en skylt i en vingård med och av druvan semillon

Sémillon – druvan som en gång var störst i världen

Sémillon är en populär grön druva som odlas över hela världen. Den har sitt ursprung i Bordeaux, som länge var den enda växtplatsen. I Sauternes och australiensiska Hunter Valley har sémillon stjärnstatus. Beroende på var i världen sémillon odlas får vinerna mycket olika karaktär. De kan vara allt från mycket torra till fylliga och söta. De dimmiga och fuktiga gryningstimmarna och den varma middagssolen i Bordeaux gör sémillondruvorna mottagliga för svampangrepp. De ädelrötade sémillonvinerna är världsberömda.

Vad är sémillon?

Sémillon tycks ha ett släktskap med sauvignon blanc. Smakmässigt ligger vinerna nära varandra, även om dna-analyser inte har bekräftat något direkt syskonskap. Sémillonviner är ofta söta. De kan ha tydliga citrustoner, som i Bordeaux där man ofta hittar grape och lime i aromerna. I Kalifornien och Australien blir de mer fylliga och får fruktiga inslag av tropiska smaker som papaya och persika. Men sémillonviner kan också vara mineralrika och blommiga. Sémillons kultstatus vilar på de ädelrötade Sauternesvinerna som räknas till världens absolut bästa viner. Det är också de viner som är allra mest lagringsbeständiga, de mognar under flera decennier på flaska. Botrytisangreppet gör att druvorna skrumpnar och utvecklar en hög naturlig sötma och fruktsyra. Sémillondruvorna har tjocka skal och när de ha mognat skiftar de ofta i gult och rosa. Druvan är lättodlad, har karaktäristiska ljusgröna blad, blommar sent, ger stora skördar och används ofta som blandningsdruva tillsammans med sauvignon blanc och moscatel. Druvrena sémillonviner är tämligen ovanliga. De druvor som används till de ädelsötade vinerna är dock svårare att bemästra och skördarna minskar betydligt. I Frankrike är sémillon den tredje mest planterade vitvinsdruvan efter sauvignon blanc och chardonnay. I allmänhet ger sémillon ganska anonyma och alkoholstarka viner med milda syror.

Sémillons historia

Sémillons historia är till stora delar okänd. Man vet att druvan odlades i Bordeaux på 1700-talet. 1736 omnämns den som Saint-Émilion, vilket är namnet på en stad och en appellation i Bordeaux. Stadens namn ligger uttalsmässigt nära sémillon [sem-il-yon] och det kan röja en del om ursprunget. Under tidigt 1800-tal kom druvan till Australien med pionjären James Busby. Den blev mycket populär, framförallt Hunter Valley i varma New South Wales, där Thomas Shepherd planterade sémillon för första gången 1836. Hunter Valley anses alltjämt vara ett av världens bästa områden för sémillon. Även till Sydafrika kom sémillon tidigt. Omkring 1820 svarade sémillon för 90 procent av landets vinodling. I Sydafrika gick den under namnet Wyndruif (vinddruva) eftersom den hade en god förmåga att stå emot de hårda kustvindarna. Sémillon ansågs länge vara världens mest odlade druva. Under 1950-talet stod den exempelvis för 75 % av all vinodling i Chile. I dag har populariteten avtagit och i Sydafrika svarar sémillon för mindre än 1 % av odlingen.

Var odlas sémillon?

Det är framförallt i Bordeaux som sémillon har sin hemvist. Inte bara när det gäller de berömda Sauternesvinerna med Chateau d’ Yquem i spetsen, utan

också i hög grad som iblandningsdruva i många vita Bordeauxviner. Sémillon är en viktig druva för Graves och Bordeaux, men den är spridd till väldigt många platser och länder i världen. Sémillons forna popularitet som världens mest odlade vitvinsdruva har dock devalverats betydligt. I dag är sémillon långt ifrån några topplistor, även om den på senare år tagit för sig mer och mer och många odlare fått upp ögonen för druvsorten. Australien är fortfarande en betydande sémillonproducent, främst New South Wales och Hunter Valley, där landets kanske mest berömda vin, Noble One, görs på enbart sémillon. Bland andra länder där sémillon förekommer kan nämnas Sydafrika, Chile, Argentina och USA.

Hur smakar sémillon?

Sémillon är en druva med många skepnader. Beroende var i världen den odlas utvecklar den skilda smaker. Lite generellt kan man beskriva vinerna utifrån odlingsplatsen, om det är varmt eller kallt klimat, och om druvorna används till söta eller torra viner. I varmare länder ekfatlagras sémillon oftare och får smöriga och silkiga toner, medan svalare klimat gör fruktsyrorna mindre tydliga och mineraler, blommighet och sälta kommer fram. I Kalifornien får sémillonvinerna inslag tropiska frukter som papaya och mango. Ofta är äpple och päron en vanligt förekommande smaknot och nästan alltid finns ett visst inslag av citrus. Druvrena sémillonviner är i regel söta med tydliga honungstoner, medan de torra vinerna kan vara påfallande lika sauvignon blanc. De berömda ädelrötade sémillonvinerna har en betydande sötma med en rik fruktighet, och ibland även kryddor som saffran och kryddnejlika.

Hur serveras sémillon?

Torra sémillonviner bör serveras väl kylda vid en temperatur på cirka 10–12 grader. Vid den temperaturen blir fruktigheten och fruktsyran mest påtaglig. Söta sémillonviner och rena dessertviner kan med fördel kylas ytterligare. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mer än den rekommenderade temperaturen före serveringen.

Glas till sémillon

Torra sémillonviner bör drickas i kupade eller tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning vilket gör att aromerna koncentreras och att den gröna friskheten i vinet kommer bättre till sin rätt. Ekfatslagrad sémillon kan med fördel drickas i glas med lite större kupa eftersom det förstärker de fylliga ektonerna. Dessertviner gör sig bäst i små dessertvinsglas.

Hur lagrar man sémillon?

Sémillonviner och blandningar med sémillon är i allmänhet drickfärdiga när man köper dem och de vinner sällan på lagring. Bättre viner utvecklas under fem – tjugo års lagring, helst i mörker och stillhet och med jämn temperatur. En vinkyl är idealisk, eller en sval källare, men också en garderob duger gott. Det viktiga är att temperaturen är jämn. Ädelrötade och söta sémillonviner tillhör världens mest lagringståliga och kan utvecklas under många decennier. Vinerna ska förvaras liggande och gärna mörkt.

Tilltugg till sémillon

Torra sémillonviner passar framförallt till skaldjur, fiskrätter, snittar med löjrom, skagenröra och liknande. De går också bra till getostar och till småplock som inte har alltför hög sötma. De mer ekfatslagrade och smöriga vinerna passar bra till fruktiga smaker, till grönsaker, skinka och vissa inte alltför kryddiga charkuterier. De mer söta vinerna är utmärkta till baconlindade dadlar, mogna ostar och sötare småplock, medan dessertvinerna och de ädelrötade vinerna är ljuvliga till många söta smaker, inte minst gåslever och patéer.

Mat till sémillon

Unga sémillonviner är ofta fantastiska till skaldjur, som en klassisk moules frites, till fish and chips, till ostron, bouillabaisse och fiskrätter av många slag. Det är också ett bra val till kryddig asiatisk mat, indiska rätter eller rätter som kryddats med kanel och anis. En smörig eklagrad sémillon är mycket gott till lax, makrill och andra smakrika feta fiskar. De ädelrötade vinerna är himmelska till desserter av många slag, gärna gräddiga och smöriga som en exempelvis en tarte tatin med hemlagad vaniljsås.