korkskruv och vintermometer på ett bord

Rätt temperatur på ditt vin ger ett godare vin!

Vinets temperatur är viktigare än vad många tror. Ett vin som serveras för varmt förlorar mycket av spänst och fräschör. Fruktighet och syra reduceras medan alkohol och andra lite jolmiga smaktoner framträder. Serveras vinet för kallt reduceras de flesta smaker. Allt som är kallt smakar mindre. Tänk till exempel på smaken av en vaniljglass som man tar direkt ur frysen och jämför med en krämig och lätt smältande på en desserttallrik.

Det brukar sägas att vin ska vara rumstempererat. Men i våra moderna bostäder är inomhustemperaturen ofta uppemot 23 grader. Rekommendationen, som envist biter sig kvar, härstammar från en tid när salonger och rum i franska herrgårdar i bästa fall hade en temperatur på kanske 16 grader. Dessutom är det rumstempererade rum där vinflaskorna ofta blir stående ett kök där spis, ugn och förberedelser skruvar upp temperaturen ytterligare några snäpp. Ett middagsbord där vinet står och väntar alldeles intill levande ljus kan också ge alldeles för hög serveringstemperatur. Att å andra servera ett femgradigt vitt vin, eller en rosé direkt ifrån kylskåpet kan döda vinets hela smakspektra. Dock ska sägas att ett enkelt vin, ett lite surare och på gränsen till svårdrucket vin, kan vinna avsevärt på att kylas ner ordentligt. Ska vinet drickas utomhus, som ett mingelvin på altanen en varm sommardag, är det inte heller fel att kyla mer än brukligt. Tänk också på att vinets temperatur stiger snabbt i glaset. Vid sittande middagar kan det därför vara bra att hälla upp vinet någon grad kallare än vad som rekommenderas.

Ofta serveras ett vitt vin för kallt och ett rött vin för varmt. Det är egentligen onödigt eftersom en enkel tumregel kan ge ett perfekt resultat. En vinkyl eller en vinkällare kan såklart var bra att ha, men det är långt ifrån nödvändigt. Ett vanligt kylskåp och en klocka räcker gott.

30-minutersknepet är lätt att ta till. Ställ in ett rött vin i kylen 30 minuter före serveringen och ta ut ett vitt vin från kylen 30 minuter innan det ska drickas. Vitt ut, rött in, det är inte svårare än så. Ett kylskåpskallt vitt vin värms på cirka 30 minuter i kylen till omkring 12 grader, medan ett rött vin som kyls under en halvtimme klättrar ner mot kanske 16 grader. Det går också at snabbkyla ett vin i frysen eller i en ishink under cirka tio minuter. Behöver du höja temperaturen på ett vin är det enklaste att ställa flaskan i ljummet vatten (ej varmvatten) i cirka 10 minuter.

Rekommenderade Vintemperaturer

  • 8 – 10 grader: mousserande viner, champagne, prosecco, cava. Dessertviner, söta vita viner och rosé
  • 10 – 12 grader: Torra och halvtorra vita viner. Torra rosé.
  • 14 ­– 16 grader: Lätta röda viner, unga rödviner, med hög fruktighet
  • 16 – 18 grader: fylliga och sträva röda viner, starkviner