Viognier – som en lastbil fylld med Bassets vingummi
Viognier är en populär och smakrik vinvinsdruva, och en av de stora Rhône-druvorna. I synnerhet i appellationerna Condrieu and Château Grillet ger den viner med kultstatus. Viognier är ingen enkel druva att bemästra, skördarna går upp och ner och kan variera i kvalitet beroende på vad väder, vind och omständigheter ställer till med. Men när stjärnorna står rätt över vingårdarna så ger viognier enastående viner som är fullmatade med blommiga och fruktiga smaker. Moderna odlingsmetoder har ökat kännedomen om hur man ska hantera viognier för att druvan ska trivas och leverera. Från att för några decennier sedan ha varit närmast försvunnen, sånär som i norra Rhône, så odlas viognier numera över stora delar av världen.
Vad är viognier?
Viognier är en gåtfull och lite mystisk druva vars egentliga ursprung vi vet mycket lite om. Det är också ett av de knepigare druvnamnen att uttala någorlunda korrekt, [vee-oh-nyay] är en ungefärlig transkribering. Trots att viognier ofta växer på samma platser son chardonnay och sauvignon blanc ger den helt andra smakupplevelser med behagliga syror och mjuka lena blommiga smaker. Men viognier är en lite stingslig druva som vill ha både värme och sol, och däremellan svalka. När den slutligen bestämmer sig för att mogna, kräver den att skördas direkt för att inte tappa sin fräschör. Den är dessutom känslig för virusangrepp. Viognier är förtjust i det småskaliga och vill ogärna behandlas i stora kvantiteter. Det är med andra ord en druva som vill ha det perfekt ordnat och som kräver sin vinmakare. Men när viognier får det ordentligt bäddat för sig är det en druva som blommar ut i fantastiska viner. Viognier är en tjockskalig druva som samlar på sig mycket socker under mognaden vilket resulterar i viner med låg fruktsyra och hög alkoholhalt. Ett kännetecken är att viner av viognier ofta har en gulare och lite djupare färgton än andra vita viner. Ett bra viogniervin har massor med dofter och smaker och en lite oljig textur som förstärks av lagring. Även om det är en druva som helst spelar huvudrollen är den vanlig som iblandningsdruva för att bidra med fruktiga och blommiga aromer. Ibland får den också vara med i röda viner för att ge exempelvis ge Syrah en extra dimension av fruktighet och blommighet.
Viogniers historia
Viogniers ursprung sägs ofta vara Rhône där druvan har odlats historiskt i de små appellationerna Condrieu och Château Grillet. Men hur viognier kom dit är höljt i dunkel. Enligt en berättelse var det den romerske kejsaren Probus som importerade viognier till Condrieu från Dalmatien (i dagens Kroatien) år 281 e.Kr. Anledningen var att han behövde ersätta de vingårdar som förstördes då lokalbefolkningen i Condrieu gjort uppror för att en tidigare kejsare lagt beslag på för mycket av deras vin. En annan legend berättar att druvan kom med sjöfarare som gick upp längs Rhône. I lasten fanns syrah-plantor, men också viognier. Skeppet lär ha kapats av ett rövarband som gav plantorna till befolkningen i norra Rhône. Namnet Viognier ger inte heller någon ledning om ursprunget. Det kan hänga samman med den franska staden Vienne eller komma från romarnas latinska sätt att uttala ”via gehenna”, vilket skulle betyda vägen till helvetet, och möjligen syfta på att druvan är svårodlad. Första gången viognier omnämns är i slutet av 1700-talet då druvan odlades i Condrieu och Ampuis. Ett tag höll viognierdruvan på att försvinna. Den låga avkastningen och ojämna kvaliteten gjorde den olönsam och riskfylld. I mitten av 1980-talet fanns bara 32 hektar viognier i Frankrike. När vinintresset växte ökade efterfrågan också på vita Rhôneviner. Mot slutet av 1970-talet började druvan spridas alltmer över världen. I dag ökar populariteten i många länder och det görs utmärkta viognier-viner över hela vinvärlden.
