Piergiorgio Castellani

Piergiorgio Castellani – den surfande vinmakaren i Toscana

Välkommen till en kort inblick Piergiorgio Castellanis liv som vinmakare, vingårdsägare, VD, familjefader och surfare. Hans familj har odlat vin i Toscana sedan flera generationer. För Piergiorgio Castellani är det ett kall att vara kulturbärare och förvaltare av de toscanska vingårdarna för familjemedlemmar i framtida generationer. Därför är hållbarhet och kultur två grundpelare i Piergiorgios arbetsdag. När så dagen är slut njuter han gärna av ett glas Villa Puccini med en god Prosciutto.

Vem är du?
Jag är Piergiorgio Castellani, ägare av vinproducenten Castellani i Toscana. En vinproducent från den så kallade ”Gamla Världen”.

Vad är din koppling till vin?
Min familj har djupa rötter i Toscana, ett region som alltid har skapat några av de bästa vinerna i världen.

Har du en examen i vinframställning?
Nej, jag har slutfört humanistiska studier och lärt mig vad jag behöver veta om vinframställning på fältet.

Vad är det mest spännande med att vara vinmakare?
Redan när jag var ung såg jag vinmakaren som något fascinerande och mystiskt, en slags alkemist och magisk medlare mellan människa och natur. Genom att träna insåg jag att det är ett hantverk och som sådant slutar man aldrig att lära sig.

Vilka mål inom vinframställning arbetar du fortfarande med att uppnå?
Att lära sig ännu bättre att förutsäga utvecklingen av ett vin. När du smakar en ny årgång finns det element som avslöjar vinets förmåga att bli något speciellt; element som uppfattas framför allt med sensoriska färdigheter och en lång erfarenhet av provning. Vinet utvecklas ibland på ett oförutsägbart sätt … här krävs intuition av vad den ”renrasiga hästen” är. Detta är en svårfångad fråga som fascinerar mig mer och mer.

Vem beundrar du mest i vinvärlden och varför?
De skickliga vinodlarna i Toscana som är bland de sista bastionerna i kopplingen till den stora jordbrukstraditionen i denna region. En tradition som är ett av de bästa uttrycken för sann mänsklig kultur, spetskompetens och hållbarhet.

Vad tycker du är den svåraste delen av skörden?
Organisera skördens resa i alla detaljer samtidigt som vi hanterar de oförutsägbara klimatförhållandena som alltid drabbar oss … detta är ett ständigt pågående äventyr.

Vad är en av de svåraste sakerna med vinframställning år efter år?
Försök att styra marknaden mot hållbarhet och produkter med ett ständigt förbättrat ekologiskt fotavtryck.

Hur vet du när du har en särskilt bra årgång? Och hur känner du det i vinet?
Jag har alltid bott mitt i en vingård … det finns ett speciellt band som skapas mellan sinnena, den intuitiva förmågan och naturen genom denna ständiga kontakt med alla ljud, färger och dofter och vibrationer i ekosystemet i vingården. Bra viner kommer alltid från ”goda” druvor.

Oavsett kostnad, vad gör ett bra vin?
Respekt för balansen mellan den naturliga miljön och mänsklig påverkan.

Vad är den största myten om vin?
Det finns bra och mindre bra myter.

De goda myterna är de som ser vinproduktionen som en av de viktigaste spåren av människans antropologiska historia. En historia som går tillbaka till vår kulturs födelse och som har markerat varje steg i utvecklingen av den västerländska kulturen.

De mindre goda myterna är de som i modern tid har försökt göra kvalitetsvin till en elitistisk produkt. Kvalitetsvin måste vara en produkt som är tillgänglig för alla och måste fortsätta att vara ett kulturmedel. Även i betydelsen kultur med goda näringsvanor och fysisk hälsa som sker vid en måttlig och medveten konsumtion av denna extraordinära produkt.

Vad är din favoritmat och vinparning hela tiden?
Den första klunken rött, vitt eller mousserande vin som du dricker till ”antipasti” efter en dag i vingården …

När du inte dricker vin, vad är din dryck?
God och kall öl, lätt och uppfriskande.

Vad är en av de mest givande sakerna med ditt jobb?
Sluta aldrig lära dig nya saker.