Vilka viner kan man lagra och hur länge?
”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer polerad, nyanserad och utvecklar intressanta karaktärsdrag. Men sen finns det också de som bara lever på sin ungdomliga charm men som med åldern bara blir sura och kärva. Knepet är att se vilket vin som har utvecklingspotential.
Den absoluta majoriteten av världens viner är inte avsedda att sparas utan ska drickas kort efter att de är buteljerade. Det är viner som i allmänhet kommer från vingårdar med hög avkastning eller med mindre goda förutsättningar. För att ett vin ska kunna utvecklas väl krävs till exempel konserverande faktorer som syra, tanniner, alkohol eller sötma som gör vinet motståndskraftigt. Men det behövs också koncentration, aromintensitet och rik frukt som bara kan komma från druvor från bra lägen och där avkastningen hålls nere. Vinets kvalitet och dess förmåga att utvecklas gynnsamt bestäms därför i vingården.
Även druvsorten påverkar lagringspotentialen. Riesling med mycket syra och frukt- och aromintensitet kan ge mycket långlivade viner. Cabernet sauvignon har mycket av allt och måste tämjas med ekfatslagring och ger därefter klassiska viner med utvecklingspotential i Bordeaux och Napa Valley exempelvis. Den blå druvan gamay saknar intensiteten för att kunna lagras och gröna gewürztraminer har för låg syra och dess karaktäristiska parfym bleknar snabbt bort.
Man måste också räkna in årgångsvariationer. Svala och regniga år då druvorna inte mognar tillräckligt ger viner med hårda syror, omogna tanniner och lite aromer som inte kommer att förbättras med tiden. Riktigt varma år får vi övermogna druvor med för lite syra och viner som åldras snabbt. Nä det gäller kvalitet i vin så är faktiskt devisen ”lagom är bäst”.
Sist men inte minst så handlar det om en personlig preferens. Om man gillar viner i frisk, fräsch och fruktig stil så finns det ingen anledning att lagra dem. Men gillar man toner av svamp, stall, höstlöv, nötter, läder och andra murriga toner så är vinlagring en spännande upplevelse. Köp minst sex flaskor av ett vin och korka upp då och då och upplev förändringen. Men lyd ett gott råd; spara aldrig ett vin för länge. Det finns inget tråkigare än att inse att man skulle druckit det där speciella vinet för två år sedan.