beaujolais skylt

Gamay – kusinen från landet och kungen av Beaujolais

Gamay är en fransk rödvinsdruva vars rykte böljat fram och tillbaka genom åren. Dess fullständiga namn är Gamay Noir à Jus Blanc, vilket betyder mörk utanpå och ljus inuti. Gamay ger lätta viner som är ljusare i färgen än andra rödviner. För några decennier sedan var gamay mycket populär och orsakade långa köer när årets Beaujolais-nouveau lanserades. Populariteten minskade men har tagit ny fart tack vare draghjälp av den nära släktingen pinot noir. Gamayviner är charmiga och trivsamma, fruktiga och eleganta, med friska syror och lättare struktur.

Vad är gamay?

Gamay är i hög grad synonymt med distriktet Beaujolais i den allra sydligaste delen av Bourgogne. Gamay står för en mycket stor del av odlingsarealen i Bourgogne, närmare 40 %, trots det får gamay finna sig i att stå i skuggan av de mer ”fina” pinot noir-vinerna. Vissa odlare vill inte ens betrakta Beaujolais som en del av Bourgogne. Ändå är gamay en mycket populär iblandningsdruva och används i hög grad tillsammans med pinot noir som i exempelvis vinstilen Passetoutgrains och schweiziska Dôle. I sina bästa stunder ger gamay viner i en stil som är förvillande lik pinot noir och är i högsta grad en druva att upptäcka.

Gamays historia

Gamay har en mycket gammal och delvis okänd historia. Druvan tros vara nära släkt med pinot noir. Den äldsta noteringen är från mitten av 1300-talet då druvan odlades i den franska byn Gamay strax söder om Beaune. Gamay visade sig vara lättodlad, mogna tidigt och ge stora skördar vilket vinbönderna uppskattade. Men redan 1395 förbjöd den franske kungen Philip den Djärve bönderna att odla gamay eftersom druvan så ohejdat bredde ut sig på pinot noirs bekostnad. 60 år senare slog hertigen av Bourgogne Philip den Gode fast att Bourgognevinerna var de ädlaste vinerna som Gud och kristenheten kände till och att de inte skulle kopplas samman med den råa Gamay-druvan. Trots förbudet förblev gamay populär, i synnerhet bland vinbönderna i Beaujolais. I dag är gamays rykte alltjämt lite av kusinen från landet, men en rad producenter har börjat göra fylligare moderna gamayviner, som tillsammans med ett växande intresse för det rustika och hemvävda, gjort att gamay fått alltmer och välförtjänt uppmärksamhet.

Hur uttalas gamay?

Gamay är namnet på den franska by där man tror att druvan korsades fram, kanske så tidigt som i det franska vinets barndom. På franska uttalas namnet [gamme] med betoning på första stavelsen. Det engelska uttalet [gamej] är också vanligt och det man oftast hör på svenska.

Var odlas gamay?

Gamay odlas i stor utsträckning i Beaujolais i södra Bourgogne, men förekommer numera på många håll i världen som Tyskland, Schweiz och USA. Även i Frankrike är druvan spridd, fast där får den nöja sig med en mer undanskymd roll som iblandningsdruva. Gamay är känslig för frost och föredrar varmare odlingslägen. De bästa gamay-vinerna anses komma från någon av de tio Cru-märkta byarna i Beaujolais. Sådana viner kan vara mer fylliga och lämpa sig för lagring, medan merparten av gamay-vinerna bör drickas unga. I Beaujolais är så kallad kolsyrejäsning vanligt. Druvorna läggs i öppna kärl och krossas av sin egentyngd. Naturliga jästceller på druvornas skal kommer då i kontakt med musten och sockret börjar jäsas till alkohol. Koldioxid som bildas lägger sig som ett lock över jäskaret och bäddar in druvorna som så småningom sprängs av självjäsningen.

Hur smakar gamay-vin?

Gamay har i sina bästa stunder stora likheter med sin släkting pinot noir. Gamay-viner är lättare och ljusare än andra röda viner och får inte sällan en lite bitande syra. Smaken är bärig och saftig. Röda bär som hallon och smultron är vanliga i smaknoterna, men även mer kryddiga och fruktiga nyanser som viol, lakrits och banan. De kolsyrejästa Beaujolais-vinerna, som nästan uteslutande görs på gamay, får utöver de saftiga och bäriga inslagen, ofta godisliknande smaker som påminner om vingummi och karamell.

Hur serveras gamay-vin?

Gamay-viner kommer som andra röda viner bäst till sin rätt vid temperaturer som är något svalare än rumstemperatur. I Frankrike är gamay ett mycket vanligt drickvin som man gärna kyler, i synnerhet varma dagar då nästan kall gamay är läskande och populärt.

Glas till gamay-vin

Gamay är lätta viner som kräver generösa glas med stor, djup kupa och avsmalnande öppning. Ett gamay-vin är läskande och törstsläckande och kommer bäst till sin rätt i stora glas. En vid kupa låter vinet få stor syrekontakt, flyktiga aromämnen stiger uppåt i glaset där den smala öppningen koncentrerar dem. Rödvinsglas finns i mängder av varianter, vilken man väljer är en smaksak så länge glasen har en vid kupa nedtill med avsmalnande öppning.

Tilltugg till gamay-vin

Ett gamay-vin är lätt och läskande. I södra Frankrike dricker man det ofta på uteserveringarna till vitt bröd, oliver och skinka. Gamay är ett vin som anpassar sig till mycket. Den lätta stilen går ihop med milda och snälla smaker som skaldjur, grönsaker, charkuterier. De lite mer fylliga gamay-vinerna passar till kyckling, grillade grönsaker och lagrad ost.

Mat till gamay-vin

Gamay ger ett mångsidigt vin som passar till många olika sorters buffémat. Gamay är ansett som det kanske bästa röda vinet till bufféer. Ljusa kötträtter som kyckling, kalkon, lättare vilt och anka är också pålitliga kombinationer. Gamay är även ett förträffligt vin till vita fiskar med milda såser. De yngre Beaujolaisvinerna är en trevlig aperitif och kan drickas som sällskapsvin.