vinflaskor cremant tillverkning

Crémant – en bubblande lillebror som växer sig allt startkare

Crémant är ett mousserande vin som tillverkas i flera franska vindistrikt. Tillverkningsmetoden påminner i mångt och mycket om sättet att göra champagne. Crémant får i likhet med champagne en andra jäsning på flaska och lagras därefter under ett år varav nio månaders jäsning. Crémant har på senare år blivit mer och mer populärt och flera producenter gör numera crémant av mycket hög kvalitet.

Vad är crémant?

När EU i mitten av 1980-talet stärkte champagnens ursprung förbjöds beteckningen Méthode Champenoise utanför Champagne. Vinodlarna på andra håll i Frankrike började då använda crémant som benämning på sitt mousserande vin. Crémant var redan då reglerat i Frankrike och användes som en betäckning för mousserande vin från AOC-områden. Crémant avser inte vinet i sig utan själva framställningsmetoden. Benämningen är tillåten att använda överallt i EU, men förutom i begränsad omfattning i Luxemburg och undantagsvis i Tyskland, är crémant ett franskt mousserande vin.

Skillnaden mellan crémant och champagne

Champagne kan bara göras i distriktet Champagne i norra Frankrike. Förutom ursprunget skiljer sig också crémant när det gäller druvsorterna. Eftersom druvtyper och växtplatser är mycket varierade blir crémant ett variationsrikt vin. I Champagne är det i stort sett bara chardonnay, petit meunier och pinot noir som får användas, medan crémant görs på de druvor som tillåts enligt respektive regions bestämmelser. Vid tillverkningen av crémant tillsätts i allmänhet mindre socker i samband med flaskjäsningen. Det gör att kolsyretrycket i flaskan blir lägre och skumbildningen mindre. Crémant måste därefter lagras i nio månader, vilket är något kortare än champagne. Ofta är prisbilden också en betydande skillnad, som konsument får man betala för att vinet kommer från Champagne.

Var tillverkas crémant?

Crémant får tillverkas i hela EU, men är närmast synonymt med ett franskt mousserande vin. De få undantag som finns är crémant från Tyskland och Luxemburg. Ingenting hindrar exempelvis skånska vinbönder från att göra crémant. Den mest kända crémanten kommer från Alsace, Loire, Bourgogne och Jura. Intresset för att göra mousserande vin har vuxit och numera tillverkas crémant på de flesta håll Frankrike.

Hur tillverkas crémant?

Crémant måste precis som champagne tillverkas enligt den så kallade traditionella metoden med en andra jäsning på flaska och nio månaders lagring. Man utgår på samma sätt som i Champagne från ett stilla grundvin. Druvorna måste vara odlade enligt appellationens bestämmelser och skördas för hand. 100 liter must får pressas ur 150 kilo druvklasar. Inför flaskjäsningen tillsätts i regel mindre socker än i Champagne. Jäsningen pågår under fyra till åtta veckor. Under processen bildas en fällning av döda jästceller. När jäsningen avslutats lagras flaskorna sluttande så att fällningen samlas i flaskhalsen. Under tiden vrids flaskorna försiktigt. Crémant måste ligga på sin fällning i minst nio månader, och därefter lagras tre månader på flaska. För att kunna avlägsna jästcellerna kyls vinet så att fällningen fryser till is och trycket i flaskan pressar ut isproppen. Därefter fylls flaskorna på med färdigt vin och eventuellt ytterligare socker.

Vilka druvor används till crémant?

Eftersom det inte finns några begränsningar för vilka druvor som får användas vid framställningen är crémant ett variationsrikt mousserande vin. De druvor som används är de druvor som odlas i respektive region. Crémant kan göras på såväl gröna som blå druvor. Crémant är i allmänhet ett vitt vin, men rosé förekommer också. Basvinet måste ha ett AOC-ursprung och följa respektive områdes vinlagar. I Loire används ofta chenin blanc, i Alsace pinot gris och riesling, i Jura chardonnay och pinot noir, och i Bourgogne pinot noir och aligoté. De många druvsorterna gör smakresan spännande och upplevelserna mångbottnade.

Hur smakar crémant?

Eftersom crémant har ett så varierat ursprung och snarare är en framställningsmetod än ett vin har crémant ingen enhetlig stil, därtill är distrikten, jordmånerna och druvsorterna för många. Vissa crémanter kan vara mycket lika champagne med hög syra, fyllighet och brödighet, medan andra är fruktiga och lätta. Till allra största delen buteljeras crémant som vita mousserande viner, men det förekommer även att skal från blå druvor får macerera och ge färg och karaktär till bubblande rosé.

Tilltugg till crémant

Crémant är ett vin som gör sig utmärkt som mingelvin till snittar och plockmat. Det passar till franska ostar som Brie och Camembert, till charkuterier och mycket annat. Crémant är så mångsidigt och varierande att det kan användas till det mesta. Det är ett lyxigt vin som skänker flärd och elegans åt en middag och är ofta så prisvärt att man kan unna sig generösa glas.

Mat till crémant

Crémant kan i likhet med champagne användas genomgående från entré till dessert. Det är lyxigt och gott till en somrig buffé med kyckling, sallader, kallskuret, frukt och jordgubbar. Det står också upp emot havets läckerheter och är som champagne fantastiskt till färska skaldjur, hummer, ostron och havskräftor. Många fiskrätter, i synnerhet vit fisk, förädlas också av en bra crémant, för att inte tala om några chokladdoppade jordgubbar till en glassdessert.

Hur serveras crémant?

Crémant kan serveras genom en hel middag. Den är ofta ett prisvärt och smakfullt alternativ till champagne och är på samma sätt en festlig dryck att skåla i. Crémant bör drickas väl kyld, runt 10 grader, gärna i eleganta champagneglas, men den gör sig kanske allra bästa i lite smalare vitvinsglas. En ishink eller en vinkylare kan vara på sin plats om man vill hålla crémanten kall under sin sommarfest.

Vilket glas är bäst till crémant?

Beroende på tillfället kan crémant drickas ur olika glas. Festligt, flärdfullt och elegant blir det om den serveras i smala höga glas. Det har dock mer med elegansen än med drycken att göra. I trånga glas blir moussen mer instängd och håller sig bubblande längre. Kupade glas stänger in dofterna, medan mer öppna glas låter dem brisera. Ur smaksynpunkt kommer crémant allra bäst till sin rätt i höga och djupa vinglas med en generös kupa och öppning.