Var odlas Viognier?
Från att på 1960-talet enbart funnits på några få odlingsplatser i norra Rhône är viognier numera spridd över hela världen. Väldigt bra Viognierviner görs exempelvis i Kalifornien och på andra håll i USA, men också i länder som Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. Viognier förekommer även östra Medelhavsområdet, i Grekland, Rumänien och i Kroatien, som anses vara det odlingsområde där viognier en gång hade sin vagga. I Frankrike odlas viognier förutom i norra Rhône också i Languedoc och i Provence. Viognier blandas ofta med chardonnay och sauvignon blanc och är en viktig med liten del i vinerna från berömda Côte-Ròtie. I Rhône är det tillåtet att blanda i upp till 20 % viognier i röda syrahviner, vilket märkligt nog ger viner med en djupare röd färg.
Viognier är en druva som är sprängfylld med smaker. Den är blommig och fruktig och används ofta som i blandningsdruva när man vill förstärka sådana inslag. Vinerna är i regel torra med liten eller ingen restsötma. I smaknoterna nämns ofta vit persika, exotiska frukter och mogna päron. Medan blommigheten går åt viol, ros och jasmin. Ett klassiskt sätt är att beskriva viogniers aromer som en lastbil fylld med Bassets vingummi. Kommer vinet från varmare länder brukar fruktigheten påminna om ananas och mango. Viner från smalare klimat har mer apelsin, lime och fläder. Vinerna har en gulaktig färg och ofta en fyllig och lite fet munskänsla. Detta förstärks om vinerna eklagras. De fruktsyror som finns är i regel milda och behagliga och vinerna blir sällan friska och krispiga som andra vita viner kan vara. Men viognier har många skepnader och beroende på hur druvan odlas och vinifieras kan den också ge viner med friska och höga syror.
Hur serveras viognier?
Viognier är ett vitt vin som bör serveras svalt. Vanligen brukar tio till tolv grader rekommenderas. Vid den temperaturen kommer fruktighet och blommighet bäst till sin rätt. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mera före serveringen än den rekommenderade temperaturen. Ett bra riktmärke är att förvara vinet i kylskåpet vid cirka åtta grader och sedan ta fram det en halvtimma före serveringen.
Glas till viognier
Viogniervin bör drickas i kupade eller tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning, sådana glas framhäver frukt och blommighet. Eklagrad viognier kan med fördel drickas i glas med lite större kupa, dessa förstärker ektonerna och lyfter vinets arom.
Hur lagras viognier?
Viognier-vinerna är i regel färdiga att drickas och vinner sällan på lagring. Vissa högklassiga viner från exempelvis norra Rhône kommer att fortsätta utvecklas under fem till tio år. Eftersom variationsrikedomen är stor är det viktigt att undersöka varje vin om man vill låta sin viognier ligga länge. Optimal lagringsplats är en källare med sval och jämn temperatur. Vinet ska förvaras liggande och gärna mörkt.
Tilltugg till viognier
Tack vare sin höga fruktighet med (oftast) snälla syror passar viognier till många typer av mat, såväl till kryddigare som mildare smårätter. Viognier är mycket gott till ostar som Brie och Camembert och till lätta charkuterier som skinka och pastrami. De eklagrade vinerna har mer muskler och går bra till lite kryddigare tilltugg som salami, snacks och rökta musslor.
Mat till viognier
Viognier är mycket mångsidigt och passar till många rätter. Det är ett utmärkt vin till fisk och skaldjur, men också till fågel och mildare kötträtter. Det går bra till det asiatiska köket och står upp som en god chutney till en indisk gryta eller thaiköket med koriander och friska örter. De fylligare eklagrade vinerna är mycket goda till ångade fiskrätter av torsk, piggvar, hälleflundra och andra vita fiskar. Färska skaldjur och en väl kyld viognier gör både aioli och gratinering överflödig.