zinfandel vingård vinstock druvor

Zinfandel – stolt amerikan med rötter i italien

Zinfandel är en mycket populär och mångsidig druva. Få andra druvor används för att producera så olika viner. Av zinfandel gör man lätta vita viner, roséviner, mousserande viner, dessertviner och framförallt rödviner i skilda stilar, från fruktiga och lätta till kraftfulla och mustiga. Zinfandel är i högsta grad en amerikansk stolthet. I Kalifornien har druvan odlats sedan tidigt 1800-tal. Dess rötter finns dock i Europa. Zinfandels ursprung har på senare år både diskuterats och omdirigerats. Vin av Zinfandel har blivit så populärt att druvans namn ofta är detsamma som vinets.

Vad är Zinfandel?

Zinfandel är nära förknippat med den amerikanska och då särskilt Kaliforniens vinproduktion. Druvan är färglös med mörkt skal och används till viner av olika slag från lätta vita viner till rejäla muskelstinna rödviner. När man på 1990-talet började göra DNA-analyser fann man att zinfandel var identisk med den italienska druvan primitivo. Zinfandel är överlägsen USA-etta och har blivit mer och mer uppskattat i övriga världen. Främst har fruktiga rödviner burit zinfandels popularitet. Zinfandel-druvan är i hög grad en amerikansk nationaldruva men den odlas numera i länder som Sydafrika, Australien och inte minst Chile. Det förekommer också att italienska producenter namnger sina primitivo-viner som Zinfandel.

Zinfandels historia

Redan i början av 1800-talet odlades en druva som kallades zenfendel i Kalifornien. Den hade tagits över Atlanten från en plantskola i Österrike. Zenfendel blev mycket populär under guldruschen då nybyggarna tyckte att den gav viner som smakade som hemma. I mitten av 1900-talet blev zinfandel en bulkdruva och det skulle dröja många år innan en ny generations vinmakare visade att man kunde göra vin i världsklass av zinfandel. 1996 kunde man med DNA-analyser visa att zinfandel var identisk med italienska primitivo, en druva som i stor utsträckning förekommer i Apulien. Dock visade det sig att zinfandel fanns i Kalifornien redan innan primitivo odlades i Italien. Vidare forskning kunde senare slå fast att både primitivo och zinfandel var kloner från den kroatiska druvan crljenak kaštelanski, eller som Zinfandel kallas i Kroatien – Tribidrag. Tribidrag är dessutom så vitt man vet det äldsta namnet på själva druvan, och kan spåras tillbaka till 1400-talets Dalmatien.

Var odlas Zinfandel?

Zinfandel odlas på den amerikanska västkusten där den är motorn i Kaliforniens vinindustri. Även längre söderut, som i Chile förekommer zinfandel i växande omfattning. Druvans popularitet har gjort att vinmakare i andra länder också börjat intresserat sig för den. Zinfandel odlas numera i exempelvis Sydafrika och Australien. De i princip identiska primitivo- och crljenakdruvorna odlas i mindre omfattning. Primitivo har den italienska klacken som sin hemvist och crljenak odlas i Kroatien.

Hur smakar Zinfandel?

Med zinfandel avses vanligen röda fruktiga viner med smak av körsbär, plommon och mörka bär. Vinerna kan vara allt från kryddiga och mustiga till lätt syltiga och fruktiga. Amerikansk zinfandel ligger ofta lite högre i alkohol och har inte sällan en pepprig kryddighet med toner av svartpeppar, viol, söt lakrits och mynta. Om zinfandel fatlagras får vinet mer strävhet och struktur och smaker som vanilj och smörkola brukar komma fram. Zinfandel är mycket mångsidigt och ger viner med helt olika karaktär. Vit zinfandel och rosé får inte sällan en behaglig sötma med tydliga toner av frukt och bär. Mousserande zinfandel görs både som rosa och vitt vin. Dessa är i regel halvtorra och möter med frukt, mineral och syra. Variationerna är stora beroende på var druvorna vuxit och hur de vinifierats. Amerikanska producenter gör även ett så kallat portvin på zinfandel, detta blir djupt. syltigt, sött och fruktigt.

Hur serveras zinfandel?

Rött zinfandelvin bör serveras omkring 16–18 grader. Det bör i regel kylas något, cirka 30 minuter i kylskåp före serveringen. Vit och rosa zinfandelviner kommer bäst till sin rätt vid svalare temperaturer, cirka 12 grader. Mousserande zinfandelvin kan drickas kylskåpskallt. Tänk på att vinernas temperaturer stiger i glaset och kyl dem gärna något mer än rekommenderade temperaturer.

Glas till zinfandel

Röda zinfandelviner blommar bäst i generösa rödvinsglas med vid kupa och avsmalnad öppning. Vita zinfandelviner vill gärna vara lite mer trångbodda och trivs som allra bäst i lite mindre avsmalnande vitvinsglas. Roséviner av zinfandel kan drickas i många typer av glas, gärna av lite större storlek. Till mousserande zinfandel är höga eleganta glas att föredra, som champagneflöjter, medan dessertviner bör avnjutas i små lätt kupade glas

Tilltugg till Zinfandel-vin

Zinfandel är ett fruktigt och ofta lite sött vin som passar utmärkt till många kryddiga smaker. Det står upp mot chili, soja, färsk ingefära, mynta, koriander och hela det asiatiska köket. Prova det till kryddigare tapas, mexikansk plockmat och till lagrade hårdostar. Vit zinfandel går utmärkt till skaldjurskanapéer, skagenröror och färska räkor.

Mat till zinfandel

Zinfandel passar till nästan allt. De röda vinerna är ryktbara som grillviner och matchar gärna BBQ-ribs, marinerad karré och nötkött av skilda slag. Till vilt är en fruktig zinfandel ofta perfekt liksom till hela det italienska köket med pasta, pizza, tomaträtter, örter och gräddiga såser. Vit zinfandel går hand i hand med bouillabaisse, kyckling, lax och tonfisk. Zinfandel är väldigt mångsidigt och inbjuder till många olika smakmöten.