vingård i castilla y leon med slott och vinstockar

Castilla Y Leon – bergsplatån med 14 vindistrikt

Castilla Y Leon ligger på den stora bergsplatån i norra Spanien. Den självstyrande regionen är Spaniens största och sträcker sig från nordöstra Portugal, ner mot Madrid i söder och bort till Rioja i öster. Här finns 14 vindistrikt, varav nio har DO-klassificering. Distrikten är tämligen olika. Några av dem är mer kända än regionen själv. Det är främst röda viner som gjort Castilla Y Leon berömt, även om det också produceras utmärkta vita viner i några av distrikten. Castilla Y Leon är ungefär lika stort som Götaland. Vin odlas över hela området, men de bästa lägena finns utmed floden Duero. Några av Spaniens absolut bästa viner kommer från Castilla Y Leon, där inte minst vinerna från distrikten Rueda, Toro och Ribera del Duero vinner allt större uppskattning bland vinentusiaster över hela världen.

Druvor

Vinerna från Castilla Y Leon har få gemensamma drag. Appellationslagarna medger att en lång rad druvor används. Inhemska druvor är vanligast, men även internationella förekommer. Detta gör att vinerna täcker hela skalan från vita till röda i olika stilar. De bästa röda vinerna är ofta kraftfulla och eklagrade med fruktighet och tanniner. Medan de vita kan vara friska och lätta. Tempranillo är den dominerande rödvinsdruvan, men cabernet sauvignon, garnacha, malbec och merlot odlas också i stor omfattning. De vita vinerna, i synnerhet de ifrån vitvinsdistriktet Rueda, görs oftast på verdejo, men även Palomino, viura, albillo, godello och Sauvignon Blanc i viss utsträckning. Det är inte ovanligt att regionens druvor har lokala namn. Tempranillo kan exempelvis uppträda under namnen tinto fino, tinto país och tinta de toro.

Geografi

Castilla Y Leon ligger på Meseta-platån, en högplatå på 700 – 1 000 meters höjd, mellan bergen Cordillera Cantábrica och Sistema Central. Det stora området har en ganska enahanda geografi med slättland, steniga kullar och kala klippor. Castilla Y Leon är glest befolkat, trots sin storlek bor inte mer än 2,5 miljoner människor i regionen. Den största staden är Valladolid. Genom Castilla Y Leon rinner Spaniens stora flod Duero i öst-västlig riktning mot Atlanten. Det är längs floden som de främsta vinodlingarna finns, av regionens nio DO-områden ligger samtliga utom Bierzo utmed Duero. Landskapet kännetecknas av sin gula, karga lerslätt, men också av jordbruksområden, kullar, vidder och vackra vyer.

Klassificering

Det finns 14 vinområden i Castilla Y Leon av dessa har nio klassificerats som DO enligt de spanska kvalitets- och ursprungslagarna.

Arlanza

Arlanza, som fick sin DO så sent som 2007, ligger i östra delen av regionen och har fått sitt namn efter en biflod till Rueda. Här odlas vin på omkring 350 hektar, stilarna är flera. Mestadels odals röda druvor på höjder upp till 1200 meter.

Arribes del Duero

Det långsträckta området Arribes del Duero, som också fick DO 2007, ligger där floden Duero bildar gräns mot Portugal. Vin odlas på cirka 350 hektar utmed flodsluttningarna. Området är känt för både röda och vita viner av såväl inhemska som internationella druvsorter.

Bierzo

Bizero är det enda av de DO-klassade områden som inte ligger utmed Rueda-floden. Distriktet skiljer sig från övriga och producerar både höghöjdsviner på bergssluttningarna i Bierzo Alto och mer traditionella viner i de låglänta delarna i Bierzo Bajo. Vinodlingen täcker cirka 3 000 hektar. Området är känt för sina eleganta, lätta röda viner. Druvan mencia svarar för cirka 90 procent av produktionen.

