juldrycker_quiz

Vad skall jag välja för vin till julmat?

Om du tillhör dem som tycker att man inte kan dricka vin till julmat så är det kanske dags att tänka om. Faktum är att många rätter på julbordet passar perfekt till ett glas vin. Traditionen att dricka öl, snaps och julmust är egentligen bara en tradition, många av rätterna hade klarat sig ännu bättre med ett glas vin som sällskap.

Utmaningen ligger att hitta ett vin som passar genomgående alla godsakerna på julbordet. Varför sig är rätterna inte svåra att matcha, som ett gott rödvin till revbensspjällen, en sval Chablis till laxen eller ett portvin till dessertostarna. Den gamla sanningen att champagne är gott till allt är väl kanske inte fullt tillämplig till julmatens alla smaker, men utan tvekan är bubblor ett bra sällskap till många av julens fröjder.

Svårigheten ligger i att matcha det salta och söta på julbordet. Sälta och sötma är smaker som finns i många av julens rätter. En tumregel är att välja vin med hög syra till salta rätter, eftersom syran dämpar sälta. Ostron och champagne är ett sådant exempel. Viner med relativt hög restsötma kan också vara en bra matchning till salta rätter, som grönmögelost och ett dessertvin, eller ett tämligen sött vin till skinkan. När det kommer till fet mat som pastejer, patéer, grillade revbensspjäll, korvar och köttbullar kan ett strävt rödvin vara hur gott som helst. Tänkt till exempel på hur bra en Barolo kan smaka till en entrecote med en gräddig potatisgratäng.

Med många rätter och många gäster till julbuffén är det komplicerat att ställa fram viner som matchar de olika rätterna. Vill man hitta ett genomgående vin till en buffé brukar en tämligen torr riesling vara en vanlig rekommendation. Mjuka halvtorra rieslingviner har en nästan oljig munkänsla vilken möter upp och kombinerar bra med feta fiskar som sill och lax. Vinets fruktiga toner balanserar också sötman som brukar finnas i de olika sillinläggningarna. Riesling har i regel en restsötma som möter de söta smakerna som finns i många av julbordets anrättningar. En hyfsad tumregel är att man ska välja ett vitt vin till de kalla rätterna och ett rött till det varma. Riesling är som sagt en vanlig rekommendation, men också pinot gris, eller en vit bourgogne kan vara fantastiskt gott till kall och varmrökt lax. Ett eklagrat vitt vin, förslagsvis en fyllig chardonnay, eller en pinot gris, kan till och med följa med hela vägen från det kalla till det varma.

Vill man dricka rött vin till julmaten är de lättare vinerna, förslagsvis pinot noir, en återkommande rekommendation. Allra bäst passar röda viner till de varma anrättningarna. På sammas sätt som det kan vara klokt att undvika de torra vita vinerna till julbuffén kan det vara bra att låta bli alltför kraftfulla röda viner. Det gäller att tänka lite mer återhållsamt för att vinet ska passa till så mycket som möjligt.

Nedan följer en smaknyckel till vin och julmat

Sill – halvtorr riesling, pinot gris
Gravad lax — riesling, pinot gris
Varmrökt lax – riesling, gewurztraminer
Rödkål/grönkål – pinot gris
Patéer och pastej – pinot noir, gamay
Janssons Frestelse – pinot noir/gamay
Julskinka – riesling, semillon
Köttbullar – pinot noir
Revbensspjäll  – nebbiolo, cabernet
Prinskorv – riesling, pinot noir
Julgodis – madeira, portvin, sauternes

Och om jag skall välja ett vin?

Genomgående vitt – riesling, pinot gris
Genomgående rött – pinot noir

Jamen! Om jag bara får välja ett vin?

Om du nu bara skall välja ett vin så tar vi såklart ett vitt vin av druvan pinot gris. Ett smakrikt och mjukt vin med lagom friskhet. Alla gästerna kommer att tycka det är gott och all (nästan) julmat kommer att passa alldeles lagom.