utsikt över vinodlingar i spanien

Allt om vinlandet Spanien

Med vinodling på mer än en miljon hektar har det klassiska vinlandet Spanien världens största odlingsareal. Sett till produktion är Spanien ändå mindre än både Frankrike och Italien. I många regioner gör det varma och torra klimatet att avkastningen blir låg. Torka är ett återkommande bekymmer. På flera håll är det numera tillåtet med konstbevattning, men sjunkande grundvattennivåer gör detta bekymmersamt. Skyddande bergskedjor och hög höjd gör dock vinodlingen möjlig även i heta och nederbördsfattiga områden. Spaniens viner är mycket varierade och omfattar allt från rustika lantliga bordsviner till exklusiva internationella toppviner.

Spanska vinlagar
Efter fransk modell infördes en spansk ursprungsklassning 1932, som sedan dess har reviderats i omgångar. I huvudsak är de spanska vinerna indelade i två nivåer: vin som säljs med geografisk beteckning och vin utan sådan märkning (tidigare kallades dessa nivåer kvalitetsvin och bordsvin). Att lagarna efterlevs kontrolleras centralt av Consejo Regulador.

DO

DO är en kvalitetskategori som omfattar ett drygt 60-tal geografiskt avgränsade områden (appellationer). Lagen reglerar druvsorter, avkastning, metoder och lagring. DO-klassningen är eftersträvansvärd och anses haft en avgörande betydelse för spanska viners kvalitetsutveckling.

DOC

DOC är den högsta klassen om omfattar regioner och distrikt som under en längre tid utmärkt sig för toppkvalitet. Regelverket är mer långtgående än för DO men reglerar samma saker. I dag har endast Rioja och Priorat uppnått DOC-klassning. DO och DOC-vinerna kan också använda sig av beteckningar som anger lagringstid.

Vinos de Pago

Vinos de Pago är en beteckning som används för ett litet antal vingårdar som länge utmärkt sig för mycket hög kvalitet. Klassificeringen möjliggör lokala undantag, exempelvis odling av andra druvsorter än de som medges i DO och DOC-klassificeringen.

VCIG

VCIG är en ursprungsbeteckning för viner med geografisk benämning. Reglerna är mindre strikta och kontrolleras regionalt. VCIG är något av ett trappsteg för att kunna få DO-klassificering.

Vinos de la Tierra

Är en skyddad regional beteckning för områden där producenter kommit överens om gemensamma normer kring druvor och tillverkning. Dessa områden siktar ofta på att upphöjas till DO-klassning.

Vino

Vino, eller Vino de Mesa som kategorin tidigare kallades, är den lägsta klassen för de enklaste vinerna. Dessa bordsviner är viner eller blandningar från flera områden.

Den spanska vinlagstiftningen lägger också stor vikt vid lagringsbestämmelser som anger tiden som vinet lagrats i flaska och ekfat.

Vino noble: Minst 18 månaders lagring

Vino jovén: olagrat vin, vinet säljs året efter skörd

Vino añejo: Minst 24 månaders lagring

Vino viejo: Oxiderat vin med minst 36 månaders lagring

Dessutom används, särskilt i Rioja och Priorat, ytterligare kvalitetsbenämningar:

Crianza: Innebär att vinet lagrats i 24 månader varav minst 6 månader på ekfat. För vita viner och rosé gäller 18 månaders lagring på flaska eller fat

Reserva: Innebär att vinet lagrats i 36 månader, varav minst 12 månader på ekfat. För vita viner och rosé gäller 18 månaders lagring, varav 6 månader på fat

Gran Reserva är viner som lagrats minst 60 månader, varav minst 18 månader på ekfat. För vita viner och rosé gäller 48 månaders lagring, varav 12 månader på fat

 

Spaniens vinregioner
Spanien är ett mycket gammalt vinland med en flertusenårig vinhistoria. Tidvis har landet varit hårt drabbat av oroligheter, fattigdom och krig. Vinlusen ödelade stora delar av produktionen i slutet av 1800-talet och fattigdom och diktatur förlamade länge landets förutsättningar. Spanien har skiftande klimat och i de olika vinregionerna har skilda traditioner och regiontypiska viner uppstått. Jerez är världsberömt för sin sherry, Rioja för sina röda strama viner och Katalonien för sin Cava. Den demokratiska processen, reviderade vinlagar och en växande export har resulterat i en kvalitetsutveckling som förändrat den spanska vinproduktionen i grunden. I dag görs enastående spanska viner på flera håll i landet.

Rioja

Rioja i norra Spanien är landets mest kända kvalitetsregion, den första och länge enda med DOC-klassning. Rioja ligger väl skyddat av bergskedjorna på upp till 700 meters höjd. Rioja är indelat i tre zoner: Rioja Alta, Rioja Baja och Rioja Alavesa. Odlingen är påverkad av Bordeaux, varifrån många franska odlare kom när vinlusen ödelagt odlingarna där. Tempranillo är den stora druvan, men ytterligare 16 druvor är tillåtna.

Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger i nordvästra Spanien runt staden Valladolid och floden Dueros. Här produceras röda kraftfulla viner med stor lagringspotential. Den klart dominerande druvan är tempranillo som odlas på upp till 900 meter över havet.

Toro

Toro ligger lite längre ner längs floden Duero. Här görs ett närmast kultförklarat vin på tempranillo, som lokalt kallas Tinta de Toro.

Katalonien

Katalonien i nordost är ett av Spaniens mest spännande vindistrikt. I Katalonien, med Barcelona som hjärtpunkt, görs nästan all Cava, i synnerhet i Penedès. Mest berömt är underregionen Priorat som blivit en världssuccé och det enda distrikt som fått DOC-klassning efter Rioja.