Cigales

I hjärtat av Castilla Y Leon ligger lilla Cigales, som en gång i tiden fick täcka upp för odlarna i Bordeaux när vinlusen slagit till. Här odlas främst tempranillo, eller tinta del pais, som druvan heter i Cigales, en viss vitvinsproduktion förekommer också. Det görs även bra roséviner i distriktet.

Ribera del Duero

Det mest kända distriktet är det långsträckta flodområdet Ribera del Duero. Distriktet ligger på en platå som delas av floden. Här görs Spaniens mest exklusiva Tempranillo-viner. Tempranillo dominerar stort, men även andra druvsorter förekommer.

Rueda

Rueda skiljer sig från övriga områden i regionen genom att nästan uteslutande producera torra vita viner. Verdejo är distriktets stora druva, även om andra sorter i regel blandas i verdejo-vinerna. Flera producenter gör också mousserande vin och en del även portvinsliknande starkviner.

Tierra de León

Regionens största vinområde, Tiera de Leon, ligger i nordväst nära Portugal. Områdets storlek till trots så har Tiera de Leon en ganska liten vinodling, endast 1 400 hektar. Här odlas mest inhemska druvsorter som prieto pricudo och mencia som buskvin.

Tierra del Vino de Zamora

I söder, kring staden Zamora möts flera floder och utmed flodsluttningarna odlas vin på omkring 650 hektar. I det varma inlandsklimatet dominerar tempranillo och vinerna är ofta fruktiga och bäriga.

Toro

Toro är ett av de mer kända områdena i Castilla Y Leon. Det är ett utpräglat rödvinsområde, med gamla odlingsanor, känt för kraftfulla viner med hög alkoholhalt. Mestadels odlas den lokala druvan tinta de toro, som är en tempranillo-klon.

Histori

Castilla Y Leon är den största av de självstyrande regionerna i Spanien och har spelat en betydelsefull historisk roll genom tiderna. Namnet Castillien kommer från de många borgar byggdes som värn för morernas räder från södra Spanien och för att skydda pilgrimerna på ”världens äldsta turistväg”, ner mot Santiago de Compostela. Denna fromma trafik gjorde att kloster, kyrkor, härbärgen och slott etablerades i regionen. I Castilla Y Leon finns flera berömda städer och byar, bland annat de tre värdsarvsstäderna Segovia, Ávila, Salamanca. Vinodlingen är mycket gammal, äldre än i Rioja och andra delar av Spanien, men det är ändå först på senare tid som området blivit känt för sin högklassiga vinproduktion. Det sägs att det var franska munkar från benediktinerklostret i Cluny som introducerade vinodlingen under sina pilgrimsvandringar till Santiago de Compostela.

Jordmån

Jordmånen varierar i den stora regionen och bjuder på många lokala förutsättningar. På slätterna är den torra sandiga lerjorden vanlig, men även på andra håll är jordmånen oftast karg, stenig och väldrenarad. Vissa områden har också kvarts, kalk- och mineralrika jordar. Ska man säga något generellt om jordmånen i Castilla Y Leon så är den genomgående karg, sandig och präglad av långa torrperioder. Det är främst vid områdena närmast floderna som den magra jordmånen skiftar till mer fuktiga lerjordar

Klimat

Klimatet i Castilla Y Leon är ett utpräglat kontinentalt inlandsklimat. Stekheta, regnfattiga somrar och riktigt kalla vintrar. Sommartid bränner solen och plågar jordarna med över 40 graders värme, medan nätterna kan vara mycket kalla. Temperaturskillnaderna påverkar vinerna i positiv riktning, men på den höga höjden är ofta frost ett återkommande hot, som liksom sommartorkan kan ödelägga skördarna. Klimatförändringarna är påtagliga i regionen, som redan nu är på gränsen att kunna upprätthålla produktionen. I de västligare delarna påverkar Atlanten, och i öster Medelhavet. Svalkande vindar blåser också från Pyrenéerna i norr, men för sällan med sig nederbörd.