allt om vinlandet australien

Om vinlandet Australien

De allra flesta vinkonsumenter har en väldigt förenklad bild av Australiens viner. De tänker sig fyllig, mjuka och fruktiga röda viner av shiraz eller cabernet sauvignon eller vita viner av chardonnay med solmogen rik gul frukt som honungsmelon och massor med ek och smörkola. För tjugo år sedan var detta säkert en uppfattning som stämde relativt väl med verkligheten. Men idag är bilden en helt annan.

Mycket av skulden till den stereotypa bilden av de australiensiska vinerna måste läggas på vinproducenterna. När den stora vinexporten drog igång var den ett resultat av stort tekniskt kunnande, vidsträckta konstbevattnade vinarealer med perfekt medelhavsklimat och obegränsat med sol. Dessa vinodlingar ligger inom South Eastern Australia, ett område lika stort som Frankrike, Italien, Spanien sammantaget. Genom att kunna blanda druvor från hela denna enorma region kunde man leverera välgjorda, fruktiga, smakrika viner i stora volymer, god kvalitet och låga priser. Ett sådant framgångsrecept ändrar man inte på frivilligt.

Den förändring i stil och variation av de australiensiska vinerna vi nu trots allt ser kan till största delen kopplas till klimatförändringarna. Den allt svårare torkan och höjda temperaturer på kontinenten har gjort det svårt att producera större volymer av billigare viner då möjligheten till konstbevattning begränsats kraftigt. Idag fokuserar man mer på kvalitet än kvantitet och fokus riktas mot de svalare kustnära områdena. I motsats till vad många tror är det australiensiska klimatet mycket varierat. Skördesäsongen är tillexempel mycket längre här än i Europa. I Hunter Valley startar ibland skörden redan i slutet av december och på Tasmanien så skördar man ända fram i maj.

Man har också insett att de populära druvorna cabernet sauvignon, chardonnay och merlot kräver extra mycket vatten och man har börjat titta efter mer värme- och torktåliga sorter.

Eftersom Australien har karantänbestämmelser som kanske är världens strängaste så är det snudd på omöjligt att importera nya sorter. Men tack vare en man vid namn James Busby är import onödig.  Men vem är då denne man och vad gjorde han? James kan sägas vara urfadern till den australiensiska vinindustrin. Han föddes i Skottland 1801 och bestämde sig drygt 20 år gammal att emigrera till Australien.  Utan några erfarenheter av vinodling fick han för sig att innan den långa resan bege sig till Frankrike för att lära sig så mycket som möjligt om vinodling han bara kunde. Hans tanke var att anlända till den nya kontinenten med kunskaper som kunde ligga till grund för export till Europa. Tack vare sitt stora engagemang kring vin i fick han 30 år gammal i uppdrag av regeringen i New South Wales att resa tillbaka till Europa för att hämta hem sticklingar. Under hösten 1831 reste han runt mellan vingårdar i Spanien och Frankrike och samlade på sig 650 olika sorter. 362 av sticklingarna överlevde den långa resan och planterades i Sydneys botaniska trädgård. Därifrån spreds de över Australien och de sorter vi hittar idag kan i de flesta fall härledas till James Busbys arbete och hans egen odling.

Förutom denna skattkista av druvsorter kan man också luta sig tillbaka på mycket gamla vingårdar med shiraz och grenache som inte behöver bevattnas tack vare det djupa rotsystemen. Australien har världens största arealer av riktigt gamla vinstockar som fortfarande producerar stora volymer vin av mycket hög kvalitet. En del av dem är över 150 år.

Australien erbjuder av ovanstående skäl en enorm variation av vinstilar. Från de redan nämnda fruktiga, fylliga och smakrika vinerna till nyanserad pinot noir, elegant och stram chardonnay från Yarra Valley till petroleumdoftande riesling från Eden Valley Barossa. Därutöver hittar vi krispig grüner veltliner och sauvignon blanc från Adelaide Hill och en uppsjö av personliga viner från små hanntverksproducenter som specialiserat sig på druvor som nebbiolo, sangiovese, fiano, aglinico och så vidare. Vi får heller inte glömma de klassiska australiensiska vinstilarna Hunter Valley Semillon, Sparkling Shiraz och det storartade söta starkvinet Rutherglen Muscat.

Australien är verkligen ett vinland att hålla ögonen på. Man vet aldrig vad som kan dyka upp.