Cabernet Sauvignon – allt om kungen i vingården

cabernet sauvignon vingård

Cabernet Sauvignon – allt om kungen i vingården

Cabernet Sauvignon är världens mest odlade blå druva och tveklöst en av de mest kända av alla druvsorter. Cabernet sauvignon kallas ”kungsdruvan” i Bordeaux där den spelar förstafiolen i många berömda Bordeauxblandningar. Cabernet sauvignon har visat sig vara en utmärkt blandningsdruva eftersom dess tjocka skal och stora kärnmängd bidrar med mycket färg, tanniner och fyllighet. Cabernet sauvignon är omtyckt av odlare och låter sig anpassas till klimat och jordmåner. Viner på cabernet sauvignon brukar få en ton av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och exotiskt trä.

Vad är cabernet sauvignon?

Cabernet sauvignon odlas i de flesta vinländer och har förmågan att trivas i både varmare och kallare klimat. Cabernet sauvignon har nått sin internationella ryktbarhet tack vare många storslagna Bordeauxviner. I Bordeaux blandas cabernet sauvignon ofta med merlot och cabernet franc. Borderauxviner från områden som exempelvis St-Julien, Margaux har världsrykte. På senare år har också cabernet sauvignon från Italien (Toscana) och USA fått del av samma rykte. Cabernet sauvignon är populär hos odlarna eftersom den ger mycket frukt och villigt låter sig blandas med andra druvor. Druvan anses vara världens bästa blandningsdruva och har en förmåga att få andra mer anonyma druvsorter att blomma ut i blandningarna. Till cabernet sauvignons många förtjänster hör också att den utvecklas under lång tids lagring.

Cabernet sauvignons historia

Det har länge cirkulerat myter om cabernet sauvignons historia. Det franska ordet sauvage betyder vild och man har trott att druvans ursprung stått att finna vildväxande fransk Vitis vinifera. Länge var man också övertygad om att cabernet sauvignon var samma biturica-druva som romarna förde med sig när de tog vinodlarkonsten till Frankrike. Man har även trott sig veta att druvans hemvist varit spanska Rioja. Det skulle dröja ända till 1996 då amerikanska forskare kunde visa att cabernet sauvignon var en korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc, man kunde också visa att det var en tämligen ung korsning som troligen uppkommit av en slump i vingårdar i Bordeaux. Just röda viner från Bordeaux har blivit förebild för producenter över hela världen, vilket gjort den till världens mest odlade blå druva.

Hur uttalas cabernet sauvignon?

Cabernet sauvignon är en fransk druva. Det tvådelade namnet kan ha sitt ursprung i en Bordeauxdialekt från trakterna kring Médoc i sydvästra Frankrike. Namnets tidigaste rötter går att spåra till latinet. Orden kan härledas till cabernet = svart vin och sauvignon = vild. Uttalet är franskt [kab-er-nej soh-vin-jån].

Var odlas cabernet sauvignon?

Cabernet sauvignon odlas över i stort sett hela vinvärlden. Ursprunget är Bordeaux, men i takt med att Bordeauxvinerna vunnit mer och mer internationell ryktbarhet har druvan spridit sig långt utanför den så kallade gamla vinvärlden.  Det mest kända distriktet är alltjämt Bordeaux, men Toscana, Napa Valley, Chile, Nya Zeeland, Australien och Libanon är andra områden och länder som visat sig producera cabernet sauvignon med stor framgång. I dag odlas cabernet sauvignon på mer än 340 000 hektar. Till druvans förtjänster hör att den är anpassningsbar till klimat och jordmåner. Med rätt omsorg i vingårdarna ger den rika skördar och karaktärsfulla viner som ofta är lagringståliga och utvecklas under flera tiotals år.

Hur smakar cabernet sauvignon?

Cabernet sauvignon är en liten mörk och tjockskalig druva med ovanligt mycket kärnor. Det gör att den ger fylliga, tanninrika viner med djup färg och karaktär. Druvan mognar sent, men är tack vare sitt tjocka skal tämligen tålig. Cabernet sauvignon är anpassningsbar och får olika karaktär beroende på var den odlas. I varmare klimat ger den ofta fruktiga och bäriga viner med toner av svarta vinbär, björnbär, nyvässad blyerts och gräs. I doften möter man toner av stall och läder. Cabernet sauvignon är också lämplig för ekfatslagring. Sådana viner får inslag av vanilj och mörkare toner av tobak, kaffe och choklad. Odlas cabernet sauvignon i svalare klimat får vinerna ofta en lättare kropp med röda frukter och ibland en antydan av grön paprika.

Hur serveras cabernet sauvignon?

Cabernet sauvignon bör serveras vid en temperatur på 16–18 grader. En bra tumregel kan vara att ställa in en flaska cabernet sauvignon i kylskåpet 30 minuter före middagen. Då hinner temperaturen sjunka någon grad för att sedan stiga till perfekt dricktemperatur i glaset eller karaffen.

Glas till cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon-vin bör serveras i en traditionell stor och hög rödvinskupa med relativt vid öppning och generös midja. Glaset ska vara avsmalnande, men druvans rika aromer gör att öppningen inte behöver vara fullt så snäv som andra vinglas. En något vidare öppning dämpar syran som kan vara framträdande i vissa cabernet sauvignon-viner.

Tilltugg till cabernet sauvignon-vin

Cabernet sauvignon passar till många tilltugg och klarar att möta såväl rök- som grillsmak. Snittar med skinka och bacon är en klassiker. Det är också ett vin som står upp emot vällagrade ostar, Chevré, salami, soltorkade tomater och kryddiga asiatiska eller mexikanska småplock med chili och färska örter. Tumregeln kraftfullt vin möter kraftfulla smaker är bra att ha i åtanke.

Mat till cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon är ett utpräglat köttvin som gör sig mycket väl till såväl grillad som hastigt stekt entrecote eller ryggbiff. Långlagad högrev, mustiga grytor och pepparbiff är andra utmärkta kombinationer. Särskilt bra går cabernet sauvignon till gräddiga såser. När det gäller lite kraftfullare rätter finns inga gränser för mat som cabernet sauvignon inte passar till. Druvan lyfter smakerna i allt från hamburgare till isterband.