Servering – Några goda råd om goda viner

Det finns mycket att säga om hur man ska servera ett vin och det är många som har åsikter om hur och vad och om allt mellan himmel och vingård. Men vin är inget märkvärdigt och behöver aldrig följa regler och ritualer. Det finns egentligen bara en enda sanning – tycker du det är gott så är det gott.

Du som gillar vin kommer att upptäcka att det blir ännu godare om du tänker på några enkla serveringstips.

Ett bra glas förhöjer smakupplevelsen. Det finns mängder med vinglas på marknaden. Välj ett glas du tycker är vackert. Glaset får gärna ha en avsmalnande öppning som koncentrerar aromer och lyfter smakupplevelsen. Köp hellre många billiga glas än få dyra. Tänk på att det kan vara trevligt att servera flera viner till maten. Många glas gör din dukning elegant.

När du öppnar ditt vin (nej, du behöver inte en exklusiv vinöppnare) ska du alltid kontrollera kvaliteten. I Sverige är vi lyckligt lottade tack vare att Systembolaget har en hård kvalitetsgranskning. Så dåligt vin som säljs i många andra länder går inte att köpa i Sverige. Men det händer ändå att defekta viner når svenska konsumenter. Om vinet har naturkork och du känner en liten unken doft av källare eller mögel och om det inte smakar bra kan du mycket väl ha fått ett korkskadat, eller på annat sätt defekt vin. Ett sådant vin ska du lämna tillbaka till Systembolaget.

Innan du serverar ett rött vin kan du lufta det. Om vinet utsätts för en ordentlig genomströmning av luft och syre före serveringen kommer det att dofta mer och få en mjukare karaktär. Det räcker inte med att dra korken ur flaskan eller frigöra kranen på boxen och sedan låta den stå framme några timmar. Prova istället att hälla vinet mellan några kastruller och varför inte dekantera det på en karaff. ”Blaska” ordentligt, luften gör ditt vin gott. Att hälla upp vinet på glas och låta det stå en stund bidrar också till att det utvecklas positivt.

Det bästa tipset är ändå att ta det lugnt och njuta. Att göra vin är ett ädelt mångtusenårigt hantverk. Vin förtjänar att drickas respektfullt med öppna sinnen och varmt hjärta – gör det, så blir det enklaste vin fantastiskt.