ett vinglas fullt med kalorier i from av nötter

Kalorier i vin

Även om vin är en underbar dryck som skänker njutning och välbefinnande så är det ingen hälsodryck. Många är till exempel noga med att räkna kalorier i maten och försöker hålla igen på olika sätt. Då ger vin ett rejält tillskott.

Är man orolig för energiintaget bör man ha med vin med i beräkningen. Fett är den energikälla som är tätast. Näst efter fett är alkohol mest energirikt. Fett innehåller nio kilokalorier per gram, och alkohol innehåller sju kilokalorier per gram. Även fettförbränningen påverkas av alkohol. Eftersom alkohol är giftigt för kroppen arbetar levern först och främst med att göra sig av med denna. Det innebär att fettförbränningen minskar och att fettet lagras.

Det finns flera undersökningar som styrker teorin att alkoholintag minskar mättnadskänslan och att man helt enkelt stoppar i sig mer om man dricker alkohol. Liksom att man gärna äter mer dagen efter – en pizza på nyårsdagen, eller en kebab på väg hem från krogen känner ju många av oss igen.

Ett glas rött vin (15 cl) med 12 % alkoholhalt innehåller omkring 105 kilokalorier, ett glas vitt vin, något mindre, omkring 100 kilokalorier. I jämförelse med andra festdrycker som öl, sprit och drinkar är dock vin att föredra ur kalorisynpunkt.

Även om man vill undvika kolhydrater så är vin bättre än exempelvis öl och drinkar, i synnerhet om man dricker torrt vin. Ett glas (15 cl) torrt rött, vitt eller mousserande innehåller mindre än 2 gram socker. Det motsvarar en tiondel av sockermängden i ett glas (40 cl) öl. Söta viner kan emellertid innehålla stora mängder socker, till och med över 20 gram per glas. Så vill du vara försiktig med ditt sockerintag så är det torrt vin som gäller. Och vill du vara försiktig med kaloriintaget så är det torrt vin med låg alkoholhalt som är det bästa valet.

Det finns som bekant få, om ens några, goda hälsoeffekter med att dricka alkohol. Vissa undersökningar visar förvisso att ett måttligt intag minskar risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar och till och med ökar medellivslängden. Sägas bör dock att dessa medicinska forskningsrön har motbevisats av andra undersökningar. Dock har ingen ifrågasatt den förhöjning av livskvaliteten som ett måttligt alkoholintag med goda viner och god mat innebär för de flesta av oss.