Galicien

Galicien uppe i nordväst mot gränsen till Portugal och Atlanten är känt för sina vita viner. Här odlas lokala druvsorter som klarar havsluften och den karga jordmånen.

Navarra

Navarra i norra Spanien ligger inklämt mellan Riojas kullar i söder och Pyrenéerna i norr. Här tillverkas många viner, främst rödviner och roséviner av garnach, tempranillo och även cabernet sauvignon som inte är tillåten i Rioja.

Extremadura

Extremadura ligger i östra Spanien på gränsen mot Portugal. Området är känt för sin Pata Negra-skinka och sina ekskogar. Här görs förhållandevis enkla röda viner på tempranillo och på lokala druvsorter.

La Mancha

La Mancha i mellersta delen av landet är Spaniens största vinregion, här produceras så mycket som åtta procent av allt vin i hela världen. I La Mancha finns ett total DO och man gör viner av alla slag. La Mancha är landets varmaste region, med temperaturer på emot 50 grader under de torra heta somrarna. Länge gjordes mest bulkvin, men på senare år också allt bättre kvalitetsviner.

Andalusien

Andalusien är vinregionen i södra Spanien. I de kalkrika jordarna runt staden Jerez gör man den världsberömda sherryn. Området har DO-klassificering och kan inom kort bli upphöjt till DOC. I distrikten Malaga och Montilla-Moriles varma Medelhavsklimat trivs moscatelldruvan som används till traktens berömda söta vin.

Spaniens druvsorter
I Spanien finns ett mycket stort antal inhemska och ibland rent lokala druvsorter. Det har sin grund i att det stora landet erbjuder skiftande klimat med vitt varierande odlingsförutsättningar. Närheten till Frankrike har också fört mig sig fransk odlingsteknik och franska druvsorter. Ofta använder man lokala benämningar på druvorna. Den stora variationsrikedomen ger en mångfald viner.

Tempranillo

Tempranillo är den spanska nationaldruvan. Den odlas främst i norra Spanien där den trivs i det lite svalare klimatet. Tempranillo ger kryddiga och fruktiga viner som gärna låter sig långlagras.

Graciano

Graciano är en blå druva som ingår i klassiska Rioja-blandningar. Druvan är svårodlad men har stor potential när den behandlas rätt. Graciano ger lagringståliga aromatiska viner med smak av mörka bär.

Garnacha

Garnacha, eller Grenach i Frankrike, är ursprungligen en spansk rödvinsdruva från Katalonien. Numera är den vanlig på flera håll runt Medelhavet. Druvan är tacksam att odla och ger viner med fruktiga smaker och hög alkoholhalt.

Viura

Den gröna druvan Viura odlas i stor utsträckning i norra Spanien. Det är en vanlig blandningsdruva som ofta förekommer i Rioja. I Katalonien är Viura en betydande Cava-druva. Viura ger syrarika viner med citruskaraktär.

Monastrell

Monastrell är det spanska namnet för Mourvédre. Det är en betydande blå druva med ursprung i östra Spanien. Monastrell är en tjockskalig varmklimatdruva som ger sträva viner med toner av lakrits, tobak och hög fruktsyra.

Bobal

Bobal brukar främst förknippas med enklare rödviner och roséviner från La Mancha. Det är den fjärde mest odlade druvan i Spanien. På senare år har äldre stockar börja ge viner av mycket hög kvalitet. Vinerna får toner av körsbär, blåbär och plommon.

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon är en stor druva i Spanien liksom i hela vinvärlden. Den odlas mest i norr och ger sträva och fylliga viner med typiska aromer av svarta vinbär. Det är en druva som gärna låter sig blandas med andra druvsorter.

Shiraz

Shiraz, eller Syrah, har på senare år blivit allt mer populär i Spanien. Det varma klimatet har visat sig passa shirazdruvan perfekt. Den ger syrarika och kraftfulla viner med djup färg och klang. I smaken hittar man ofta björnbär, lakrits och kryddiga toner. Shiraz är känd för sin pepprighet och används till flera muskelviner med stor lagringspotential.

Albariño

Albariño är en grön druva som i stor utsträckning odlas i Galicien. Den ger lätta, friska och fruktiga viner med toner av persika, aprikos och grapefrukt.

Airén

Airén är den mest odlade gröna druvan i världen. I La Mancha står den för cirka 90 procent av de vita vinerna. Det görs främst för bulkvin och betydande mängder destilleras till brandy.

Pardina

Pardina är en omtyckt vitvindsdruva som bland annat odlas i Extremadura. Den ger viner med inslag av citrus. Pardina är en av Spaniens ursprungliga druvor och kan ha funnits i landet sedan antiken.

Verdejo

Verdejo har odlats i Spanien mycket länge. Den gröna druvan kan ha vandrat in från Nordafrika. Verdejo trivs synnerligen väl i Rueda vars fruktiga friska vita viner med inslag av citrus, mango och melon är typiska för regionen.

Xarel-lo

Xarel-lo är en katalansk druva som är populär hos odlarna för sin stora avkastning. Den ger viner med hög alkoholhalt och rika fruktsyror. Xarel-lo blandas ofta med andra gröna druvor som macabeo och parellada.

Palomino

Palomino är en doldis i vinvärlden men ändå mycket känd. Den gröna druvan stortrivs i de kalkrika jordarna runt Jerez och är basdruvan i sherry. I Jerez är 95 procent av odlingarna palomino. Den anses inte ge lika bra traditionella viner, men för sherry är den en superstar.

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez, eller PX, är en grön druva som tros ha sitt ursprung i Andalusien där den odlas i stor omfattning. Den används för att producera söt intensiv sherry och för andra dessertviner.