Historien om The Major: James Grant, grundaren till Glen Grant

Glen Grant ligger långt upp i norra Skottland, i den lilla staden Rothes, i hjärtat av Speyside. Glen betyder just dal och destilleriet ligger utmed floden Speys dalgång. Här i trakten tillverkas det mer whisky än någon annanstans i världen.

Det var två bröder Grant, James och John, som byggde Glen Grant. De hade som så många andra gjort smuggelaffärer och tjänat bra med pengar på att sälja whisky på alla möjliga finurliga sätt. Bröderna hade drivit ett litet undanskymt gårdsdestilleri i Dandaleith, men 1840 bestämde de sig för att slå på stort och bygga ett riktigt ”ett lagligt” destilleri inte långt från floden Speys mynning i Rothes. Det blev Glen Grant, ett av Skottlands mest magnifika destillerier i kalksten och granit.

James Grants son, som för enkelhetens skull också hette James Grant, var bara 25 år när han ärvde destilleriet. Året var 1872. James Grant den yngre är utan tvekan en av whiskyhistoriens mest karismatiska personligheter. Majoren, han kallade sig så efter en kort tid som frivilligsoldat var ett barn av den viktorianska tiden. Han var estet, äventyrare, upptäcktsresande, storviltjägare, kvinnokarl och mycket annat. Han rörde sig i hov och salonger och hade ett passionerat intresse för allt som var vackert, inte minst trädgårdar och han anlade en trädgård vid destilleriet som är en av Skottlands vackraste – ett tag hade han elva anställda trädgårdsmästare till att sköta destilleriparken. Om Majoren och hans äventyr berättades mängder med skrönor redan under hans livstid. Men det är främst som destillatör han skulle bli odödlig.

Majoren var inte bara en äventyrare av rang. Han var en skicklig affärsman och en smart destillatör. Han bestämde att Glen Grant skulle bli en whisky som inte liknande någon annan.

I Speyside tillverkade man vid den här tiden en ganska tung och kraftfull whisky. Majoren ville göra något annorlunda. Han ville göra en lätt whisky, ”an easy drinking dram”.

För att skapa en sådan whisky installerade han pannor med mycket höga smala halsar. Inte någonstans i Speyside finns lika höga pannor. De droppar som klarar att klättra uppför hela den långa halsen till ”lynearmen” är bara de renaste och finaste spritdropparna. Och som inte detta var nog utrustade han pannorna med en teknisk innovation, ”purifiers”. En slags extra kylare, som skickar tillbaka ångorna till pannan för att spriten ska bli ännu renare och lättare.

Majoren skapade en unik husstil för Glen Grant. Den lätta, rena, fruktiga, nästan krispiga whiskyn är alltjämt Glen Grants signum.

Men Majoren hade också andra principer. Kornet skulle odlas på destilleriets egna ägor, vattnet skulle tas från den egna kristallklara källan bakom pannhuset och allt från ”barley to bottle” skulle göras på plats. Än i dag är Glen Grant det enda destilleriet i Speyside som odlar sitt korn, destillerar, lagrar och buteljerar på samma plats.