vingård med skylt chenin blanc

Chenin Blanc – den gamla druvans resa till revansch

Chenin Blanc är en gammal vitvinsdruva. I Loiredalen har den odlats i minst tusen år. Chenin blanc är mycket mångsidig och kan användas till torra, söta och mousserande vin av olika slag. Gemensamt för alla chenin blanc-viner är den höga fruktsyran som gör att vinerna ofta får en gedigen lagringstålighet. Anrika Loire och Sydafrikanska Stellenbosch är de mest framträdande distrikten.

Vad är chenin blanc

Chenin blanc har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay. Chenin blanc har inte samma status som dessa flaggskepp bland de gröna druvorna, men kan vara väl så bra. Chenin blanc är en mycket mångsidig druva som kan ge allt ifrån knastertorra friska viner till eklagrade fruktskålar, från sprudlande bubbel till fullmatade ädelrötade dessertviner. Oavsett vintyp så har chenin blanc-vinerna ofta en saftig fruktighet med hög syra. Chenin blanc är tacksam att odla. Den växer mest av alla druvor, nästan som ogräs, vilket gör att den kräver mycket omsorg och beskärning i vingården. De vinodlare som ger sina chenin blanc den uppmärksamhet druvorna vill ha får mångfalt tillbaka. Chenin blanc ger i sina bästa stunder vin i världsklass. Chenin blanc är en tjockskalig druva som har stor tålighet mot ogynnsamt väder, skadeinsekter och sjukdomar. Detta har gjort druvan populär hos odlare i flera av den nya vinvärldens länder, inte minst i Sydafrika och USA.

Chenin blancs historia

Chenin blanc har sitt ursprung i Loiredalen, i Anjou-provinsen runt städerna Angers, Saumur och Tours. Man tror det är samma druva som då kallades chenere. Det första omnämnandet är från år 845 då druvan förekommer i klosterskrifter från just Anjou. Därifrån kom druvan till ett kloster på berget Mont Chenin, vilket så småningom gav den sitt nuvarande namn. Första gången druvan omnämns som chenin blanc är i världslitteraturen. Det är i Rabelais renässansroman ”Gargantuas förskräckliga leverne” från 1534. Till Sydafrika kom chenin blanc med de första bosättarna. Man vet att det skickades druvor till Jan van Riebeeck, som var Sydafrikas första kolonisatör. Dessa druvor kallades Steen och är i dag landets mest odlade druvsort. Mot slutet av 1900-talet upptäckte man med hjälp av DNA-teknik att Steen egentligen var samma druva som chenin blanc. Med DNA-teknik har man också kunnat visa att chenin blanc är syskon med sauvignon blanc och att den ena föräldern är Savagnin/Traminer. Den andra föräldern är okänd. I dag är chenin blanc en mycket respekterad druva som vinner allt större uppmärksamhet världen över.

Hur uttalas chenin blanc?

Chenin blanc är en fransk druva. Namnet har den fått efter berget Mont Chenin i Loire där den en gång planterades i klosterodlingar. Efterleden blanc är det franska ordet för vit. På franska uttalas chenin blanc [tjenen bla]. Det engelska/sydafrikanska uttalet av chenin blanc ligger nära det franska. Däremot används fortfarande namnet Steen av en del odlare. Det ska då uttalas på afrikaans [steeen].

Var odlas chenin blanc?

Chenin är spridd till många vinländer. De allra främsta chenin blanc-vinerna odlas i Loire, men även från Sydafrika, USA (Kalifornien), Australien och Argentina kommer framstående chenin blanc-viner. Chenin blanc ger rika skördar och används i stor utsträckning till bas för brandy och andra vindestillat. Inte minst i Sydafrika är odling till brandyproduktionen omfattande i landets samtliga regioner. I Sydafrika var Chenin blanc länge en ”spritdruva” men på senare år har landet gjort sig känt som en betydande producent av kvalitetsvin på chenin blanc. Chenin blanc är en arbetskrävande druva som behöver mycket omsorg för att ge riktigt bra viner. Låter man den växa utan större tillsyn blir skördarna förvisso stora, men kvaliteten hämmas, vilket har gjort chenin blanc till en vanlig destillatdruva på flera håll i världen.

Hur smakar chenin blanc?

Chenin blanc brukar beskrivas som världens mest mångsidiga druva. Den används till att göra en lång rad vintyper. Från syrastinna torra till ädelrötade saftsöta, från strama och fräscha till kraftfulla och fylliga. Gemensamt för chenin blanc-vinerna är att det är ofta är syrarika viner med hög lagringstålighet. Ofta får de toner av grapefrukt, päron och tropiska frukter. Med ålder kommer mer blommiga nyanser, honung och en antydan av våt ull. I Nya Världen är det vanligare med ekfatslagrad chenin blanc. Sådana viner blir smakrika och fylliga med nästan syltiga inslag. Men stilarna varierar, det gäller att prova sig fram.

Hur serveras chenin blanc?

Chenin blanc kommer, som andra vita viner, bäst till sin rätt om det serveras svalt. Vanligen brukar tio till tolv grader rekommenderas. Fylligare ekfatslagrade chenin blanc kan serveras något varmare än så. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mer än den rekommenderade temperaturen före serveringen.

Glas till chenin blanc

Chenin blanc ska drickas i kupade eller tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning vilket kan vara lämpligt för oekade chenin blanc-viner. Ekfatslagrad chenin blanc kan med viss fördel drickas i glas med lite större kupa som förstärker vinets kropp och lyfter dess arom. Cremant och andra mousserande viner kan drickas i champagneglas, medan dessertvinerna passar bäst i mindre glas.

Kan man lagra chenin blanc?

Många av de mer omsorgsfullt gjorda chenin blanc-vinerna är tack vare sin höga fruktsyra mycket lagringståliga och utvecklas positivt under flera år. Det gäller inte minst Loireviner och bättre sydafrikanska chenin blanc. De lite mer friska och ståltankslagrade vinerna, ofta från Nya Världen, vinner knappast på lagring. Optimal lagringsplats är en källare med sval och jämn temperatur. Vinet ska förvaras liggande och gärna mörkt.

Tilltugg till chenin blanc

Chenin blanc är mycket varierade viner och kan därför matchas till många smaker och smårätter. Mousserande chenin blanc fungerar som aperitif eller välkomstdrink. En torr och frisk chenin blanc går hand i hand med skaldjur. De mer fylliga vinerna är goda till charkuterier, anklever, grillade grönsaker, eller en ostbricka.

Mat till chenin blanc

Chenin blanc är ett utmärkt fiskvin. I synnerhet är de torra och strama varianterna bra till lättare fiskrätter, skaldjur och kanske i synnerhet ostron. De mer kraftfulla vinerna är goda val till ljust kött, kalv, fågel och fläskkött. Ett sådant vin kan också vara förträffligt till en kryddig saffransgul fiskgryta eller till det asiatiska köket. En bra mousserande Cremant på chenin blanc kan användas genomgående från välkomstdrink till dessert, om man nu inte väljer ett sött chenin blanc till en söt fruktefterrätt.