sauvignon blanc vingård vinstock druvor

Sauvignon blanc – som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så tydlig i sin karaktär har gjort att den blivit mycket populär och samtidigt får den vissa vinkännare att lite föraktfullt fnysa.

Till de ”gröna” aromerna ovan kan läggas grön paprika, lime, grön sparris och svartvinbärsblad. Lämnar vi Loire och Sancerre i norra Frankrike för varmare växtplatser så får vi mer gulfruktiga aromer som passionsfrukt, melon, toner av konserverad frukt och grönsaker. Sauvignon blanc lämpar sig mycket väl att skörda vid olika grader av mognad för att lyfta fram de olika aromerna. I svala områden har man inte så mycket val annat än att nöja sig med den krispigt, strama och nyanserade stilen. På Nya Zeeland däremot har man utvecklat en helt egen omisskännlig stil där man skördar vid olika stadier av mognad på olika växtplatser och sedan blandar vinerna. På så sätt fångar man in druvans hela spektra från frisk gräsig örtighet till överdådig fruktcocktail.

Druvans aromer kommer från en typ av naturliga svavelföreningar som snabbt bryts ned i kontakt med syre. Om man vill behålla så mycket aromer som möjligt så vinifierar man druvmusten reduktivt, det vill säga med så lite kontakt med syre som möjligt. Det uppnås med jäsning vid låg temperatur på rostfria tankar och skapar ett fruktdrivet vin vars karaktär helt och hållet speglar druvan. Så här framställs de allra flesta viner av sauvignon blanc idag. Eftersom aromerna lätt bryts ned av syra ska denna typ ska i allmänhet drickas när de är unga, fräscha och har alla aromer bevarade.

Den geografiska födelseplatsen för sauvignon blanc sägs vara Bordeaux. Här gör man mycket torrt friskt aromatiskt vin av druvan i en stil som är lite fruktigare än i Loire. Men här blandar man också in en liten del av den honungsdoftande druvan sémillon. Med denna druvblandning och om musten är av hög kvalitet så blir vinet lämpligt att både jäsa och lagra på nya ekfat. Vi får då ett komplext vin som kombinerar stor fruktighet, frisk syra, typisk örtighet samt toner av rostat kaffe. Dessa vita bordeauxviner kan utvecklas under lång tid på flaska. En liknande stil görs i Kalifornien men då under artistnamnet fumé blanc.

Sauvignon blanc präglas tydligt av klimat och växtplats och gillar man druvan så har man mycket att upptäcka. Druvan odlas runt om i världen och uppvisar olika karaktärer i Chile, Sydafrika, Österrike, norra Italien och Australien. Bland annat.

Vad är Sauvignon blanc?

Efter chardonnay är sauvignon blanc världens populäraste vitvinsdruva. Sedan flera år är sauvignon blanc med på topplistan över världens mest odlade druvor. Riktigt när och var sauvignon blanc uppkom vet man inte. Att druvan är fransk råder dock ingen tvekan om. Namnet betyder den ”vilda druvan” och uttalas ungefär [sövinjån blan]. DNA-forskning har visat att sauvignon blanc är besläktad med många kända druvor och att den är förälder till cabarnet sauvignon. De vita viner som görs på sauvignon blanc får hög syra och ofta en tydlig och karaktäristisk ton av svartavinbärsblad, krusbär, grön paprika, nässlor och andra gröna aromer.

Var odlas sauvignon blanc?

Sauvignon blancs födelseplats tros vara Loiredalen eller Bordeaux. Sancerre och Pouilly Fumé i Loire är de distrikt som blivit mest ryktbara för sina sauvignon blanc-viner. Men sauvignon blanc har visat sig trivas på många platser. Druvan odlas numera över hela världen där klimatet medger. Sauvignon blanc tycker om svalkande havsvindar och svala lite skuggigare lägen. Särskilt framgångsrika har sauvignon blanc-vinerna från Nya Zeeland blivit, men också USA, Sydamerika och Sydafrika har visat sig vara utmärkta växtplatser. Beroende på var sauvignon blanc odlas får vinerna olika karaktär, även om de gröna vegetativa tonerna är genomgående.

