vodka glas nigab

Allt om vodka – den nordliga drycken

Vodka i hög grad de nordliga ländernas dryck. Med vodka avses i regel en okryddad ren sprit med ursprung i destilleringskonstens barndom. Vodka görs av spannmål eller potatis. Var den har uppstått är oklart. Troligen i öst, kanske i Polen, Ukraina eller i någonstans i det väldiga ryska området. Hur gammal den är vet vi inte. Kanske ska vi tillbaka till tidig medeltid då konsten att destillera blev känd i Europa och till en tid när brännvin hade flera användningsområden, från läkemedel och krutframställning till bedövningsmedel och rusdryck.

Vad är vodka?

Det vi menar med vodka har inte mycket gemensamt med det som en gång i tiden rann ur de primitiva destillationsapparaterna. I dag är vodka kringgärdat av bestämmelser. För att kunna säljas som vodka i EU måste spriten destilleras av jordbruksprodukter, det vill säga spannmål, potatis, druvrester eller melass. Den måste uppnå en alkoholstyrka på minst 96%, och får inte buteljeras under 37,5%. För att kunna säljas i USA är bestämmelserna i princip desamma. Vanligen görs den av vete eller råg. I Sverige var potatis en vanlig råvara, men det förekommer knappast längre. Potatisvodka görs dock i Polen. Vodkan har en stark kulturell koppling till det så kallade brännvinsbältet och är på gott och ont en del av mat-, dryckes- och samhällskulturen i flera nordliga och östeuropeiska länder.

Vad betyder vodka?

Det ryska ordet vodka går närmast att översätta till ”det lilla vattnet”. I ordets etymologi ligger ett släktskap med såväl gaeliskans uisge beatha (whisky) som latinets akvavit. Båda dessa betyder livets vatten. Ordet vodka är förmodligen det ryska ord som etsat sig in i flest av världens språk.

Vad innehåller den?

Vodka måste enligt lag göras av spannmål eller potatis, eller om så anges på etiketten, av druvbas och melass. Lagstiftning gäller inom EU och i USA. Även vodkor som exporteras till dessa länder lyder under samma bestämmelser. Råg och vete, ibland potatis, är det vanligaste råmaterialet. Vodka säljs i regel nedvattnad till omkring 40 %, vilket gör vatten är den främsta ingrediensen. I modern tid har smaksatt vodka blivit mycket populärt, särskilt citronvodka och andra fruktsmaker. Den enda egentliga smaksättningen som förekom i äldre tider, särskilt i Polen, var lagring på fat och tillsatts av honung.

Hur smakar det?

Vodka är i sin ursprungliga form ett rent okryddat brännvin med smak av sädesslag. I den mån den lagras på fat, vilket företrädesvis är en polsk tradition, får vodkan färg och ektoner med viss sötma och inslag av vanilj. Rysk och polsk vodka är ofta något mer smakrik än den skandinaviska som i allmänhet har en renare smak. På senare år har det blivit vanligt att smaksätta vodka. Smaksättningen sker med oftast med essenser efter destilleringen. Smaksatt varianter är mycket populära som drinkingrediens.

Vodkans historia

Den moderna vodkans historia hänger samman med de ryska tsarernas. Den gamle hedersmannen Tsar Ivan den förskräcklige inrättade på 1540-talet ett statligt tillverkningsmonopol. På tsarernas lantliga palats bedrevs omfattande destillering. Särskilt intresserade man sig för metoder att förfina och rena spriten. Det var vid ett furstligt palatsdestillieri på 1860-talet som Pjotr Arsenjevitj Smirnov började studera omdestillering och kolfiltrering. Kolonndestillationen som hade uppfunnits i Skottland fick vi denna tid ett stabilt fäste i Ryssland och konkurrerade ut den traditionella potstilldestillationen. Redan 1902 grundades ett statligt institut för vodkaforskning under ledning av den ryske kemisten Dimitrij Ivanovitj Mendelejev (berömd för att ha uppfunnit det periodiska systemet).

Det är egentligen inte förrän i modern tid som vodka blir ett etablerat begrepp. Den som banade väg för vodkans segertåg var Vladimir Smirnov som flytt undan revolutionen och etablerat familjeföretaget i USA.

Var tillverkas vodka?

Vodka tillverkas över hela världen. Det finns inget ursprungsskydd eller regelverk som är världsomfattande. Dock måste vodka som säljs inom EU och USA uppfylla krav på råvaror, destillering och alkoholstyrka. De ledande märkena ägs av stora dryckesbolag med tillverkning i USA (Smirnoff) och Sverige (Absolut), Finland (Koskenkorva) men även Ryssland och de gamla östländerna har en omfattande tillverkning.

