Sprit rum tunna

Allt om rom – från Kapten Haddock till Ernest Hemingway

Rom är en av världens mest omtyckta och mångsidiga spritsorter. Flera av våra mest berömda drinkar, som Mojito, Daiquiri och Pina Colada är baserade på rom. Rom görs på juicen från sockerrör, eller av melass från sockerproduktionen. Rom kan tillverkas i alla länder men är starkt förknippat med den karibiska övärlden. Till rommens mystik hör också en mytbildning med alltifrån sjörövarromantik till Kapten Haddock och Ernest Hemingway. Beroende på vilket språkområde rommen kommer ifrån stavar man rhum, rum eller ron. Lär dig mer om rom här i vår dryckesskola!

Vad är rom?

Rom destilleras av sockerrörsjuice eller melass. Den görs antingen i klassiska potstills eller i industriella kolonnpannor. När rom fatlagras blir den mörk. Ljus rom är helt olagrad. Beroende på var och hur romen produceras delas den in i olika skolor. Man brukar tala om den franska, spanska och engelska stilen.

Detta går tillbaka till kolonialtiden då de europeiska nationerna tog herraväldet i Karibien. Plantageägarna tog med sig sina destilleringsmetoder hemifrån och började destillera på det sätt de var vana vid. Rom har många likheter med whisky. Rom görs på samma sätt, blandas i regel på samma sätt, lagras på ekfat och säljs med hjälp av stora välkända varumärken, som Appleton Estate, Mount Gay och Matusalem.

Regelverket som omgärdar produktionen är dock inte lika strikt och drycken i sig är mer en drinkbas än vad whisky är. Detta håller på att förändras. Rom blir mer och mer en exklusiv dryck som avnjuts i sippingglas där ursprung och lagringsmetoder lyfts fram.

Rommens historia

Den 3 augusti 1492 gick Christoffer Columbus ombord på Santa Maria för sin andra resa över Atlanten. På grund av ett mastbrott blev de tre skeppen fast på Kanarieöarna. Under det månadslånga uppehållet passade man på att samla in grödor i syfte att plantera dem i den nya världen – och för att lugna besättningen som trodde att jorden var platt och att de aldrig skulle få se land igen. Man tog bland annat med sockerrör ombord. Dessa planterades så småningom på Hispaniola (nuvarande Haiti och Dominikanska republiken).

Västindien visade sig vara en optimal växtplats för sockerrör och snart spred de sig över hela övärlden. Karibien koloniserades av spanjorer, fransmän och britter. De nya herrarna tog med sig destilleringskonsten från sina hemländer och varje sockerplantage hade snart en romproduktion. I takt med att sjöfarten och handeln med Europa växte blev rom en betydande handelsvara ombord på Atlantfararna, och i takt med att Karibien och Latinamerika kolonialiserades blev slavarbete på sockerfälten en del av rommens mörka historia.

Skillnaden mellan mörk och ljus rom

Den rom som rinner ur spritpannorna är vattenklar och färglös. Efter destilleringen måste rommen lagras en kortare eller längre tid för att smakerna ska giftas samman. Lagras den på ståltank behåller den sin vattenklara färg. Om lagringen istället sker på ekfat blir rommen mörk. Vanligen används begagnade bourbonfat från amerikanska whiskydestillerier, men även andra fattyper förekommer. Beroende på hur länge och hur aktiva faten är ger de rommen mer eller mindre smak, färg och karaktär.

Även ljus rom kan vara fatlagrad eller näst intill färglös om den lagras på inaktiva fat, eller filtreras genom kolfilter efter lagringen. Beroende på att rom tillverkas i så många länder finns mycket få gemensamma regler. På vissa håll är kryddad och smaksatt rom vanligt, liksom eftersötning vid buteljeringen.

Hur smakar rom?

Rom har många stilar och kan smaka mycket annorlunda. Den ljusa romen, som ibland kallas kubansk rom eller silverrom, är ofta kolonndestillerad och har en tydlig sötma med naturlig smak från sockerrören. Ofta känner man också kokos, vanilj och andra söta smaker. Ljus rom kan även vara väldigt esterrik med många fruktiga smaker.

Rom från Jamaica får jäsa mycket länge med hjälp av surmäsk, så kallad ”dunder”. Sådana romsorter kan vara mycket fruktiga. Ljus rom är mestadels neutral och används främst som drinkingrediens.

