Soave – Venetos vita drottning

Soave – Venetos vita drottning

Soave – Venetos vita drottning

Soave var en av de första italienska vinsuccéerna. På 1970-talet började världens vinkonsumenter förstå att det gick att göra fantastiska viner även utanför Frankrike. Ett av de områden man då riktade ögonen mot var just Soave. Exporten ökade enormt. Producenterna hängde inte med, man tog genvägar och massproduktionens skugga föll tungt över det hyllade vinet.

I dag har allting förändrats, produktionen har ställts om, kvalitet är ledordet och Soave är numera bättre än någonsin. Soave DOC är granndistrikt till berömda Valpolicella. Själva orten Soave ligger cirka 20 kilometer öster om Verona i riktning mot adriatiska havet och Venedig. Precis som Valpolicella har området utvidgats, särskilt längs de bördiga markerna utmed floden Adigo.

Det ursprungliga Soave, den kuperade hjärtpunkten, kallas Soave Classico, här görs alltjämt de bästa vinerna. Området är mycket vackert med böljande bevuxna kullar, pittoreska byar och olivlundar. I öster är växer vingårdarna på vulkaniska marker medan mer västliga odlingar präglas av kalksten, vilket påverkar vinerna på olika sätt. Sommartid svalkas druvorna av ett väderfenomen, en östlig kall vind som drar in från Adriatiska havet. Soave måste göras på minst 70 procent garganega. Det är dock ganska ovanligt att man blandar in andra druvsorter. Garganega är en tjockskalig och tålig druva som mognar sent och klarar såväl kalla nätter som Italiens stekande sommarsol. I äldre vingårdar är druvorna ofta uppbundna i pergolor.

Soave är oftast ett tämligen fylligt vitt vin, torrt, blommigt och fruktigt. Det förekommer att Soave lagras på ek vilket ger en större komplexitet. Berömd är också den söta varianten Soave Recioto som har DOCG-klassificering. Soave finns också som mousserande DOC-vin.

Den mycket gamla och lilla staden Soave, som har givit namn till vinet, är en attraktion i sig. Försvarsborgen Castello Scaligero di Soave från 900-talet är en fantastisk sevärdhet med tjocka murar och små innergårdar mitt i staden.