pinot gris vingård vinstock druvor

Pinot Gris – världens mest användbara viner

Pinot Gris är en omtyckt vitvinsdruva i den ofantligt stora familjen Pinot. Det är en druva som trivs i svalare klimat och som beroende på var och hur den odlas kan utveckla allt från fruktiga och söta till torra och mineralrika viner. Pinot gris är en kameleont som skiftar i färgerna, ibland grön, ibland gråblå, ibland nästan brunrosa. Pinot gris anses vara lättodlad och är vanlig i hela norra delen av det europeiska vinbältet.

Vad är pinot gris?

Pinot gris är det franska namnet på den berömda vitvinsdruvan. I Italien kallas samma druva pinot grigio, i Ungern szürkebarat och i Tyskland går den under namnen ruländer eller grauburgunder. I Bourgogne heter den ofta pinot beurut och i Loiredalen malvoisie. Sitt främsta distrikt har pinot gris i franska Alsace där den tidigare kallades Tokay d’Alsace – ett namn som är numera förbjudet. I dag odlas pinot gris över stora delar av vinvärlden, särskilt på svalare platser som exempelvis Ungern, Schweiz och Kanada. I varmare klimat görs i regel torra pinot gris-viner med fruktiga toner av citrus och persika. På svalare platser blir vinerna ofta mer mineralrika och används inte sällan till mousserande viner. Sötare pinot gris-viner med fruktiga smaker av äpple och honung odlas främst i Alsace, där man även gör torr pinot gris. Det är också vanligt att druvorna angrips av ädelröta, det vill säga av svampen Botrytis cinerea. Angreppet gör att druvan skrumpnar och aromämnen och socker koncentreras. Dessa druvor används till mycket söta dessertviner.

Pinot gris historia

I Bourgogne har pinot gris varit känt sedan medeltiden, där druvan mycket väl kan ha uppstått som en naturlig klon till pinot noir. De båda druvornas dna har visat sig vara mycket lika varandra. Pinot gris har på olika sätt dragit nytta av sin nära släktings nobla rykte, vilket underlättat spridningen över världen.

Det sägs att pinot gris kom till Alsace som krigsbyte vid 1500-talets mitt. Enligt legenden var det en hemvändande soldat, Lazare de Schwendi som förde med sig druvan till Alsace. Då hade den tidigare utvandrat till Tyskland och Ungern med cisterciensermunkar från Bourgogne. Lazare de Schwendi har som tack för bedriften förärats mängder med gator och platser i Alsace. I Alsace kallades pinot gris länge för tokay, den har dock inget släktskap med de ungerska tokajdruvorna.

Hur uttalas pinot gris?

Pinot gris har fått sitt namn efter sitt tall-kottliknande växtsätt (pinot) och sin ofta gråaktiga färg (gris, grigio, grau). På franska uttalas namnet [pinå gri]. Italienska pinot grigio uttalas [pinå gridjo] och tyska grauburgunder [grao borgunder]. Ett korrekt uttal av pinot gris har alltid stumt [s].

Var odlas pinot gris?

I dag odlas pinot gris över stora delar av vinvärlden där klimatet inte är för varmt. Ska man tillskriva druvan någon hemvist så är det Alsace i nordöstra Frankrike där den förekommer i tämligen stor omfattning, åtminstone är Alsace det mest kända området. Pinot gris är lättodlad och har visat sig trivas i de flesta vinländer. I den nya världen har särskilt Nya Zeeland, Kanada och USA lyckats väl med att få fram friska mineralrika pinot gris-viner.

Hur smakar pinot gris?

Pinot gris är en druva som är svår att beskriva. Precis som sina många färgskiftningar varierar smaken beroende på klimat, växtplats, jordmån och inte minst de metoder vinodlarna använder. Generellt kan man dela in pinot gris-viner i torra och mineraliska, torra och fruktiga samt söta och fruktiga. Torra och mineraliska viner görs bland annat i norra Italien, Österrike och Tyskland. Torra och fruktiga pinot gris-viner kommer i regel från varmare växtplatser, som södra Frankrike, Chile och Australien. Sötare pinot gris görs bland annat i Alsace. Dessa viner får ofta fruktiga toner av äpple och honung. Än mer frukt och söta inslag får de dessertvinerna som görs av pinot gris. I Alsace förekommer dessa under betäckningarna vendange tardive, som är sent skördade, eller som ädelsöta sélection de grains nobles. Botrytis-angripna pinot gris görs dock på flera håll i världen.

Hur serveras pinot gris?

Pinot gris-vin kommer bäst till sin rätt om det serveras svalt. Vanligen brukar 10 – 12 grader rekommenderas. Vid den temperaturen är friskheten och fräschören som allra mest framträdande. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mera än den rekommenderade temperaturen före serveringen. Att ta ut en flaska pinot gris från kylskåpet 30 minuter före servering är ett bra riktmärke.

Glas till pinot gris

Pinot gris ska serveras i tulpanformade vinglas. Vitvinsglas har ofta lite mindre kupor och smalare öppning. Sådana glas minskar syran och framhäver de fruktiga och kryddiga tonerna. Mer blommiga och söta pinot gris-viner kan serveras i större glas där smak och arom får fritt spelrum i en vid kupa. Dessertvinerna gör sig allra bäst i små lite trånga sippvänliga dessertvinsglas.

Tilltugg till pinot gris

Pinot gris beskrivs ofta som ett allroundvin som passar till det mesta. Det är därför ett lämpligt val till buffé eller rätter där många smaker ska samsas. Pinot gris-vin fungerar utmärkt till lax, kallskuret, grönsaker och ost. Pinot gris är i ibland smakrikt, nästan kryddigt och passar då till det mesta som inte har för milda smaker.

Mat till pinot gris

En mustig fisk- och skaldjurssoppa kan vara ett perfekt sällskap till en torr pinot gris, liksom laxrätter av många slag där smakerna är lite mer påtagliga. Pasta, vinkokta musslor, och kötträtter på vilt, lamm och fågel är andra passande kombinationer. De lite sötare pinot gris-vinerna går ofta väl ihop med gåslever, patéer och franska ostar, medan söta efterrätter möts utomordentligt av ett botrytisangripet pinot gris-vin.