tempraillo_vingård_skylt

Tempranillo – ”kär druva har många namn” – Spaniens nationaldruva

Tempranillo är kungsdruvan i spanska Rioja. Den odlas numera på andra platser i världen, men i Spanien är det en nationaldruva. Tempranillos tidigaste rötter går långt tillbaka i historien, troligen kom den med fenicierna för 3 000 år sedan. Tempranillo är en av de fem vanligaste blå druvorna och anses vara en av de allra främsta. Druvan har många namn, även i Spanien, och i spansktalande länder. Tempranillo är vanligast som iblandningsdruva där den ofta bidrar med kryddighet och kropp i olika blandningar.

Vad är Tempranillo?

Tempranillo har fått sitt stora internationella rykte från Rioja, men magnifika tempranillo-viner odlas också i exempelvis Ribera del Duero och Navarra. Den spanska vinvärlden är charmigt rörig och på många håll har samma druva olika namn. Tempranillo är exempelvis synonymt med tinto fino, tinto del país, tinto de toro och cencibel. I Portugal är tempranillo en vanlig portvinsdruva under namnet tinta roriz. Tempranillo är en av få druvsorter vars ovanligt flikiga blad blir röda på hösten, då bjuds man på sagolikt färgsprakande och vackra vyer i vingårdarna. Tempranillo låter sig påverkas av såväl vinifieringen som odlingsplatserna. Unga tempranillo-viner är fruktiga och friska, medan äldre eklagrade viner kan vara härligt dammiga och fullproppade med vanilj, läder, tobak och mörka toner. Tempranillo blommar sent och mognar tidigt, vilket gör att den kan odlas på hög höjd där odlingssäsongen är kortare. I Spanien förekommer den på upp till 1 000 meter över havet.

Tempranillos historia

Tempranillos historia är omdiskuterad. Troligen kom dess urmoder med fenicierna till den iberiska halvön långt före vår tideräkning. En annan teori är att druvan skulle ha kommit med munkar från klostret Abbaye de Citeaux i Bourgogne. Under munkarnas vandringar längs pilgrimsleden Camino de Compostela skulle de fört med sig pinot noir-druvor som sedan muterat i Spanien. Detta är mer en sägen än en sanning, dock har tempranillo egenskaper som i viss mån överensstämmer med pinot noir vilket antyder ett släktskap. Tempranillo är emellertid inte lika genetiskt instabil som pinot noir och det går inte att leda släktskapet i bevis. Det råder dock stor enighet om att tempranillo har muterat fram i Spanien, troligast i Rioja, eller i trakterna där omkring. Från Spanien har tempranillo sedan förts med spanska kolonisatörer till Sydamerika och den amerikanska kontinenten.

Hur uttalas tempranillo?

Ordet tempranillo kan härledas till latinets tempo, som betyder tid och spanskans temprano som betyder tidig. Namnet anspelar på druvans tidiga mognad. I Spanien uttalas tempranillo [tempra-nijo] eller [tempra-nil-jo] i olika dialekter. Det amerikanska uttalet är [tempra- nio]. I Sverige hör man ofta ett skriftnära uttal med betongen på tredje stavelsen och tydliga dubbla l [tempra-nillo].

Var odlas tempranillo?

I dag odlas tempranillo på flera håll i nya världen, inte minst i Nya Zeeland, Sydafrika och längs den amerikanska västkusten ända upp i Oregon. I Portugal är tempranillo en vanlig portvinsdruva. Det är dock Spanien som är druvans hemland. I den mån man kan tala om nationaldruvor så är det ingen tvekan om vilken som är Spaniens. I synnerhet odlas tempranillo på relativt hög höjd i Spaniens norra inland. I Rioja svarar tempranillo för 80 % av odlingarna. Även i Ribera del Duero, Toro, Cigales, La Mancha och Ribera Del Guadiana och flera andra spanska vinregioner är tempranillo mycket vanlig.

Hur smakar tempranillo?

Tempranillo är en druva som vinproducenten kan sätta sin egen stil och karaktär på. Den låter sig anpassas till växtplats och vinifiering och uppträder därför i många skepnader. I Rioja har tempranillo länge blandats med garnacha och del graciano, men i dag görs allt fler endruvsviner på tempranillo. Unga tempranillo-viner är ofta fruktiga och bäriga och har inslag av körsbär, jordgubbar och blåbär i smaken. Detta kännetecknar också tempranillo från nya världen där vinerna ofta får en lättare kropp. I mogna viner kommer många mörka toner som läder, stall och mustiga kryddor, inte sällan känner man dill. Tempranillo är en druva som är mycket lagringsvänlig. Särskilt rioja-vinerna är ofta ekade och får en smörig ton av vanilj, tydliga tanniner och kryddor. Det finns också en vit mutation tempranillo blanco som började odlas i Rioja så sent som 2004.

Hur serveras tempranillo?

Tempranillo bör serveras vid en temperatur på 16–18 grader. Att ställa in en flaska tempranillo-vin i kylskåpet i cirka 30 minuter före servering är en bra tumregel. Då hinner temperaturen sjunka någon grad för att sedan stiga till perfekt dricktemperatur i glaset eller karaffen. Tempranillo blanco bör kylas ytterligare till cirka 12 grader.

Glas till tempranillo

Tempranillo bör serveras i ett rödvinsglas med rund kupa och smal öppning som koncentrerar och förstärker aromerna. I synnerhet kommer mjuka ekfatslagrade tempranillo-viner till sin rätt i den typen av glas. Glasets design är ofta en smaksak så länge det har en vid kupa med en avsmalnande öppning.

Tilltugg till tempranillo-vin

Tempranillo är det klassiska vinet till spanska tapas, pinchos och småplock, En vällagrad Reserva från Rioja kan vara himmelsk till en pata negra- eller serranoskinka, eller till milda spanska hårdostar som Manchego. Tempranillo är mångsidigt och passar till mycket, i synnerhet charkuterier, oliver och grillade grönsaker.

Mat till tempranillo

Tempranillo är ett maffigt köttvin som är utmärkt till rejäla stekar, entrecoter och grillade biffar, särskilt väl går det till rare och medium rare nötkött. Lättare tempranillo-viner trivs med lättare rätter som lamm, vilt och pasta med gräddiga såser. Till kraftigare fiskrätter som grillad bläckfisk kan tempranillo också vara mycket passand,  liksom till klassiker som oxfilé med bearnaise och smakrika gratänger.