Muscat – vingårdens största familj
Muscat är en stor familj druvor med fler än 200 druvsorter. Ingen annan druva kan vi följa längre tillbaka i tiden. Den används till att göra flera sorters viner, från torra till riktigt söta och druvan odlas också för att producera russin. I dag verkar mycket peka på att muscat är en slags urdruva som har släktskap med de flesta av dagens druvsorter. Muscat odlas på de många håll i världen i både svala och torra områden.
Vad är muscat?
Muscat är ett samlingsnamn på en stor druvfamilj. Beroende på vilken av druvorna som används kan man göra torra, söta eller mousserande viner. Muscat räknas till de gröna druvorna, men det finns även blåa och till och med svarta druvor. Dessutom kan faktisk muskatdruvan byta färg år från år. Druvans ursprung är mellersta östern där den är omskriven i flera tusen år gammal litteratur. Bland de många familjemedlemmarna är de mest kända Muscat Blanc à Petit Grains, som exempelvis är vanlig i det italienska mousserande vinet Moscato Asti och i södra Frankrike. Muscat de Alexandrie är den mest utbredda familjemedlemmen internationellt, känd från Alsace och Östeuropa, där också Muscat Ottonel är vanligt förekommande. Muscat används till att göra mängder med viner, inte minst starkviner som portugiskiska Setubal. De sötare muskatvinerna kallas ofta Muskatell och har i regel odlats i Spanien eller Italien.
Muscats historia
Enligt vissa teorier går muscatdruvans historia ända tillbaka till antikens Egypten eller Persien, kanske 3 000 år före vår tideräkning, medan andra botaniska historiker tror att den har spritts korsats fram av romarna under de första århundradena efter Kristus. Den nämns dock av tidiga skriftställare och romerska filosofer som Plinius den äldre som en gammal druva som var söt i smaken och lockade till sig bin och insekter. Några tydliga historiska eller genetiska bevis på muscatdruvans ursprung finns emellertid inte. Men enigheten om att det är en mycket gammal druva är stor. Namnet muscat ger inte heller några ledtrådar om druvans födelseplats. Man har velat härleda det till persiskan muchk och ord som magas och moskit som finns på många språk i betydelsen insekt. Det skulle i såfall antyda att druvans egenskap att locka till sig insekter givit upphov till namnet. Muscatdruvorna har korsats flitigt med andra druvor och givit upphov till mängder med druvsorter.
De mest kända sorterna
Muscat Blanc à Petit Grains
Förekommer under många namn Muscat Blanc i Frankrike och USA), Muscat Canelli i USA, Moscato Bianco i Italien, Muscat Frontignan i Sydafrika, Moschato i Grekland, Brown Muscat i Australien, Muskateller i Tyskland och Österrike, Muscat de Grano Menudo i Spanien och Muscat de Frontignan och Muscat Lunel i Frankrike. Ursprunget är inte känt, men man brukar hävda att det är grekland eller Italien. I stor uttsräckning används Muscat Blanc à Petit Grains till att göra söta viner, men också torra som i österrikiska Wachau.
Muscat de Alexandrie
Druvans namn antuyder att den har egyptiskt urpsung, men något sådant har inte kunnat bevisas med modern DNA-forskning. Druvan är en korsning mellan Muscat Blanc à Petit Grains och den grekiska Axina de Tres Bias. Muscat de Alxenadrie ger stora och smakrika bär som också används som matdruva och russin. Druvan har inte samma anseende som Petit Grains och ger ett rikt skördeuttag. Bland viner på Muscat de Alexandrie är Zibibbo från medelhavsön Pantelleria ett av de mest berömda. Druvan är värmeälskande och spridd i mycket varma klimat.
Muscat Ottonel
Muscat Ottonel är den blekasta av alla muscatdruvor, det är en relativt sentida medlem i familjen. Den korsades fram i Loiredalen på 1850-talet mellan tyska muskat druvor och den schweiziska chasselas. TYill skillnad från Alexandrie är ottonel en utpräglad kallklimatdruva. till exempel Bulgarien, Tjeckien, Rumänien och många tidigare Sovjetrepubliken, såsom Ryssland, Kazakstan, Moldavien, Tadzjikistan, Turkmenistan och Ukraina. Mest berömda är vinerna från franska Alsace.
Var odlas Muscat?
Muscat är en så stor druvafamilj att den har medlemmar över hela världen. Vissa sorter trivs i varma och extremt varma klinat, medan andra odlas i betydligt svalare och nästan kalla klimat. Mest kända distrikt är Alsace i frankrike, italienska Piemonte, grekiska Samos och portugisiska Setúbal.
Hur smakar muscat?
Muscat brukar sägas vara den enda druvan som har en tydlig karaktär av färska druvor, vinet smakar helt enkelt vindruvor. Men stilarna är många, från lätta och fylliga, ofta kryddiga och parfymerade med aprikos, Russin, honung, fläder, persika och apelsinblommor.
Ett genomgående drag är också en låg fruktsyra. De mest berömda muscatvinerna är ofta söta med inslag av apelsin och russin.
Hur serveras muscat?
Eftersom muscatdruvan har så många skepnader kan man inte ge en enhetlig rekommendation. Dock ska vinner de flesta muscatviner på att serveras svalt eller rent av kallt. En generell temperatur kan vara runt tio garder.
Vilka glas passar bäst?
Torrare viner bör serveras i smala vitvinsglas med en tulpanformad kupa, medan de sötare passar bäst i små dessertvinsglas. De mousserande sorterna som Moscato d’Asti, bör drickas i höga smala champagneglas.
Lagring och hållbarhet
Muskat är en druva som ger viner med en hög och förförisk fruktighet, när vinerna lagras riskeras denna att försvinna. Så i även om vissa muscatviner kan lagras länge är det sällan de vinner i smak.
Mat och tilltugg
De söta muskatvinerna är utpräglade dessertviner eller som sällskap till sött småplock som mjölkchoklad och kanderade mandlar, nötter eller söta bär som jordgubbar och hallon. Muscat viner går ofta lika bar före som efter maten. Torrare muskatviner har en blommig och fruktig smak och går till exempel bra till kryddig buffé och plockmat.
Ofta är muskatviner det perfekta valet till många fruktiga desserter, cheesecake med färska bär eller till jordgubbar och andra söta bär. Torra muskatter går också bra till det kryddiga asiatiska köket, inte minst till thai-mat, liksom till fisk och skaldjur.