av stenig mineral. De odlas i marker med hög mineralitet vilket lätt tas upp av vinet. Vinerna är blommiga och fruktiga med både röda och mörka inslag. Menciaviner är kända för sina höga tanniner, tydlig strävhet och för att de levererar frukt och syra i överflöd. Trots att smakpaletten är så mångfacetterad är bättre menciaviner påfallande välbalanserade och eleganta. Lagringståligheten gör att såväl smaker som balans mognar fram mer och mer. I smaknoterna ser man ofta lakrits, björnbär, mogna körsbär, och i många fall röda frukter som hallon och jordgubbar liksom örtkryddor, svartpeppar och tobak.
Hur serveras mencia?
Menciaviner kommer som andra röda viner bäst till sin rätt vid temperaturer som är något svalare än rumstemperatur. Att ställa in en flaska mencia i kylskåpet i cirka 30 minuter före servering är en bra tumregel. Då hinner temperaturen sjunka någon grad för att sedan stiga till perfekt serveringstemperatur i glaset eller karaffen. Mencia bör i likhet med andra kraftfulla rödviner luftas ordentligt före serveringen.
Glas till mencia
Mencia bör drickas i klassiska rödvinsglas med vid kupa och smal öppning. Sådana glas koncentrerar och förstärker aromerna. I synnerhet yngre menciaviner utvecklas med syretillförsel. Förutom luftning i karaff är stora vinglas med en djup och vid kupa lämpligast för att vinet ska komma bäst till sin rätt.
Tilltugg till mencia
Menciaviner är mycket matvänliga och passar till många rätter. Ost är en klockren kombination. Prova mencia till spanska hårdostar som Manchego eller San Simon de Costa. Lagrade ostar förstärker mineraler och vinets pepprighet. Mencia passar också mycket bra till spanska tapas, chorizo och charkuterier. Ett bättre menciavin är ett klockrent val till buffémat och till många olika sorters småplock. Vinet har så mycket muskler att det lyfter de flesta smårätter.
Mat till mencia
Mencia ger förstklassiga proteinviner som passar till många kötträtter, som grillat, stekar och vilt. Prova det också till kyckling, anka och lamm. Få viner är lika matvänliga. Särskilt bra går det till feta rätter som pasta med gräddiga såser och pizza. Mencia fungerar utmärkt till rätter med hög fetthalt, som serveras med mustiga såser som bearnaise eller barbecuesås. Menciaviner passar också mycket bra det spanska köket, till paella, bläckfisk och lokala specialiteter som Galiciens många skaldjursrätter.