vy över vingårdar i argentina och bodegas salentein

Allt om vinlandet Argentina

Den Argentinska vinproduktionen har haft en remarkabel utveckling. Landet är världens femte största vinproducent. Inget annat land har lika skiftande förutsättningar. Planteringarna sträcker sig från extrema höjder långt upp i Anderna i norr till några av världens sydligaste odlingslägen i Patagonien i söder. Det stora landet är mest känt för högklassiga malbec-viner, men också för många andra druvsorter. Argentina har de senaste decennierna utvecklats från en tämligen eftersatt vinnation till en producent i världsklass.

Argentina – stort land, skiftande klimat

Argentina är ett kolossalt land, mer än sex gånger större än Sverige. I norr är landet närmast tropiskt och i söder näst intill antarktiskt. Anderna i väster lägger sin regnskugga över öknar och stäppland. Vissa regioner är heta och torra, andra frodiga och fuktiga, och uppe i de snöklädda bergen är det isande kallt. Argentina är regnfattigt, men urgamla bevattningskanaler leder smältvatten från bergen och skapar bördiga fält och odlingar. Hagelsormar hotar ofta bergsodlingarna som skyddas med nät, men i den torra luften trivs inte skadeinsekter. Inget land har ett så varierat klimat och så skiftande odlingsförutsättningar.

Argentina – laglöst land

Traditionellt kringgärdas vinodling av långtgående regler och klassificeringar. Detta har visat sig viktigt för att skydda vintyper och regionala särdrag. I Argentina finns knappast något regelverk. Ett klassificeringssystem är under uppbyggnad i Mendosa-regionen men har haft svårt att få fäste. Laglösheten har både för- och nackdelar. Samtidigt som den försvårar kontroll och kvalitetsutveckling ger den odlarna frihet att vara innovativa och anpassa odlingarna efter lokala metoder och förutsättningar. I Argentina är det smaken som styr kvaliteteten, inte regelverket.

Argentinas vinregioner

Argentinas elva vinregioner ligger samtliga i inlandet långt från kusten. Det stora landet har skiftande förutsättningar och vitt spridda planteringar. Mest berömt är Argentina för höghöjdsvinerna från Andernas sluttningar och det stora området Mendoza.

Mendoza

Mendoza i västra delen av Argentina är centrum för vinindustrin och svarar för cirka 70 % av landets totala produktion. Mendoza har fem deldistrikt och mängder av underregioner. Här odlas vin på höjder upp till 1 300 meter. Det svala och torra klimatet gör växtsäsongen lång. På hög höjd är UV-ljuset starkt och gör att druvorna utvecklar ett tjockt skyddande skal. De får mer tanniner och mer koncentrerade smaker och aromer. Mestadels odlas malbec, men även rosaskaliga druvor som criolla och europeiska gröna och blå druvor.

Patagonien

I avlägsna Patagonien finns några av världens sydligaste vinodlingar. Regionen har på senare tid blivit en betydande producent av kvalitetsviner. Bistra vintrar, ständig blåst och ökenheta somrar plågar druvorna som måste skyddas och konstbevattnas. Stora delar av Patagonien är ökenområde. På nätterna kan temperaturen falla 20 grader. Bland många druvtyper är malbec och pinot noir vanligast. Odlingarna ligger utmed två stora floder på några hundra meters höjd.

San Juan

San Juan norr om Mendoza är Argentinas näst största vinregion. Här är klimatet mer tropiskt. I San Juan produceras omkring 20 % av landets viner. Tidigare var vinerna härifrån främst enkla röda bordsviner, men på senare år har kvaliteten förbättrats och värmetåliga druvor som shiraz och viogner levererar numera klassviner. I San Juan produceras också oxiderade viner av sherrytyp.

La Rioja

La Rioja har fått sitt namn efter den spanska vinregionen. Det var här som spanjorerna planterade de första vinrankorna i Argentina. Klimatet är mycket varmt och produktionen liten. I La Rioja odlas mest gröna druvor, som torrentés riojano och moscatel. De viner som exporteras, från exempelvis Valle de Famatina, får underregionens namn för att undvika sammanblandning med Rioja i Spanien. Namnförvirringen har prövats i domstol och regionen har nu rätt att använda namnet La Rioja.

Salta

I Salta längst upp i norr finns de högst belägna vinodlingarna i världen. Här under ”världens vackra vintak” klättrar odlingarna upp till 3 000 meters höjd över havet. Produktionen är liten och består till 90 % av torrentés riojano. Flera av vinerna härifrån tilldrar sig numera ett stort internationellt intresse.

Rio Negro

Rio Negro har fått sitt namn efter ”den svarta floden”. Regionen ligger långt söderut i landet. Odlingarna finns i en grön lunga utmed floden. Här är klimatet svalare, vilket ger en lång mognadssäsong och viner med hög syra. Regionen svarar bara för någon procent av landets totala vinodling, men produktionen växer. Malbec dominerar stort, men även andra druvor som pinot noir trivs i det svalare temperaturerna.

