Hur skall jag välja vin till räkor?

Färska nyskalade räkor är en delikatess som är som gjord för att matchas med vin. Räkor i sig har en mycket mild smak och är därför det av alla skaldjur som kanske mest öppnar sig för mötet med vinet. En generell rekommendation är att välja vitt vin till räkor. Få andra råvaror är så självklara när det gäller vinval.

Färska räkor
Mat blir egentligen inte enklare, mer naturlig eller rent av godare, än en skål med nyfångade räkor och ett glas svalt vitt vin. Det klassiska vinvalet till räkor är ett fräscht och friskt vin, som till exempel en väl kyld, ståltankad och krispig Chablis. Vitt vin där syran nyper lite i kinderna är sällan ett dåligt val. Räkor och andra skaldjur har en hel del umami och går därför särskilt bra tillsammans med viner med liten eller ingen sötma. Friska roséviner eller mousserande vin kan också vara en passande matchning till räkor och andra skaldjur. Det man bör undvika är viner med fatkaraktär och strävhet, som så ofta finns hos de röda vinerna.

Bland druvsorterna så är det främst de vita kungarna chardonnay, riesling och sauvignon blanc som brukar vara skräddarsydda val till räkor. Men en österrikisk grüner veltliner eller en amerikansk chenin, liksom mängder med andra gröna druvor kan också ge svårslagna vinupplevelser vid räktrågen.

Bland vinländerna så är den gamla världen pålitliga val, exempelvis franska Chablis och Alsace och naturligtvis Champagne. Men även italienska, spanska och inte minst tyska och österrikiska vita viner kan vara mycket lyckade val. Se bara till att smakklockorna signalerar liten strävhet och sötma, däremot får fruktsyran gärna vara hög.

bohuskust och räka med gaffel

Rätt med räkor
Räkor är en tacksam råvara som snällt låter sig serveras på många sätt, räkorna anpassar sig till allt mellan chili och sparris. Räkor kan serveras i sallader, cocktails, crepes, paella, såser och mycket mer. Särskilt i det asiatiska köket är räkor en viktig ingrediens i många smakrika och ibland kryddstarka rätter. Mångfalden och smakrikedomen gör att vinvalen blir mer komplicerade, även om rekommendationen att hålla sig kvar vid vitvinshyllorna ofta räcker långt. Tänk på att låta smakerna i maten möta smakerna i vinet. Är det citrus i maten så bör man välja ett vin med citrustoner. Smörstekta räkor och lite fetare räkrätter går riktigt bra med smörigare viner som en eklagrad bourgogne. Friterade räkor passar bra ihop med mousserande viner, medan heta thairäkor eller indiska rätter väl matchar lite sötare viner, som till exempel en riesling.

Våga rött
När det gäller smaker finns det inga rätt eller fel, tycker man att något är gott så är det gott. Det finns många vinskribenter som rekommenderar röda viner till skaldjur. Vill och vågar man kan man till exempel prova en ung beaujolais, eller något annat friskt vin, som exempelvis en enklare pinot noir till räkorna. Vinvalet handlar mera om hur räkorna serveras än räkorna i sig. Till en kraftfull italiensk räkpasta eller risotto kan ett mustigt rött vin, som en ripasso, eller rent av en amarone, vara ett utsökt val.