Hur tillverkas vodka?

Modern vodka är i hög grad en industriell produkt som tillverkas i mycket stora och effektiva anläggningar. Traditionellt brändes den i gammaldags potstills. När kolonndestilleringen uppfanns trängde denna nya teknik mer eller mindre undan de äldre omständliga äldre panntyperna. Så småningom lagstadgades att den måste destilleras till minst 96% vilket gjorde potstilldestilleringen omöjlig eftersom dessa pannor på långt när kan producera så rena destillat. Det finns dock producenter som anger att de gör potstilldestillerad vodka. Det är då fråga om olika former av hybridpannor, eller regelvidrig marknadsföring.

Hur förvarar man vodka?

Destillerad sprit har mycket lång hållbarhet. En oöppnad flaska som förvaras mörkt kan förbli opåverkad i generationer. Öppnade flaskor får ett större syretillträde. Syre oxiderar etanolen till bland annat ättiksyra. Processen tar dock lång tid. Hur fort det går beror på hur mycket syre det är i flaskan. En märkbar försämring brukar inte upplevas förrän efter minst ett par år. I någon mån finns också så kallad OBE, old bottle effect. Detta avser de kemiska processer som pågår även i oöppnade flaskor. Någon tydlig förändring uppstår dock inte förrän efter åtskilliga decennier. Oftast gör OBE vodkan mildare och mjukare i smakerna.

Vodkasorter

Rysk

Den ryska vodkan buteljeras nästan alltid på 40%. Av tradition genomgår den mindre rening en den skandinaviska, vilket gör den mer smakrik. Den är sällan smaksatt och dricks i allmänhet rent. Bland de mest berömda märkena finns Stolichnaya, Beluga, Russian Standard (och Smirnoff, som har ryska rötter, men görs i USA).

Polsk vodka

Den polska vodkan görs oftast på råg, och ibland potatis. Det förekommer även att den lagras på fat. Den kan också vara smaksatt med exempelvis honung, örter och frukter. Som i Ryssland är den mera måltidsdryck än drinkingrediens. Bland de mest kända märkena finns Zubrówka och Belvedera.

Svensk vodka

Svensk vodka kännetecknas av en hög renhet och friskhet i smaken. På senare år har en rad mindre hantverksproducenter börjat marknadsföra svensk vodka. Den görs dock i huvudsak på industriell, ofta importerad, sädessprit. Svenska Absolut är världens näst största vodkamärke. Absolut produceras i Åhus och blev på 1990-talet en föregångare inom smaksatt vodka.

Finsk vodka

Den finska vodkan har som den svenska en neutral och ren smak. Den tillverkas i regel av råg, även om andra sädesslag förekommer. I Finland dricks den i större utsträckning som snaps. Bland de mest kända märkena finns Koskenkorva och Finlandia.

Skillnaden mellan vodka och brännvin

I Sverige är brännvin ett samlingsnamn för flera spritsorter. Historiskt är svenskt brännvin och vodka samma produkt. Råvarorna är desamma, säd eller potatis. Vodka omgärdas dock av EU-bestämmelser när det gäller destillering till minst 96% eller buteljering vid minst 37,5%. En stor skillnad är att samlingsnamnet brännvin också omfattar akvavit och annan kryddad sprit. Även om namnet brännvin i dagligt tal innefattar vodka så dricks den mer sällan som snaps. Vodka är oftare förbehållet den okryddade rena spriten även om begreppen går i varandra.

Hur ska den drickas?

Vodka är en gammal traditionell spritsort som ursprungligen dracks rent, till mat och i berusningssyfte. På så sätts dricks den än i dag i Ryssland och i östländerna. I väst har vodka mer och mer blivit en drinkingrediens i allt från äldre tiders groggar till mer och mer sofistikerade drinkar. Men även på våra breddgrader är den en vanlig snaps vid jul och midsommarbord.

Drinkar med vodka

Vodka och smaksatta varianter har visat sig oumbärliga som drinkingredienser. Några av världens mest omtyckta drinkar och cocktails baseras på vodka. Den neutrala och rena smaken gifter sig gärna med andra smaker. Den kan som få andra spritsorter förhöja smaker och ge drinkar och cocktails karaktär utan att själv ta över. Några av de mest kända vodkadrinkarna är Moscow Mule,Vodka Martini och Bloody Mary. Vi har en sida där vi har samlat goda och enkla drinkar med vodka.