Om vinlandet Argentina

Sydamerika är efter Europa den viktigaste kontinenten för vinproduktion. De flesta länderna här producerar vin, men det är framförallt Chile, Argentina och i viss mån Uruguay som dominerar exporten.

Argentinas vinhistoria började med att spanjorerna förde med sig vinet från Europa i slutet av 1500-talet men det var i slutet av 1800-talet som det verkligen tog fart i utvecklingen. Tack vare en stor invandring, framförallt från Italien, utvecklades vinproduktionen i industriell skala med veritabla vinfabriker. Den enorma produktionen gjorde att Argentina än idag ligger på femte plats i världen när det gäller volym.

Dessvärre innebar denna stordrift att kvantiteten trumfade över kvaliteten. Det var förstås inget större problem eftersom vinet trots allt uppskattades av argentinarna själva som drack upp nästan allt. Fortfarande stannar nästan 90% av produktionen i det vinälskande landet. Men låg kvalitet är inte längre något man associerar med argentinskt vin. På 1990-talet satsade man nämligen på export och det krävde att man kunde möta kraven från konsumenter som lärt sig uppskatta viner från hela världen. Det investerades därför stora summor på att modernisera vinerierna och utveckla vinodligen. Satsningen gav frukt och Argentina är idag Sydamerikas största vinexportör.

En mycket viktig anledning till Argentinas framgångar är att majoriteten av vingårdarna ligger på mycket hög höjd vid foten av Anderna i västra delen av landet. I Mendoza som är den viktigaste regionen är de flesta odlingarna belägna på 1000 meters höjd. I Europa anser man att 500 meter är gränsen för vad som är lämpligt för kvalitetsvin. I Argentina är detta snarare fördel. Den höga höjden ger ett intensivt solljus och heta dagar men med kalla nätter som förlänger mognaden och bevara friskheten. Detta gör att vinerna blir fruktiga, fylliga, smakrika och aromatiska. Den torra luften tillsammans med vindar och ljuset gör att man sällan drabbas av svampsjukdomar och andra angrepp. Det innebär att det snara är regel än undantag att vinerna är ekologiskt odlade.

Man förknippar kanske framförallt Argentina med röda viner och då i synnerhet med druvan malbec som också är landets viktigaste. Ursprungligen kommer druvan från Bordeaux och återfinns också i Cahors i sydvästra Frankrike. Men det är som Argentinas ”nationaldruva” som den vunnit popularitet. Malbec ger kompakta, mörka fruktiga och kraftfulla viner med karaktär av mörka bär och kanske ett drag av viol. Allra bäst blir den från de högsta höjderna samt när den blandas med några procent av andra druvor som cabernet sauvignon, merlot eller syra.

Druvorna

Druvans popularitet har blivit så stor att enorma arealer nyplanterats. Det innebär att många billigare viner kommer från unga vinstockar som inte ger så mycket koncentration och komplexitet. Vill man hitta intressanta röda viner till mindre pengar så rekommenderas istället druvan bonarda. Här får vi ett mjukare, saftigare vin som bjuder på mycket charm.

På den vita sidan så dominerar viner av chardonnay. Oftast är stilen fyllig, fruktig och smakrik med tydlig karaktär av fat. Vill man ha ett vitt vin som är mer typiskt för Argentinas så ska du prova den andra profildruvan bredvid malbec. Den aromatiska gröna druvan torrontés är mycket speciell och distinkt i sin örtiga och blommiga stil har den sitt bästa uttryck i viner från regionen Salta. Här hittar vi världens högst liggande vinodlingar på över 2000 meters höjd. Det intensiva ljuset och de stora kontrasterna mellan varma dagar och kalla nätter som vi hittade i Mendoza blir här ytterligare försärkt. Detta lyfter fram druvans aromatiska och fruktiga stil. Som brukligt med aromatiska druvor så fatlagras sällan torrontés.

Fler regioner börjar stiga fram och andra druvsorter dyker upp och visar intressant utveckling. Vi har bara sett början på vad Argentina kan erbjuda.