albert bichot bourgogne

Albert Bichot – Bourgognes främsta eko-producent

Med hela 47 certifierade appellationer är den anrika producenten Albert Bichot en föregångare när det gäller sättet att se på ekologisk odling och användningen av bekämpningsmedel i Bourgogne och i hela vinvärlden. Möt sjätte generationen Bichot – en ödmjuk vin-nestor med det ovanliga namnet Albéric.

Albéric är själv allt annat än ovanlig, snarare blygsam och alldaglig, enkel, ofta leende och vardagsklädd. Vi träffar honom tillsammans med en grupp druvplockare. Han kallar dem kollegor och de i sin tur kallar odlingarna för ”våra”. Albéric är bestämd: ”Det finns ingen hierarki hos oss”.

Albert Bichot i Beaune är ett av de fyra största vinhusen i Bourgogne. Sedan 1996 har Albéric ansvarat för verksamheten. Familjeföretaget odlar vin på 105 hektar vid sex appellationer i Bourgogne, från Chablis i norr via Côte-de-Nuits och Côte-de-Beaune till Moulin-à-Vent i söder. Man köper också druvor från andra odlare i Bourgogne, vilket ger ytterligare 350 hektar Bichot-viner. Sammanlagt producerar och marknadsför Bichot hela 137 olika viner, som var för sig speglar den unika mångfald som kännetecknar Bourgogne. Den minsta odlingslotten är berömda Richebourg Grand Cru där blott 0,06 hektar ger färre än 300 flaskor årligen. Den största är Domaine Long-Depaquit där 180 000 flaskor förstklassigt Chablis-vin produceras varje år. Albert Bichot omsätter över 600 miljoner kronor och har närmare 200 anställda.

Albéric Bichot är en aktad man i Bourgogne. Han bor i ett ståtligt hus i Pommard utanför Beaune. Hans grannar i Morey-Saint-Denis är på ena sidan, Domain Clos de Tart som ägs av François Pinault och på den andra, Clos des Lambrays som förvärvats av Bernard Arnault. Två klassiska vingårdar som två stenrika vinmoguler betalat förmögenheter för.

”Den här trakten är en guldgruva för lycksökare och vinmiljardärer”, säger han. Albéric Bichot är minsann också stadd vid kassa. Förra året var han den största köparen på den historiska vinauktionen Hospices de Beaune Wine Auction, där han spenderade 30 miljoner kronor på exklusiva Bourgogneviner.

Albéric Bichot är bekymrad över prisutvecklingen i Bourgogne.

”När jag får höra att en vingård är till salu är det ofta extremt dyrt, och ändå säljs de i samma stund de blir till salu. Jag föredrar att köpa druvorna framför att betala enorma pengar för att äga några rader vinstockar”.

Albéric Bichot samarbetar gärna med dem han kallar sina ”grannar”, dvs övriga producenter i Bourgogne. Han menar att om man lever tätt inpå varandra, vingård vid vingård, får man inte stänga in sig på gårdar och gods. Man måste samverka. Det handlar om respekt för regionen och förmånen av att kunna hålla människor i sysselsättning. Albéric Bichot lever som han lär och är djupt engagerad. Bland annat sponsrar han flera festivaler och events. Till exempel den så välbesökta vinboksfestivalen “Livres en Vignes” i Clos Vougeot.

Albéric Bichot har rest mycket och bott på flera platser, men han ser sig som en burgunder. 1983 var han med på en expedition till Kanadas nordligaste vildmark tillsammans med den franske äventyraren Nicolas Vanier. Han har rest så långt söderut som till Adélieland i Antarktis, som för övrigt fått ge namn åt dottern Adélie. Han har rest i Polynesien med sin barndomsidol, upptäcktsresanden Paul-Emile Victor och han är bekant med etnologen dr Jean-Louis Etienne som lett expeditioner till jordens mest avlägsna platser. Det är inte konstigt att Albéric gärna talar om sin favoritförfattare Jack London.

”Mina värderingar och min övertygelse är ett resultat av mina resor. Så länge vinet inte skadar naturen eller människorna som arbetar i vingårdarna är det en fantastisk gåva. Men vi får aldrig glömma att vin är en lyxprodukt som vi kan leva utan. Det är fullständigt klart att vi inte kan utsätta våra arbetare i vingårdarna eller naturen i sig för bekämpningsmedel. Skadliga preparat måste bort från odlingarna. Vi måste alla förändra vårt sätt att se på detta”.

Albéric Bichot lever som han lär: Han tar alla chanser att diskutera vikten av organisk odling med andra odlare. Hans egna domäner i Côte-de-Nuits, Côte-de-Beaune and Côte Chalonnaise är ekocertifierade sedan 2014. De 65 hektaren Long-Depaquit i Chablis har nivå tre-certifiering enligt den mest långtgående ekoklassifikationen HVE. Just nu genomför han också omfattande organiska utvärderingar på nio hektar Premier Cru och Grand Cru-gårdar för att bättre förstå naturens och ekologins förutsättningar i kalla odlingslägen. Av druvorna som Bichot köper in kommer en stor del från organiska odlingar, i dagsläget 30 hektar och mängden ökar hela tiden. Bichot har nu organiskt certifierade viner från 47 olika appellationer, vilket gör familjeföretaget till den största ekocertifierade producenten i Bourgogne. På etiketterna har Bichot angett att man är ekocertifierade sedan 2018, trots att man haft certifieringar längre än så.

”Vad är det för mening med att slå på stora trumman om hur ekologisk man är för att sedan återgå till konventionell odling när skördarna blir dåliga. 2019 var exempelvis ett katastrofår med bara halva utfallet mot året dessförinnan. Men sådana upp- och nedgångar måste vi leva med. Vi kommer inte att ändra uppfattning. Om andra producenter väljer att ge upp sina ekologiska ambitioner på grund av ekonomiska orsaker så är det bara beklagligt. Det kommer inte att hända oss” säger han.