Rueda – från traditionella rödviner till moderna vitviner

vingård i spanien

Rueda – från traditionella rödviner till moderna vitviner

Spanien är främst ett rödvinsland, men det produceras även fantastiska vita viner. De mest hyllade kommer från kommunen Rueda, som är berömt för sina torra viner gjorda på den gröna druvan verdejo. Rueda ligger söder om Valladolid, ett par timmars bilväg nordväst om Madrid, och är en DO i den stora regionen Castilla Y Leon. Flera av Spaniens mest kända Bodegor finns numera i Rueda där de producerar vita viner av mycket hög klass. I Rueda görs även en del mousserande vin, sherryliknande starkviner samt en mindre mängd rödvin och rosé.

Druvor

Huvuddruvan i Rueda är verdejo, enligt legenden ska den ha sitt ursprung i norra Afrika och tagits till trakten av morerna. Verdejo är en högavkastande druva som kan ge stora mängder enkelt vin, men rätt odlad och vid låga uttag ger den friska komplexa viner med gräsiga toner och höga syror. Drygt 85 procent av odlingarna i Rueda utgörs av verdejo. Verdejo blandas vanligen med andra tillåtna vitvinsdruvor som viura, sauvignon blanc och palomino. Ruedas mousserande vin, kallas Espumoso och görs enligt champagnemetoden på minst 85 % verdejo. Förr gick dessa viner under Cava-benämningen, men uteslöts när Cava blev DO 1987. Det sherryliknande starkvinet görs på Palomino Fino-druvan. Både stilla och mousserande roséviner tillverkas också i Rueda och i någon mån även rödviner på tempranillo, garnacha, merlot och cabernet sauvignon.

Geografi

Rueda DO ligger i det spanska inlandet i regionen Castilla Y Leon i provinsen Valladolid. Området är glest befolkat och i huvudorten med samma namn bor knappt 1 500 personer. Rueda utgörs i stor utsträckning av ett slättland på den så kallade Mesetaplatån på omkring 700 meters höjd över havet. Odlingarna täcker 15 000 hektar och ligger långt från stränder och turistorter. Vinodlingarna finns främst längs Duerofloden och dess biflöden som rinner i öst-västlig riktning genom Rueda. Landskapet präglas av det vidsträckta slättlandet med karga jordar och av floden som är en livgivande pulsåder i distriktet.

Klassificering

Rueda fick sin DO 1980 och har fem DO-klassificerade vintyper.

Rueda DO: är viner som görs av minst 25 % verdejo med inblandning av viura, sauvignon blanc och palomino. Sedan 2008 omfattas även röda viner och rosé av Ruedas DO-klassificering.

Rueda Superior DO: Samma bestämmelser som Rueda DO, men med minst 85 % verdejo.

Rueda Sauvignon DO: Vin som görs på 100 % sauvignon blanc.

Rueda Espumoso DO: mousserande vin av cava-typ gjort av minst 75 % verdejo eller sauvignon blanc och minst nio månaders mognad på sin jästfällning.

Rueda Palido/Dorado DO: Starkvin på minst 15 % alkoholhalt, och minst två års fatlagring. Måste göras av palomino fino eller verdeja.

Historia

Vinodlingen är mycket gammal i Rueda, troligen odlades vin redan under de första århundradena efter Kristus. Flera munkordnar fanns i trakten och vid klostren planterades vin för nattvarden. Det första beviset på vinodling är från 1200-talet, då kungligt tillstånd att odla vin utfärdades. Ruedas viner nådde stor framgång på 1700-talet då man upptäckt att en lokal lertyp var utomordentligt bra på att klarna vinet. Ruedas vinbönder drabbades dock hårt av vinlusen på 1890-talet, och när odlingen åter kom igång med hjälp av importerade amerikanska druvor, planterades i stor utsträckning palomino fino för att producera stora mängder bulkvin och de sherrylikande starkvinerna Palido och Dorado. Det skulle dröja till 1970-talet innan vinproducenter från andra delar av Spanien började intressera sig för Rueda, I synnerhet kom Marqués de Riscal från Rioja att gå i spetsen för Ruedas förvandling från bulkvinsområde till ett av Spaniens främsta odlingslägen för vita viner. Snart följde flera producenter efter och 1980 fick Rueda DO-status.

Jordmån

Rueda har en torr och stenig jordmån, som i stor utsträckning består av runda knytnävsstora stenar i gamla flodbäddar. Jorden är lättarbetad med mycket sand och grus och har en påfallande hög kalk- och mineralhalt. Marken dräneras snabbt på vatten och är lättarbetad. Nära Duerofloden och dess biflöden har jordarna högre andel lera, men överlag är markerna torra och sandiga även här.

Klimat

Rueda har ett extremt klimat. Ett talesätt bland invånarna är att man har nio månader vinter och tre månaders helvete. Sommartid kan temperaturen nå upp emot 50 grader medan den höga höjden gör att frost och kalla dagar ständigt hotar. Vintern övergår i en kort vår som efter någon vecka blir högsommar. Rueda är mycket torrt. Det faller i regel mindre än 600 millimeter regn på ett år och sommartid regnar det nästan aldrig. Atlantvindarna blåser in över Mesetaplatån och ger viss svalka. Få andra vinregioner i världen har lika dramatiska temperaturskillnader. Den kan skilja närmare 50 grader under ett dygn. Druvorna skördas i regel nattetid då temperaturerna är låga.