Monastrell eller Mourvèdre – södra Spaniens stolthet
Monastrell är en fascinerande druva som i hög grad odlas i Spanien, främst i provinsen Murcia och i distriktet Yecla där den är traktens stora stolthet. Monastrell är samma druva som franska mourvèdre. Den används i hög grad som iblandningsdruva, exempelvis i de franska Bandol-vinerna, i Languedoc-Roussillon och som en komponent i Châteauneuf-du-Pape och andra blandningar från södra Rhône. Man gör också roséviner på monastrell med stor framgång. Druvrena monastrellviner kan vara både fruktiga och enkla samt sträva och smakrika med koncentrerade aromer, höga tanniner och stallkaraktär.
Monastrell
Monastrell är en liten, utmanande och svagväxande blå druva med tjockt skal som skyddar mot hetta och torka. Det är en extremt soldyrkande och värmeälskande druva som ställer stora krav på sin omgivning och på sin odlare. Den går i knopp och mognar sent och avskyr låga temperaturer, även vintertid. Den behöver nästan kontinuerlig tillgång till vatten i små mängder, den vill absolut inte ha riklig nederbörd, utan jorden måste ständigt hållas lagom fuktig. När förutsättningarna är de rätta är monastrell en tålig och tacksam druva, men skördefönstret är mycket kort, så det gäller att odlarna har koll på när tidpunkten för skörd är den rätta. De bästa monastrellvinerna är ofta sträva med toner av mörka bär, kryddor och örter. I allmänhet är monastrellviner mycket lagringståliga.
Monastrells historia
Monastrell har en lång, ganska okänd och troligen mycket gammal historia, teorierna om dess ursprung är flera. Namnet ger en viss ledning, monastrell kan härledas till kloster på spanska och druvan spreds troligen kring dessa när kristendomen fått fäste i landet. Men redan då var monastrell etablerad sedan länge. I dag tror man att monastrelldruvan kom till Spanien med fenicierna på 500-talet före Kristus, och då till trakten runt den spanska staden Sagunto, som fram till 1800-talets mitt gick under namnet Murviedro på katalanska. Därifrån tror man att Mourvèdre ska ha tagits till Provence på 1500-talet. Det finns också teorier om att monastrell har sin födelseplats i nordöstra Spanien kring staden Mataró, ett namn som druvsorten har i Australien och Kalifornien. Första gången som monastrell omnämns är på 1300-talet, så den tidigare historien är svår att utröna. Att hörsägnen om att monastrell och mourvèdre var samma druva ifrågasattes på 1990-talet när ett amerikanskt forskningslaboratorium visade att de båda druvsorterna hade olika DNA. Det visade sig dock vid fördjupade analyser att man blandat ihop proverna och att den genetiska koden var identisk för de båda druvorna.
Var odlas monastrell?
Monastrell förekommer främst i östra Spanien där 80 % av världens odlingsareal finns. I Yecla, som är ett av Spaniens minsta vindistrikt i regionen Murcia, någon timmas bilfärd från Valencia och turistorten Alicante, upptas nästan 90 % av odlingarna av monastrell. På höga höjder i Yecla görs de främsta vinerna, ofta på urgamla knotiga stockar med rötter som går tiotals meter ner i jorden. Det finns också en omfattande odling i franska Provence och längs södra delarna av Rhônedalen där druvan går under namnet mourvèdre. Odlingar förekommer i mindre omfattning på andra varma platser som Australien och Kalifornien.
Hur smakar monastrell?
Monastrell är i ganska hög grad en bulkvinsdruva som används till enklare bordsviner och blandningar, men på senare år har ambitionerna höjts och flera odlare, inte minst i Yecla, utvecklar numera monastrellviner av mycket hög kvalitet. Enklare monastrell är i regel fruktiga och lättillgängliga, medan viner av bättre kvalitet blir sträva i en animalisk stil med stallkaraktär, hög syra och hög alkoholhalt. Ett utvecklat monastrellvin har toner av mörka bär med hög koncentration i smakerna. Ofta hittar man också lakrits, läder, tobak, viol och mogna plommon. Toppvinerna anses behöva upp emot tio år på flaska för att nå sin fulla potential.
Hur serveras du Monastrell?
Monastrell bör som andra karaktärsfulla rödviner serveras vid en temperatur på 16–18 grader. Att ställa in en flaska monastrellvin i kylskåpet i cirka 30 minuter före servering är en bra tumregel. Då hinner temperaturen sjunka någon grad för att sedan stiga till perfekt serveringstemperatur i glaset eller karaffen. Monastrell bör i likhet med andra kraftfulla rödviner luftas ordentligt före serveringen.
Glas till monastrell
Monastrell ska serveras i ett rödvinsglas med vid kupa och smal öppning som koncentrerar och förstärker aromerna. Viner av monastrell utvecklas av stor syretillförsel så förutom luftning till karaff är stora vinglas med en djup och vid kupa att föredra för att vinet ska komma bäst till sin rätt.
Tilltugg till monastrell
Monastrell är ett utmärkt val till spanska tapas, pinchos och småplock. Prova det till charkuterier som seranoskinka och kryddiga korvar eller till milda spanska hårdostar som Manchego. Det går också mycket bra till gröna oliver och grillade grönsaker.
Mat till monastrell
Monastrell av bättre kvalitet är ett mäktigt köttvin som går hand i hand med kraftiga kötträtter, stekar, entrecoter och grillade biffar, men också till enklare rätter som kryddiga hamburgare, marinerad fläskkarré och liknade anrättningar för vardagsgrillen. Det är också ett vin som passar mycket bra till lamm och till olika vilträtter, gärna till ugnsrostade grönsaker med en örtig dragonsås. Enklare monastrellviner är fruktigare och passar till mildare rätter, bufféer, pasta och mycket i det vegetariska köket.