stektemperatur kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer – det är det värt!

Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet vila (gärna i folie) efter stekningen för att bevara saftigheten i köttet.

I övrigt är det ganska enkelt att tillaga kött eller fisk – när man har en termometer.


Innertemperatur nötkött

Biff 55-70˚C – från rare till well done
Entrecôte 55-70˚C – från rare till well done
Flankstek 55-70˚C – från rare till well done
Fransyska 70-75˚C – från rare till well done
Högrev 80˚C
Nötbog 70-80˚C
Nötbringa 85-90˚C
Nötytterfilé 55-70˚C – från rare till well done
Oxfilé 55-70˚C – från rare till well done
Rostas 55-70˚C – från rare till well done
Rumpstek 55-70˚C – från rare till well done
Ungnötslever 60-70˚C
Ytterlår 80-85˚C
Märgpipa 80˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58-70˚C – från rare till well done
Ryggbiff 55-70˚C – från rare till well done


Innertemperatur lamm

Lammentrecôte 58-70˚C – från rare till well done
Lammfilé 58-70˚C – från rare till well done
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C – från rare till well done
Lammracks 58-70˚C – från rare till well done
Lammstek 60-70˚C – från rare till well done
Lammytterfilé 58-70˚C – från rare till well done
Lammrostbiff 58-70˚C – från rare till well done


Innertemperatur kalv

Kalventrecôte 60-70˚C
Kalvfilé 60-70˚C
Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C
Kalvytterfilé 60-70˚C


Innertemperatur fläsk

Benfri fläskkotlett 70˚C
Benfri fläskkotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C
Fläskkotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C
Skinkstek 70˚C
Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C


Innertemperatur vilt och ren

Renstek 58-70˚C – från rare till well done
Hjortfile 58-70˚C – från rare till well done
Hjortstek 65-70˚C
Rådjurssadel 60-65˚C
Rådjursstek 60-70˚C
Vildsvin 72˚C
Vildsvinsstek 72˚C
Älgfilé, kalv 65˚C
Älgkött kalv, biff 60-70˚C
Älgfilé 58-70˚C – från rare till well done
Älgstek, fransyska 70-75˚C
Älgkött kalv, entrecôte 60-70˚C – från rare till well done
Älgkött, biff 58-70˚C – från rare till well done
Älgkött, entrecôte 58-70˚C – från rare till well done


Innertemperatur kyckling och kalkon

Hel kyckling 82˚C (intill benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklinglår 82˚C (intill benet)
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C
Kycklingvingar 82˚C
Kalkon 72˚C (intill benet)
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C


Innertemperatur fisk

Hel fisk 56˚C (längs ryggbenet på fiskens tjockaste del)
Lax 56˚C
Tonfisk albacore 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C