vin till kyckling

Hur ska jag välja vin till kyckling?

Tänk kraftigt vin till smakrika rätter och lätt vin till eleganta anrättningar!

Till kyckling, kalkon och annat ljust fågelkött är det ofta en utmaning att matcha rätt vin. Vin till kyckling är inte alldeles enkelt, väljer man rött, rosa eller vitt? Det glädjande svaret är att allt går lika bra. Vad som passar bäst beror på vilken typ av kycklingrätt man serverar, vilka tillbehör man har och självklart vad man själv tycker om. Det bästa tipset är som alltid att prova sig fram efter eget tycke och smak. Grundregeln är att till en smakrik kycklingrätt passar ett smakrikare vin, och till en lättare rätt ett lättare vin. Tänk på att välja vin som inte ”kör över” köttet.

Om du vill servera rött vin:

Till en len, gräddig kycklinggryta, eller kycklingfilé serverad med ris och sallad, går det alldeles utmärkt med lättare röda viner med lite högre syra. En pinot noir, Beaujolais, eller något annat ljust och lättdrucket rött vin, kan vara perfekt matchning. Har kycklingen fått en mer kryddig smak i ugnen eller kanske marinerats och fått möta en glödhet sommargrill så går det utmärkt med mer muskelstinna röda viner, förslagsvis en mörk shiraz eller fyllig ripasso med kropp och tanniner. Till andra mustiga rätter, som en höstgryta eller en Coq au Vin, kan ett maffigt Bordeaux-vin med frukt och struktur vara en härlig kombination.

Om du vill servera vitt vin:

Till mildare kycklingrätter, i synnerhet om färska örter och mindre heta kryddor dominerar, passar ofta vitt vin bra. Prova gärna blommiga eller fruktiga viner, som exempelvis en eklagrad chardonnay.

Se upp med hettan i maten!

Det heta köket och rätter där curry och chili slår an tonen behöver ofta något svalkande. Väl kylda vita viner är i regel en bra kombination. I exempelvis det asiatiska köket trängs många heta och fruktiga smaker kring det ljusa kycklingköttet. Till sådana rätter är vita viner, som exempelvis en smörig riesling, eller en fruktig sauvignon blanc goda val. Till en het Thai-curry eller en indisk Tikka kan det också gå riktigt bra med en mineralrik chablis.

Och sist men inte minst – tänk på sammanhanget – ta rosé!

Kyckling spelar gärna huvudrollen i lättare somrig buffémat, i picknick-korgen eller i partysalladen. Till sådana rätter är det franska rosévinet från Provence, med eller utan bubblor, en pålitlig följeslagare. Som alltid är det din egen smak som avgör, prova dig fram.