pinot blanc vingård vinstock vinranka druvor

Pinot Blanc – lättodlad och tålig – vinbondens bäste vän

Pinot blanc är en grön druva som är mycket populär bland vinodlare i stora delar av världen, företrädelsevis i lite svalare odlingslägen. I sig är druvan ganska neutral och förekommer ofta som iblandningsdruva. Viner på pinot blanc får i regel en äpplig och lite kryddig stil. Det är en verklig allround-druva, som används till att göra stilla viner, mousserande viner och dessertviner. Trots sin mångsidighet är pinot blanc tämligen anonym.

Vad är pinot blanc?

Pinot blanc är en vitvinsdruva som har sitt epicentrum i norra Frankrike, Tyskland och Österrike. Här i Alpodlingarna trivs pinot blanc förträffligt. Precis som pinot gris och andra medlemmar i den stora familjen Pinot får pinot blanc rätta in sig i ledet och stå i skuggan bakom storebror pinot noir. Detta har gjort att druvans rykte aldrig tagit fart. Den har fått finna sig i att spela i andradivisionen bakom sin berömda släkting. I dag har det blivit mer och mer uppenbart att detta är en orättvis tabellplacering. Pinot blanc har kallats vinvärldens ”askunge”. Precis som pinot gris har pinot blanc olika namn beroende på var druvan odlas. I Italien heter den pinot bianco, i Tyskland och Österrike, weissburgunder. Men en lång rad andra namn förekommer. I Alsace förväxlas pinot blanc ofta med auxerrois – som den nästan alltid blandas med – det är dock två skilda druvsorter.

Pinot blancs historia

Pinot blanc är en vit färgmutation från pinot gris, som i sin tur är en färgmutation från pinot noir. Troligen uppkom mutationen, kanske så tidigt som på 1300-talet, i Bourgogne där pinot blanc alltjämt odlas. Numera förknippas druvan mest med andra distrikt. När och var pinot blanc muterades fram är okänt, men den äldsta dateringen är från 1896 där pinot blanc listas bland andra druvsorter. Pinot blanc förväxlades länge med chardonnay och druvorna växte sida vid sida i vingårdarna. De båda druvsorterna liknar varandra och ger likartade viner. Det krävdes modern dna-analys för att slå fast att druvorna inte har något entydigt släktskap. Likheten med chardonnay har pinot blanc dragit nytta av. Under 1980-talet ansågs chardonnay vara en av de allra mest förnämliga druvorna vilket gav pinot blanc fartvind. Dessutom är pinot blanc en tillåten druva i Champagne bakom de tre stora champagnesorterna.

Hur uttalas pinot blanc?

Pinot blanc är en fransk druva. Ordet pinot kommer från det franska ordet för tall (pin) och vit (blanc). Druvklasarna påminner om tallkottar vilket har givit pinot-familjen sitt namn. På franska uttalas namnet [pinå bla]. Det tyska namnet weissburgunder uttalas [vajs burgunder]. Mer komplicerat blir det om man ska uttala auxerrois, som ibland är synonymt med pinot blanc, auxerrois uttalas [o se kwa]. I Italien är uttalet [pinå bijanko].

Var odlas pinot blanc?

Pinot blanc är en tålig och lättodlad druva som finner sig tillrätta med vad som bjuds. Den växer både i varma och svalare klimat och såväl i karga kalkjordar som bördiga lerjordar. Pinot blanc uppkom i Bourgogne och odlas i liten utsträckning fortfarande där, även i grand cru-lägen. Men det är i Alpområdena i norra Frankrike, Tyskland Österrike som pinot blanc visat sig ha sina främsta odlingslägen. På senare har pinot blanc från USA haft stora framgångar. Men även i nya världen som Kanada, Argentina och Chile odlas pinot blanc med framgång. Ska man ge pinot blanc någon hemvist så är det Alsace där vinerna ofta ekfatslagras och blir smöriga och kryddiga. I Alsace gör också mycket mousserande vin på pinot blanc.

Hur smakar pinot blanc?

Pinot blanc används i regel till torra, smakrika och medelfylliga viner. Ofta får vinerna en ganska hög syra med friska smaker av äpplen, citrus och i ibland mineraler med en liten beska. Inte sällan har pinot blanc också en lite kryddig ton med inslag av vitpeppar och örter eftersmaken. Pinot blanc används huvudsakligen till lite enklare bords- och drickviner. I synnerhet i Italien. De mer omsorgsfullt hanterade pinot blanc-vinerna kan vara kraftfulla, i synnerhet de ekfatslagrade Alsacevinerna. Pinot blanc ger sockerrik must och används också till söta dessertviner, inte minst i Tyskland och Österrike.

Hur serveras pinot blanc?

Pinot blanc kommer, som andra vita viner, bäst till sin rätt om det serveras svalt. Vanligen brukar tio till tolv grader rekommenderas. Vid den temperaturen är friskheten och fräschören som allra mest framträdande. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mera än den rekommenderade temperaturen före serveringen.

Glas till pinot blanc

Pinot blanc ska drickas i kupade eller tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning vilket kan vara lämpligt för oekade pinot blanc-viner. Ekfatslagrade viner kan med fördel drickas i glas med lite större kupa som förstärker vinets kropp och lyfter dess arom.

Kan man lagra pinot blanc-viner?

De flesta vita pinot blanc är färdiga att drickas och vinner sällan på lagring. Dock finns undantag. Vissa mer omsorgsfullt gjorda viner och en hel del ekfatslagrade Alsace, liksom mousserande pinot blanc, utvecklas under många års lagring. Optimal lagringsplats är en källare med sval och jämn temperatur. Vinet ska förvaras liggande och gärna mörkt.

Tilltugg till pinot blanc

Ett glas väl kylt pinot blanc passar till många sorters tilltugg. Vinet är något av en sommeliers favoritvin, eftersom det är så anpassningsbart. Det är utmärkt till ost och charkuterier, skinka, pastrami och milda tyska korvar. Det är ett utmärkt sällskaps- och pratvin, gott till somrig plockmat, snittar och småplock. Ekfatslagrad pinot blanc har mer muskler och går bra till lite kryddigare tilltugg som salami, snacks och rökta musslor. Dessertviner på pinot blanc går förträffligt till anklever och efterrätter enligt devisen sött till sött.

Mat till pinot blanc

Pinot blanc är ett riktigt bra fiskvin, liksom till skaldjur och fiskrätter med gräddiga såser. Pinot blanc är mycket mångsidigt och fungerar till lax, fågel-, vilt och en lång rad rätter på buffén. En grundregel är att grillade och smörstekta fiskrätter behöver ett fylligare och smakrikare vin. Ju mer fett desto mer ek. Rena ångade fiskrätter av torsk, piggvar, hälleflundra och inte minst färska skaldjur gör sig allra bäst till friska och torra pinot blanc som lagrats på ståltank.