rödvinsfläck utspillt i soffan

Så får du bort rödvinsfläckar

Ibland kan rödvin vara ett bekymmer, i synnerhet om man spiller ut ett glas på den vita linneduken, råkar hälla lite på mattan, får stänk på kläder eller till kanske rent av på tapeten. Olyckan kan lätt vara framme, men lugn – det är precis så det ska vara i goda vänners lag – och de gamla husmorsknepen fungerar.

Det viktigaste är att vara snabb, nyss spillt har inte hänt, men en intorkad rödvinsfläck kan nästan kräva en hyvel för att få bort. Det finns flera sätt ta att sig an shirazvinet som hamnat på dukar, kläder eller möbler. Här listar vi några av de mest effektiva metoderna.

  • Salt är kompisen framför andra. Rusa till skafferiet och hämta saltpaketet. Skölj fläcken med vatten, gärna kolsyrat om du har till hands, men vanligt kranvatten fungerar också bra. Täck fläcken med ett rikligt lager salt, helst centimetertjockt, vänta cirka en halvtimme. Saltets kapillärkrafter gör då att vin och färgämnen sugs in i saltet. Vänta cirka 30 minuter, skrapa rent, och fläcken kan vara helt försvunnen. Beroende på textilmaterialet kan en omgång i tvättmaskinen behövas för att få bort det sista. Har du inte salt hemma så fungerar det också bra med till exempel bikarbonat eller potatismjöl.

 

  • Varm mjölk är ett annat knep som är förvånansvärt effektivt, i synnerhet på textilmaterial som tål värme, som exempelvis bomull och andra. Koka upp vanlig standardmjölk, låt den svalna något och sänk ner fläcken i mjölken, låt den ligga och dra länge, minst en timma, tvätta sedan i maskin.

 

  • Diskmedel och att försiktigt gnugga fläcken med en fuktig svamp utifrån och in kan också klara av tuffa fläckar. Skölj svampen regelbundet. Metoden lämpar sig bäst på möbler och mattor som är svåra att tvätta och skölja på vanligt sätt. Undvik fläckborttagningsmedel som visserligen kan lösa problemet, men orsaka fläckar i sin tur. Börja dock alltid med salt eller potatismjöl.

 

  • Fläckar på tapeter kan vara de svåraste att bli av med, prova att blöta fläcken så mycket du vågar, gnid i den med potatismjöl och borsta rent efter en halvtimma. Gnugga inte.

 

  • Citronsaft och ättika är också ett effektivt och miljövänligt sätt att ge sig på fläckar, tänk dock på att syror kan bleka materialet och ge nya fläckar som är helt omöjliga att få bort. Ta det försiktigt.

 

  • Torkade rödvinsfläckar är en utmaning. Prova att blöta upp fläcken med varm mjölk och badda sedan med en svamp och tvättmedel, utifrån och in. Klarar materialet tvätt och fläckborttagningsmedel kan det vara idé med att gå lös med sådant.

 

  • Många menar att lika löser lika och att vitt vin kan vara bra att hälla över en rödvinsfläck innan man täcker den med salt. Det finns dock inga egentliga belägg för att det skulle vara effektivare än vanligt vatten, men prova gärna. På trä och andra svåra ytor där vinet har trängt in i materialet krävs kemikalier. Börja med att låta glycerol verka i över natten och blek sedan med väteperoxid och ättika.

 

  • Ett bra sätt att förbygga onödigt spill och dropp är att använda droppstopp i flaskorna när man häller upp vinet, sådana finns i olika prisklasser från mycket billiga i foliematerial till dyra designade. Alla fungerar bra. Serverar du vin ur låda kan det vara bra att ha boxen på en bricka, lite efterdropp är alltid svårt att undvika oavsett boxmodell.