Vilket vin skall jag välja till lax?

Lax tillhör det mest smakrika bland havets läckerheter och är dessutom en råvara som kan tillagas och förädlas på väldigt många sätt. Vi röker, gravar, grillar, kokar, steker och smaksätter den rosafärgade fisken med en receptrikedom som är närmast ogenomtränglig. De stora receptsidorna på nätet har ett par tusen olika förslag på laxrätter. När det gäller vinval är det som alltid viktigt att se till hela rätten, vilka smaker dominerar och vad vill man att middagsgästerna ska uppleva.

Lax är en fet fisk med mycket umami. Att matcha vin till lax, och till laxfiskar som röding, forell, sik med flera kan därför vara lite komplicerat. Ofta är vita viner det säkraste valet. Den gyllene regeln; kött vill ha rött och fisk vill ha vitt är en hyfsad vägledning, men det är också en sanning med modifikation. En grillad, köttig laxkotlett kan behöva ett rött, eller till och med ekfatslagrat, rödvin för att kol-, grill- och glacesmakerna inte helt ska köra över vinet. Detsamma gäller även en ugnsstekt laxsida med citronpeppar och kryddörter. Väljer man rött vin till laxen bör man alltid tillföra kraftigare smaker, som kryddor, fett och sälta.

vin till lax med citron

Lax och rött?
Det kan vara klokt att undvika röda viner med mycket tanniner eftersom sådana kan ge en metallisk smak i kombination med lax. Att använda fett, salt och krämiga tillbehör är ett sätt att undvika detta. Vill man dricka rött vin är lättare rödviner ofta det bästa valet.

Lax i alla varianter
Laxrätter som tillagas och behandlas som de vore kötträtter kan mycket väl matchas med röda viner, men när det är laxen i sig som är huvudnumret är det säkrast att hålla sig bland de vita vinerna. Ofta kan man finna mycket angenäma smakkombinationer om man väljer vita viner med citrustoner. Citron och lax är alltid kompisar, en ung chardonnay kan till exempel vara ett lämpligt val till lite mildare laxrätter.

Till den mer smakrika gravade laxen kan en riesling eller en österrikisk grüner veltliner med mer fyllig fruktighet och lätt sötma vara det perfekta valet. I synnerhet om man serverar den klassiska gravlaxsåsen till. Den sötsyrliga senapssmaken behöver ett vin med mycket frukt.

Till rå lax som sushi, laxtartar och carpaccio är torra mousserande viner en rekommendation som ofta skapar ljuv musik för smaklökarna. Även via fruktiga viner med frisk syra är en bra kombination.

Till den rökta laxen är vita krispiga viner, som till exempel en Chablis, eller ett torrt druvigt och blommigt vin, vanliga rekommendationer. Den distinkta rökta laxsmaken går också riktigt bra ihop med mousserande vin.

Den viktigaste regeln är dock att prova sig fram och våga söka nya smakkombinationer. Vad som passar eller inte passar kan man bara avgöra själv, men med hjälp av rekommendationer blir det såklart lättare att hitta rätt.