Om vinlandet CHILE
Sydamerika är efter Europa den viktigaste kontinenten för vinproduktion. De flesta länderna här producerar vin, men det är framförallt Chile, Argentina och i viss mån Uruguay som dominerar exporten.
Spanjorerna förde med sig druvor och sin vinkultur till kontinenten på 1600-talet men i Chile är det Frankrike som stått för influenserna. Santiago de Chile var i mitten på 1800-talet Sydamerikas kulturella och finansiella centrum. De förmögna santiagoborna älskade den europeiska kulturen i allmänhet och den franska i synnerhet. Därför importerades stora mängder franska druvsorter och stora vinodlingar planterades i Maipo i närheten av huvudstaden för att tillgodose vintörsten. Fortfarande är det de franska druvsorterna som helt dominerar i landet och Maipo är den dominerande regionen och ett centrum för de stora vinfirmorna.
Många av världens vinmakare är med rätta avundsjuka på Chiles nära nog perfekta förhållanden för vinodling och många framstående vinprofiler har också egna odlingar och verksamheter här.
Trots att vinregionerna sträcker sig cirka 130 mil från norr till söder så är det i första hand inte latituden som påverkar klimatet och odlingsförhållandena mest. Det är istället odlingarnas läge i öst-västlig riktning som är mest betydelsefull. Man har efter dessa förutsättningar delat upp vinregionerna i tre olika zoner. I öster vid foten av de mäktiga Anderna som fungerar som en solvägg hittar vi zonen ”Andes”. Den ständigt snötäckta bergskedjan kyler ner vingårdarna under kvällar och nätter vilket bevarar syran, förlänger mognaden och förstärker fruktigheten. Under den torra sommaren förser dessutom Anderna vinodlingarna med smältvatten som sprids via kanalsystem.
Vid Atlantkusten i väster hittar vi zonen ”Costas”. Här svalkas odlingarna av Humboldtströmmen och dimmor och moln. Skyddad av kustnära berg är ”Entre Cordilleras” den varmaste zonen men den är också den mest vidsträckta och erbjuder därför många olika mikroklimat. Förutsättningarna för vinodling är så goda för att odla druvor med stor fruktighet och smakrikedom att man nöjt ofta sig med att odla på de flacka och bördiga slätterna. Det är först på senare år som man börjat utforska specifika lägen som också kan bidra med större komplexitet.En annan orsak till Chiles framgångar är att de franska druvor man importerade i mitten av 1800-talet idag är några av marknadens mest populära som exempelvis cabarnet sauvignon, merlot, chardonnay och sauvignon blanc. På senare år har man dock upptäckt att det man trodde var merlot i många fall var den nästan bortglömda carménere. Denna druva har nu blivit landets ”nationaldruva”. Tack vare Chiles geografiska läge och stränga karantänregler samt det faktum att vinstockarna importerades innan vinlusen kommit till Europa gör att vinerna inte behöver ympas. Det gör landet helt unikt.
Chiles vinodlingar är officiellt klassificerade i sex huvudregioner.
De två nordligaste är Atacama och Coquimbo. I den förstnämnda produceras inte mycket kvalitetsviner och det mesta går till produktion av vindestillatet piscomen. I Coquimbo hittar vi idag spännande viner av syra, chardonnay och sauvignon blanc från underregionerna Elqui och Limari.
I Aconcagua hittar vi underregionen Casablanca där det är så pass svalt att man ofta har problem med frost. Området har gjort sig omtalat för utmärkt chardonnay, pinot noir och sauvignon blanc.
Valle Central är den huvudregion som härbärgerar de bäst kända underregionerna. I Maipo odlas framförallt cabernet sauvignon, semillon och sauvignon blanc. I Rapel odlas mest blå druvor som vinifieras av mindre kvalitetsproducenter. I de svalare Maule och Curicó trivs merlot och cabernet sauvignon. De vita vinerna från Curico av chardonnay sauvignon blanc är av god kvalitet.
Södra regionen innefattar underregionerna Bio Bio och Valle de Itata. Klimatet är svalare och fuktigare och man har specialicerat sig på aromatiska gröna druvsorter som riesling, viognier och gewurztraminer.