rioja vin nigab karta

Rioja – en kärlekshistoria

Rioja och svenska vinälskare har en lång kärlekshistoria. Precis som alla förhållanden har även detta gått i vågor med upp och nedgångar. Men relationen har hållit tack vare riojavinernas älskvärda mogna stil och den kommer bara att växa sig starkare för regionen har gått mot förnyelse och är faktiskt ungdomligare än förr.

De flesta känner Rioja som en region som levererar mestadels röda viner i en mjuk, mogen och komplex stil genom lång lagring på fat och flaska. Rioja som vinregion och vinstil kan skyllas på mjöldaggen och vinlusen. Dessa farsoter som drabbade Europas vingårdar i mitten av 1800-talet tvingade vinmakare i Bordeaux att söka sig över Pyrenéerna till jungfruliga vinmarker. I Rioja hittade de ett varierat klimat, olika jordtyper och ett stort antal druvsorter med varierande karaktär. Man förde med sig konsten att blanda viner av olika karaktär för att skapa viner med balans och komplexitet samt även kunskapen om fatlagringens fördelar.

Med sitt historiska arv från Bordeaux har riojaviner traditionellt alltid varit blandningar av olika druvsorter, vingårdar och underregioner. En bidragande orsak till framgången har varit att en rioja alltid är en rioja. Inga krångliga namn eller klassificeringar på etiketterna. När man väl lärt sig lärt sig vad namnet ”Rioja” står för så behöver man sen bara kunna att ”crianza”, ”reserva” och ”gran reserva” anger längden på lagringen i stigande grad. Men denna enkelhet har också varit lite av en förbannelse. Avsaknaden av underregioner, namn på byar och vingårdar har samtidigt gjort det svårt att särskilja den vanliga vardagsriojan från viner med större karaktär från växtplatsen. Det har faktiskt varit förbjudet att ange ett ursprung mer specificerat än ”Rioja”. Det här har fört med sig att man har missat att lyfta fram den otroligt stora variation i växtplatser och mikroklimat som finns i regionen.

Från och med årgång 2017 blir det ändring på detta. Förutom att vi lätt ska kunna identifiera ”Rioja” på etiketten så kommer vi framöver att även hitta namnen på de tre underregionerna Alvasa, Alta och Oriental (Vinos de Zona), namn på byar (Vinos de Municipio) samt enskilda vingårdar (Viñedos Singulares). Dessa mer specificerade ursprung är också kopplade med högre kvalitetskrav. Man har också dragit ner kraven på ekfatslagring något i samband med de nya reglerna.

Ovanstående är bara en del av förnyelsen i området. Man lyfter också fram de vita vinerna som går mot en renässans med fler tillåtna druvsorter som kan anges på etiketten. Att vi sedan tidigare haft en långvarig trend av en modernare, fruktigare och kraftfullare stil av röda viner parallellt med den riktigt traditionella typen av viner gör att vi idag har ett otroligt brett spektra av viner.

Det är ingen underdrift att säga Rioja aldrig har varit bättre eller mer spännande än idag. Det finns något för alla. Letar du efter ett rött, saftigt vardagsvin eller en imponerade, kraftfull fruktbomb? Vill du uppleva ett moget, komplext, kryddigt och nyanserat vin som andas historia eller vill du gräva ner dig i små terroir och egensinniga vinmakare? Allt finns här.

Jag tror att detta är början på en riktigt lång förälskelse.