Mörk rom får via ekfatslagringen mängder med smaker. Sockerrörssötman finns i grunden men vanilj, örter, arrak, choklad, tobak, honung och en lång rad kryddor och exotiska frukter brukar framträda.

Vad är rom gjort av?

Rom görs av sockerrör. Den söta saften pressas ur rören och tas om hand. Rom kan göras på den rena sockerrösjuicen men också på melass. Melass är den trögflytande vätska som blir kvar när växtsaften kokas och socker kristalliseras.

Hur tillverkas rom?

Efter pressningen tas juicen från sockerrören tillvara. Antingen kokas den till melass, då socker kristalliseras, eller går den rakt till jäsning. Såväl den rena växtsaften som melassen späds i regel med vatten till 15–20 procents sockerhalt före jäsningen.

Själva jäsprocessen kan pågå från ett par dagar upp till 14 dagar beroende på vilken typ av rom man tillverkar. Destillationen sker sedan i kolonpannor eller traditionella potstills. Den potstilldestillerade rommen lagras oftare på ekfat och får därigenom en mörk färg.

Ljus rom lagras i regel på ståltank under upp till ett år, men den kan också lagras på ekfat. Den ljusa rommen kan då behöva kolfiltreras för att reducera ekens färgämnen. Mörk rom kan lagras i många år. I det varma klimatet med hög avdunstning når den sällan mer än 15 år, men betydligt äldre lagringar förekommer. Rom blandas i regel av flera fat och åldrar före buteljeringen och smaksättning med socker är vanligt förekommande.

Var tillverkas rom?

Rom är starkt förknippat med Karibien. Länder som Jamaica, Barbados, Dominikanska republiken, Trinidad med flera önationer är betydande producenter. Även latinamerikanska länder som Panama, Guatemala och Guyana har en omfattande romproduktion. Sockerrör odlas dock över stora delar av den tropiska världen och rom kan följaktligen tillverkas på många håll. Länder som Indien och avlägsna Fijiöarna har en betydande produktion. Det är också vanligt att rom lagras i Europa, i exempelvis Frankrike och Italien, för att sedan blandas och säljas under europeiska varumärken.

Beroende på var rom tillverkas delas den grovt in tre olika huvudgrupper. Den brittiska (rum), spanska (ron) och franska (rhum) stilen.

Den engelska stilen kännetecknas av potstilldestillerad rom. Den är oftare mörk, i regel torrare och kraftfull. Rom i den brittiska stilen har hög esterhalt och lagras under längre tid. Jamaica och Barbados är de mest betydande representanterna.
Den franska stilen är främst känd för sin Rhum Agricole som uteslutande tillverkas av sockerrörssaft. Den får en söt, blommig ton där gräs och ängsblommor kan kännas i doft och smak. Sådan rhum produceras i de fransktalande departementen Martinique, Guadeloupe och på Haiti.
Den spanska stilen kommer från spansktalande öarna och Latinamerika. Den är i regel lättare, i huvudsak kolonndestillerad och görs oftast av melass: Det ger en lättdrucken, söt och smakrik rom.

Hur dricker man rom?

Rom dricks i regel i longdrinks och cocktails. Ofta är ljus rom designad för att blandas till drinkar, medan mörk rom kan vara så karaktärsfull att den med fördel bör serveras som den är. Dock kan såväl ljus rom som mörk användas i drinkar eller njutas som den är.

Drinkar med rom

Lagrad eller olagrad rom är basen i mängder av klassiska cocktails och long drinks. Rom är världens vanligaste drinkingrediens. Rommens söta karaktär gör att den på ett unikt sätt balanserar syrliga toner som citrus och andra fruktiga smaker. Drinkar som Mojito, Rom och Cola, Fidel Castro, Cuba Libre och Pina Colada är några exempel på ikoniska romdrinkar. Raden av omtyckta romdrinkar är närmast oändlig.

Vilket glas till rom

Till drinkar och cocktails med rom kan man använda en mängd olika glas. Romdrinkar kan vara eleganta och exklusiva och serveras i stora öppna trumpetglas med extravaganta dekorationer. Till longdrinks, som mojitos, passar höga djupa glas som rymmer rikligt med is. Vill man njuta rommen i sin rena form är ett litet tulpanformat whiskyglas att föredra.