Hur smakar sauvignon blanc?

Frankrike

Franska sauvignon blanc-viner är ofta friska, eleganta och mineralrika med toner av krusbär, nässlor och svartavinbärsblad. fransk sauvignon blanc lagras oftast på ståltank. Ekfatslagring tillhör inte vanligheterna, men förekommer, främst i Bordeaux där sauvignon blanc-vinerna blir fylligare och får toner av citrus, rostade fat och vanilj.

Nya Zeeland

Sauvignon blanc från Nya Zeeland ger vita viner med toner av krusbär. Druvan planterades så sent som på 1970-talet men blev en världssuccé tiotalet år senare. Nya zeeländsk sauvignon blanc är ofta mer kryddig och aromatisk än de franska vinerna, men får också tydligare toner av tropisk frukt.

Sydafrika

De sydafrikanska sauvignon blanc-vinerna har i regel en mer örtig karaktär än sauvignon blanc från andra delar av världen. De får ofta en lätt kropp med hög fruktsyra, i synnerhet gäller det viner som odlas på högre höjder där syran bevaras. Genomgående toner av grön paprika och milda citrusfrukter är också vanliga.

Sydamerika

I Sydamerika är det Chile och Argentina som är betydande producenter av aromatiska Sauvignon blanc-viner. Odlingslägena ligger ofta högt upp i Andernas berg där svala nätter ger druvorna höga syror. Gröna vegetativa toner är genomgående i smaken.

USA

Sauvignon blanc odlas längs den amerikanska västkusten, särskilt i Kalifornien. Sauvignon blanc-vinerna härifrån är ofta fylligare och blommigare med större kropp. De är inte sällan ekfatslagrare och kallas ibland Fumé blanc.

Hur serveras sauvignon blanc?

Sauvignon blanc är ett torrt vitt vin som bör serveras väl kylt vid en temperatur av cirka 8–10 grader. Vid den temperaturen blir friskheten och syran mest påtaglig. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mer än den rekommenderade temperaturen före serveringen.

Glas till sauvignon blanc

Sauvignon blanc bör drickas i kupade eller tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning vilket gör att aromerna koncentreras och att den gröna friskheten i sauvignon blanc-vinet kommer till sin rätt. Ekfatslagrad sauvignon blanc kan med fördel drickas i glas med lite större kupa eftersom denna förstärker de fylliga ektonerna.

Hur lagrar man sauvignon blanc?

Sauvignon blanc är inget utpräglat lagringsvin. Vinerna är i allmänhet drickfärdiga när man köper dem. Vissa sauvignon blanc-viner, framför allt bättre Loireviner från Sancerre och Pouilly Fumé, utvecklas under upp till tio års lagring. Vin som lagras mörkt, i stillhet och med jämn temperatur mognar långsammare. En sval källare är utmärkt, men en garderob duger gott.

Tilltugg till sauvignon blanc

Sauvignon blanc-vinernas karaktär skiljer sig från var de odlats och hur de lagrats. En torr friskhet med gröna, vegetativa toner brukar vara genomgående. Ett klassiskt tillbehör är getost i olika former. Mer mineralrika viner, som de franska Loirevinerna, är utmärkta till skaldjur, löjrom och havets läckerheter. De viner som har mer citrustoner och de ekfatslagrade sauvignon blanc-vinerna passar bra till frukt, grönsaker och lättare plockmat.

Mat till Sauvignon blanc

Sauvignon blanc-viner från Frankrike är ofta mycket gott till rena skaldjurs- och fiskrätter. Lättare soppor, sushi och sallader med getost är också goda matchningar. Viner med mera citrustoner, som exempelvis sauvignon Blanc från Chile, Australien och Nya Zeeland, passar till mer kryddiga rätter som grillad fisk, kyckling eller lamm. Sydafrikansk örtig sauvignon blanc går ofta bra med vegetariska rätter, till sparris och det asiatiska köket. Ekfatslagrad sauvignon är fylligare och passar till kalv, kyckling och pasta med gräddiga såser.