vingård i ribera del duera med Castle of Penafiel

Ribera del Duero – det unga vindistriktet med de gamla traditionerna

På en femtedel av Spaniens yta, från den portugisiska gränsen i väster, till Rioja i öster, Baskien i norr och Madrid i söder breder vinregionen Castilla Y Leon ut sig. I det stora distriktet finns många DO-klassificerade vindistrikt. Det mest kända är Ribera del Duero, Dueros flodbank, som namnet betyder. Ribera del Duero ligger längs floden Duero på en platå som delar distriktet i en nordlig och sydlig del. Här odlas några av Spaniens främsta tempranillo-viner. Tillsammans med Rioja är Ribera del Duero Spaniens mest framträdande vindistrikt.

Druvor

För 100 år sedan odlade man mest vita viner i Ribera del Duero. Dessa har numera en mycket undanskymd roll. Istället är det kraftfulla eklagrade rödviner som är distriktets signum. Ribera del Duero fick sin DO så sent som 1982. Sedan dess har vinproduktionen vuxit. Tempranillo är den stora druvan, eller Tinta del Pais eller Tinto Fino som den också benämns i Ribera del Duero. Även mer kända rödvinsdruvor som cabernet sauvignon, malbec och merlot förekommer. Oftast blandas dessa med tempranillo, som måste utgöra minst 75 % av rödvinerna. Distriktet är också känt för sina unga roséviner på garnacha. Det görs även en liten del vita viner på albillo-druvan. Precis som i närliggande Rioja används lagringsbeteckningarna Crianza, Reserva och Gran Reserva. Vinerna från Ribera del Duero är i regel mycket lagringståliga och kan klara tiotals år på flaska.

Geografi

Ribera del Duero följer Floden Duero drygt elva mil på sin slingrande väg i väst östlig riktning mot Portugal och Atlanten. Ribera del Duero sträcker sig från Zamora i väster till San Esteban de Gomez i öster. Området är böljande med svepande kullar där floden fårat sig fram genom dalgången i årmiljoner. Ribera del Duero ligger på den höga Mesata-platån och vinodlingarna är belägna på höjder mellan 700 och 900 meter över havet. Den höga höjden och de karga jordarna är utmaningar från vinodlarna som kämpar med naturen och stora årgångsvariationer. De omgivande bergen Sierra de la Demanda och Sierra de Guadarrama ger dock betydande skydd. Området är till stora delar präglat av slättland och är ungefär lika stort som Öland. Vinodlingarna upptar cirka 23 000 hektar.

Historia

Även om Ribera del Duero är en ung DO-klassificering så är vinodlingen i regionen mycket gammal. Som på många håll i Spanien var det romarna som tog vinet till trakten. Man tror att romarna planterade viner i Ribera del Duero för att hålla legionärerna vid gott mod och i stridsdugligt skick. Det var dock franska munkar som på 1200-talet utvecklade odlingen och gjorde den framstående. I slutet av 1800-talet sökte sig franska vinodlare till Ribera del Duero på flykt från vinlusen. De kom med nya kunskaper och odlingstraditioner. Distriktet skulle senare drabbas av utflyttning och under 1900-talet minskade odlingarna. Det spanska inbördeskriget och den fattigdom som följde efter världskrigen försvårade situationen ytterligare. När Ribera del Duero blev DO klassificerat 1982 hade odlingarna minskat till 6 000 hektar. En ny generation vinodlare med fokus på kvalitet och tempranillo såg till att distriktet fick ett uppsving. Sedan dess har odlingsarealen fyrdubblats.

Jordmån

Jordmånen i Ribera del Duero är mycket varierad. Distriktet vilar på en forntida sockel. Ovanför den präglas jordarna av kalksten och märgel som täcks av lera och silt. Generellt är jordmånen karg och grusig i distriktet, särskilt på slättlandet i provinsen Burgus. Längs sluttningarna i floddalen där Duero har grävt sig ner i marken är jorden mer porös, lerahaltig och kalkrik.

Klimat

Ribera del Duero har ett kontinentalt klimat som påverkas av Medelhavet. Somrarna kan vara mycket heta med temperaturer på över 40 grader. På den höga höjden blir vintrarna rejält stränga. Temperaturer på långt under tio minusgrader förekommer. Redan på Napoleontiden fanns ett talesätt bland lokalbefolkningen att Riber del Duero hade ”nio månaders vinter och tre månaders helvete”. Frost är ständigt ett bekymmer och dessutom skiftar dygnstemperaturerna kraftigt. De omgivande bergen Sierra de la Demanda och Sierra de Guadarrama ger visst skydd, men medför också att regnen uteblir. Årligen faller mindre än 500 millimeter regn, vilket gör området till ett av de torraste i Spanien. Klimatmässigt borde Ribera del Duero inte vara särskilt gynnsamt för vinodling, men de många soltimmarna (cirka 3 000 per år) ger en kort mognadssäsong där den värmeälskande tempranillo utvecklas till sin fulla potential.