Pinotage – Sydafrikas egen druva
Pinotage är Sydafrikas egen druva. Få länder har en druvsort som i lika hög grad kan sägas vara en nationaldruva. Pinotage är också den druva som vi vet mest om. Vi kan följa den ända tillbaka till dess födelseögonblick vid universitetet i Stellenbosch 1925. Pinotage är en mångsidig druva som används till många sorters vintyper. Den odlas nästan uteslutande i Sydafrika, bortsett från några få platser i nya världen som USA och Nya Zeeland.
Vad är Pinotage?
Pinotage är en blå druva som korsats fram mellan pinot noir och cinsaut. Pinotage har dock inte ärvt särskilt mycket karaktär från någon av sina föräldrar, den är lättare att förväxla med exempelvis zinfandel och andra druvor som ger fruktdrivna viner med bäriga och kryddiga smaker. Pinotage är en mångsidig druva vilket märks i vinerna som kan skifta i stil. Yngre viner är ofta fruktiga och lätta medan äldre pinotage får dovare toner. Pinotage anpassar sig i hög grad efter vinmakarens intentioner och låter sig följa den linje han, eller ofta hon i Sydafrika, har tänkt sig. Namnet pinotage kommer av att man länge felaktigt kallade cinsault för hermitage i Sydafrika. Trots att pinotage är en hyllad nationaldruva odlas den ändå i mycket liten omfattning. Endast några procent av Sydafrikas vinareal upptas av pinotage. Bättre pinotageviner är i regel mycket lagringståliga och kan utvecklas till enastående bra viner efter sådär tio års lagring.
Pinotage historia
Pinotage korsades fram 1925 av franskättade Abraham Izak Perold, som var Sydafrikas första professor i vinodling vid universitet i Stellenbosch. Han reste världen runt och samlade in druvsorter som han planterade vid universitetets försöksgård i Welgevallen, där många plantor fortfarande finns kvar. Perold ville utveckla en druvsort som klarade det sydafrikanska klimatet bättre och som gav större skördar än pinot noir, varför han korsade pinot noir med den tåligare och högavkastande cinsault. Försöket föll uppenbarligen inte så väl ut. Korsningen blev mörkare och kraftigare och mer tanninrik än vad han hade tänkt sig och pinotage föll i glömska. Att den överlevde var mer eller mindre en slump. Fyra plantor togs tillvara från Perolds privata trädgård sedan han gått ur tiden 1941. När pinotage började odlas mer kommersiellt visade sig druvan ha mycket bra tillväxt och gav stora skördevolymer. Det innebar att pinotage kom att användas till enklare viner och druvan fick ett oförtjänt dåligt rykte. I takt med Apartheidregimens fall och förändringarna i den sydafrikanska vinindustrin har pinotage fått ett ordentligt uppsving. I dag görs allt bättre pinotagevin, druvan drivs inte lika hårt i vingårdarna och vinmakarna går mer omsorgsfullt till väga. Resultatet har blivit ett unikt vin som fler och fler upptäcker.
Var odlas pinotage?
Pinotage odlas nästan bara i Sydafrika. På senare år har odlingsarealerna vuxit, mycket tack vare lanseringen av Coffee Pinotage. Den totala arealen har mer än fördubblats på kort tid. Dock odlas pinotage i betydligt mindre omfattning än exempelvis cabernet sauvignon och shiraz. Pinotage är inte längre enbart en sydafrikansk angelägenhet, det finns pinotageviner från länder som USA och Nya Zeeland, men i mycket liten omfattning.
Hur smakar pinotage?
Pinotage är en druva som används till många vintyper och dess karaktär skiftar. Druvren pinotage i yngre åldrar får ofta fruktiga toner av körsbär, persika, plommon och röda vinbär. Äldre viner får kraftigare inslag av mörka bär, choklad och kaffe. I sina bästa stunder är pinotagevinerna mörka och köttiga, stinna av kryddor, lakrits, tobak och nyrostat kaffe.
Hur serverar du pinotage?
Pinotage kommer bäst till sin rätt om det serveras runt 16–18 grader. Att ställa in en flaska pinotage i kylskåpet i cirka 30 minuter före servering är en bra tumregel. Då hinner temperaturen sjunka någon grad för att sedan stiga till perfekt serveringstemperatur i glaset eller karaffen. Pinotage bör i likhet med andra kraftfulla rödviner luftas ordentligt före serveringen. I synnerhet vinner yngre viner på en kraftfull luftning eftersom oxidationen gör vinet mjukare och mer angenämt att dricka.
Glas till pinotage
Pinotage bör hällas upp i klassiska rödvinsglas med vid kupa och smal öppning som koncentrerar och förstärker aromerna. I synnerhet yngre pinotageviner utvecklas med stor syretillförsel, förutom luftning i karaff är stora vinglas med en djup och vid kupa att föredra för att vinet ska komma bäst till sin rätt.
Tilltugg till pinotage
De rökiga tonerna i pinotagevinerna gör att det passar särskilt bra till exempelvis varmrökt fisk och charkuterier. Det går också bra till hårda kittostar och smakrik smörgåsmat som baconlindade dadlar, clubsandwich och smörstekta kantareller
Mat till pinotage
Pinotagevinerna är suveräna grillviner, som till exempel spareribs med barbecuesås, marinerad fläskytterfilé och hamburgare. Det är också mycket bra till kolgrillad pizza. Även viltköket gifter sig gärna med pinotage, hjort och rådjur är några exempel, eller en mustig älggryta en mörk höstkväll.