Catamarca

Vackra Catamarca ligger söder om Salta och är på samma sätt som grannen en höghöjdsregion där vinerna konstbevattnas av smältvatten från Andernas glaciärer. Vinerna från Catamarca görs oftast på torrentés riojano och malbec och exporteras i liten omfattning. Regionen är på uppgång.

Jujuy

Även i Jujuy i nordöstra hörnet av Argentina odlas viner på mycket hög höjd, upp till 3 000 meter. Vinerna härifrån görs i regel på torrontés riojano, men även europeiska druvor förekommer. Produktionen är liten och vinerna konsumeras mest i Argentina.

Neuquen

Neuquen är en ny vinregion i låglandet i norra delen av Patagonien strax söder om Mendoza. Här planterades de första vinerna så sent som 1999. Regionen är Argentinas mest växande och i det svala klimatet trivs företrädes malbec och torrontés riojano

Argentinska druvor

Man vet att de första vinerna planterades i Argentina av Spanska missionärer redan vid mitten av 1500-talet. Odlingen började vid klostren för att säkra tillgången på nattvardsvin. Två druvor är vad som brukar kallas nationaldruvor, franska malbec och den inhemska torrontés riojano.

Malbec

Malbec är den i särklass vanligast druvan i Argentina. Malbec introducerades av den franska agronomen Miguel Aimé Pouget på 1850-talet. Malbecdruvan visade sig trivas bättre i Argentina än i sitt hemland. I dag anses några av världens bästa malbec-viner komma från Argentina där 75 % av världens malbec odlas. Malbec trivs på hög höjd och ger syrliga och blommiga viner.

Torrontés riojano.

Torrontés riojano är en grön druva som blivit nationaldruva i Argentina. Druvan tros härstamma från östra Medelhavet. Hur den kommit till Argentina är okänt. Druvan påminner om gewürztraminer. Den ger lätta viner och odlas endast i Argentina.

Cereza

Cereza är en av de tidiga druvor som spanska missionärer tros ha haft med sig. Det är en rosafärgad druva som odlas allmänt i Argentina. Den ger enklare viner med en djup färg och används också till roséviner.

Criolla chica och Criolla Grande

Criolla är en term som används för flera argentinska druvsorter, där de vanligaste är Criolla Chica och criolla grande. Criolla är druvsorter som spanska missionärer hade med sig. I USA kallas samma druva ”mission”. Criolla dominerade länge Argentinas vinproduktion. De rosaskaliga druvorna ger oftast enkla vita viner med djup färg. Criolla minskar nu i betydelse.

Bonarda

Bonarda är en blå druva med franskt ursprung (i Frankrike kallas den för ”den söta svarta”) namnet används dock för flera druvsorter. I Argentina är Bonarda den vanligaste blå druvan efter Malbec. Bonarda ger fruktiga och fylliga rödviner.

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon är en av världens mest odlade druvsorter. På senare år har den vuxit i popularitet i Argentina. Argentinas cabarnet skiljer sig en del från i övriga världen. Ofta blir vinerna stramare och får en strävare struktur. Särskilt bra trivs druvorna i torra och varma delar av landet.

Syrah

Syrah är en av världens mest populära druvsorter. Inte minst i Argentina där den närmar sig topp fem av de mest odlade druvorna. I synnerhet i regionen San Juan är syrahviner framträdande.

Merlot

Merlot är en blå klassisk europeisk druva. Den importerades till Argentina mot slutet av 1800-talet då många vinbönder flydde vinlusens härjningar och emigrerade till Sydamerika.

Tempranillo

Tempranillo är en blå druva som brukar förknippas med Spanien. Det var just spanska emigranter som tog tempranillo till Argentina på 1800-talet. Tempranillo är en av de vanligare druvorna i Argentina, men det är först på senare år som den har börjat användas till kvalitetsviner.

Pedro gimenez

Den vita druvan pedro gimenez är inte samma druva som den spanska Pedro Ximénez. Den odlas främst i Mendoza och används för enklare vita viner. I dag minskar pedro gimenez i betydelse.

Chardonnay

Chardonnay är i likhet med Malbec en fransk druva som trivs bra i Argentinas steniga jordar på hög höjd längs bergssluttningarna. I dag odlas chardonnay i ökande omfattning och vinerna får höga syror i det karga klimatet

Chenin blanc

Den gröna chenin blanc är en mångsidig druva som odlas på många håll i världen. Den utvecklar viner med mycket syra, ger rikliga skördar och trivs i varma klimat.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc är en grön druva som odlas över hela världen. Druvan ger friska aromatiska viner. I Argentina odlas den främst på höga höjder där de svala nätterna bevarar fruktsyran.