Pinot Noir – vinvärldens diva

pinot noir druvor nigab

Pinot Noir – vinvärldens diva

Pinot noir är vinvärldens stora Diva. Ingen druva är så krävande och besvärlig. Den vill inte ha det för kallt eller för varmt, inte för torrt eller blött och varken för mycket eller för lite sol. Pinot noir kräver mycket uppmärksamhet i vingården men när den kommer in i vineriet så vill den inte bli störd. Försöker man fixa och trixa med olika tekniker så sätter den klackarna i backen och kom inte dragande med för mycket ny ek som stjäl uppmärksamhet från stjärnan. Förutom att rätt miljö och klimat krävs så behövs en skicklig vinodlare och vinmakare med mycket lätt hand. Pinot noir är verkligen ”high maintenance”. Men när allt faller på plats och druvan får som den vill då kommer belöningen för allt besvär – eleganta, mångfacetterade, nyanserade viner med nästan sensuell karaktär som ofta berättar en historia om sitt ursprung.

Viner av pinot noir är ofta mycket lätta att känna igen. På grund av dess tunna skal blir vinets färg mycket ljust rubinröd med drag åt brunt och smaken lätt och mjuk. Aromerna domineras av röda bär som hallon, jordgubb och röda körsbär men där finns också inslag av färskt hö, liten kryddighet, svamp och med mognad hittar man animaliska toner, höstlöv och te. Bland annat. Generellt sett så tjänar inte de flesta viner av pinot noir på allt för lång lagring på flaska, men det finns glimrande undantag.

Eftersom pinot noir blivit mycket populär på senare år så hittar man den lite varstans i världen, oftast på lite svalare platser. Eftersom druvan är så kinkig så är platserna där den levererar högre kvaliteter ganska lätträknade. Sitt främsta uttryck har pinot noir i de röda vinerna från Bourgogne, framför allt i den norra delen Côte d’Or, där den levererar de mesta komplexa, långlivade och även dyraste vinerna. Tillsammans med chardonnay är pinot noir dessutom en omistlig ingrediens i champagne.
Mycket bra pinot noir kommer också från Tyskland där den går under artistnamnet spätburgunder.

Utanför Europa hittar vi riktigt bra pinot noir i de sydligaste och svalare delarna av Kalifornien runt Santa Barbara men också i Oregon som med sin småskalighet och svala klimat har många likheter med Bourgogne.
I Chiles nordligare och kustnära områden lyckas man med konststycket att göra en lätt och saftig stil av pinot noir till ganska lågt pris.

På Nya Zeelands sydö odlar man framgångsrikt fruktdriven pinot noir sida vid sida med sauvignon blanc i Marlborough men det är det sydligare Central Otago som låtit tala om sig för sina mer strukturerade och komplexa viner.
Lite oväntat kommer det viner av pinot noir i världsklass från Australien. I närheten av Melbourne ligger det svala Yarra Valley och maritima Mornington Peninsula och här finns kanske de främsta växtplatserna för druvan. Även på höjderna i Adelaide Hills hittar man eleganta pinot noir-viner.

Den lynniga pinot noir är väl värd att upptäcka. Du kanske inte gillar alla viner men när du du träffar på de riktiga fina exemplen då är det mer än mödan värt.