Vad skall jag tänka på när jag köper vin till festen/middagen?
Mängd vin
Skall du bjuda på middag eller ordna fest? Är du osäker på hur mycket vin och dryck som går åt? Vi försöker guida dig med lite räkning och andra praktiska tips.
En standardflaska vin innehåller 75 cl. Om ett standardglas räknas som cirka 15 cl, får du ungefär 5 glas per flaska. Det är dock bra att vara flexibel med beräkningen, eftersom mängden vin som hälls i varje glas kan variera.
För att enkelt räkna ut hur mycket vin som behövs kan du utgå från att varje gäst dricker ett glas vin per timme. Om festen varar i fem timmar och du har tio gäster, kan det innebära att du behöver cirka tio flaskor vin.
Systembolagets returpolicy: En fördel med att köpa vin på Systembolaget är möjligheten att returnera oöppnade flaskor utan problem. Det är därför praktiskt att köpa några extra flaskor ifall antalet gäster ökar eller festen drar ut på tiden. Eventuellt överskott kan lätt returneras.
Vita viner till middag och fest
Gå till [...]Variation av vinsorter
Att erbjuda både rött och vitt vin låter gästerna välja enligt deras preferenser. Vissa föredrar det lätta och friska i ett vitt vin medan andra föredrar det robusta och fylliga i ett rött vin.
Alkoholfria alternativ
Glöm inte att inkludera alkoholfria alternativ. Det finns många kvalitativa alkoholfria viner, öl, och cider på marknaden, samt andra spännande drycker som kombucha. Detta tillgodoser behovet för alla gäster, oavsett anledning till att de undviker alkohol.
Vatten är viktigt
Alla gäster, oavsett om de dricker alkohol eller ej, uppskattar att ha tillgång till friskt vatten. Det kan serveras både med och utan bubblor och hjälper till att hålla gästerna hydrerade genom hela festen.
Hantering av dryckernas temperatur
Kyl ner de vita vinerna, ölen och vattnet ordentligt. De röda vinerna bör vara svala, men inte kalla. Om kylutrymmet är begränsat, använd is för att hålla dryckerna vid lämplig temperatur.
Förberedelser inför gästernas ankomst
Om vinerna är förslutna med naturkork, bör du öppna dem en stund innan gästerna anländer för att låta vinet andas. Det är också viktigt att provsmaka vinerna för att försäkra sig om att de inte är defekta.