Setúbal – halvön med Portugals guld – moscatel

vingård i Setúbal portugal

Setúbal – halvön med Portugals guld – moscatel

Portugal är ett litet men stort land i vinvärlden. Troligtvis odlades vin i Portugal redan 800 år före Kristus. Som vinland är Portugal ett av de tio största och portvinet är ett hyllat dessertvin över hela världen. Landet är indelat i ett trettiotal vindistrikt. Ett av de mest berömda är Setúbal, från halvön med samma namn, sydost om Lissabon. Setúbal är ett DOC-klassificerat ursprungsområde för vitt sött starkvin av muskatdruvan.

Druvor

I Portugal odlas en stor mängd druvor, fler än 350 sorter är registrerade, många är internationella storheter, men det som kännetecknar landet är i hög grad §inhemska druvor med svåruttalade namn. Moscatel är druvan som gett Setúbal sitt världsrykte, med sin blommiga och aromatiska ton är den lätt att känna igen. Muscat-druvan skördas näst intill övermogen och får jäsa till önskad sockerhalt uppnåtts. Då avbryts jäsningen genom att man tillsätter vinsprit upp till den önskade alkoholhalten, oftast runt 18 %. Vinerna lagras i minst fyra år, ofta längre än 20 år. Till och med hundraåriga viner och äldre finns i lager hos vissa producenter. Moscatel är inte den enda druvan som odlas i distriktet, även röda viner, som ofta görs av periquita är vanliga, men flera andra druvsorter förekommer.

Geografi

Setúbal är en torr och sandig halvö som sticker ut i Atlanten just söder om Lissabon. Huvudstaden kan nås via två kilometerlånga broar. Halvön är cirka tre mil lång, ungefär lika bred och har 800 000 invånare. Centralorten, med samma namn som halvön, har drygt 120 000 invånare och ligger vid en skyddad hamn på södra sidan. Tre floder rinner genom landskapet vars vatten blandas med det salta havsvattnet och skapar en speciell livsmiljö både i den marina viken och längs tre floder där vinodlingarna i stor utsträckning är belägna. Setúbal har haft en stor ekonomisk och industriell tillväxt. I synnerhet har bilindustrin vuxit sig stor. Setúbal är kuperat, bördigt och vackert. Inte minst är nationalparken Arrábida ett berömt turistmål.

Historia

Vinodlingen i Portugal är mycket gammal. För både fenicier och greker var Lissabon en viktig handelsplats och staden är en av världens äldsta huvudstäder, faktiskt äldre än Paris, London och Rom. Riktigt när vinodlingen uppstod vet vi inte, men de äldsta spåren leder till minst 800-talet före Kristus. Setúbal blev tidigt ett viktigt jordbruks- och fiskedistrikt, särskilt för sardinfisket. Närheten till havet och handeln med vin gjorde att landet som sjöfararnation blev allt mäktigare. För att vinet skulle hålla bättre i det varma klimatet och under långa sjötransporter började man tidigt förstärka det med vinsprit.

Portugal är det land i världen som var först med vinlagar. Redan vid mitten på 1970-talet fick landet en form av ursprungslagar, som särskilde bland annat Setúbal som vinområde. Man vet att fenicierna planterade moscatel på Setúbal redan på 500-talet före Kristus. Romerska stenkar för fottrampning av druvor och stora amforor för vinlagring hittas fortfarande vid arkeologiska utgrävningar. Under krigen på 1600-talet fick det portugisiska vinet stor betydelse, inte minst för engelsmännen vars import från Frankrike upphört. Att dricka portvin och andra starkviner är fortfarande en stark tradition i Storbritannien.

Jordmån

Jordmånen i Setúbal är i regel torr och sandig. Vissa områden har rika inslag av lera och kalk. De bästa vinerna odlas i kalkstensjordarna runt Arrábida.

Klimat

Setúbal har ett Medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Halvön ligger skyddad med präglas, precis som hela Portugal, av Atlanten vars svala havsvindar lindrar värmen under stekheta sommardagar samtidigt som de värmer under vintern. Närheten till Atlanten ger också rika nederbördsmängder, särskilt under vintermånaderna. Klmatmässigt är Setúbal idealiskt för vinodling, frost och torka hotar knappast och i den relativt jämna temperaturen kan druvorna mogna länge och utveckla höga sockerhalter.