om vinlandet österrike

Om vinlandet ÖSTERRIKE

I det lilla bergslandet Österrike odlas ofta vinerna på hög höjd utmed alpernas sluttningar. Det speciella inlandsklimatet med hårda vintrar och varma torra somrar ger stora temperaturvariationer där druvorna ofta växer i skyddade odlingslägen. Den österrikiska vinproduktionen är påfallande småskalig, hantverksmässig och inte sällan ekologisk. Ett stort antal odlare gör en ett stort antal kvalitetsviner. Landet är mest känt för sina vina viner. Nationaldruvan grüner veltliner står för en tredjedel av produktionen, men även pinot blanc och welshriesling är vanliga. På senare år har blå druvor vuxit i popularitet och svarar för cirka 20 procent av produktionen. Österrikes vinodlare gör numera en mångfald individuella viner i världsklass.

Österrike – unikt vinland
Österrike är det land i världen som har flest vinodlare per capita. Inget annat vinland präglas i så hög grad av många småskaliga producenter. Efter några katastrofala år på 1980-talet förändrades förutsättningarna. Som en följd av detta infördes världens mest långtgående vinlagar. Bland annat reducerades antalet godkända druvor från flera hundra till drygt trettio. Inlandsklimatet med varma dagar och kalla nätter utvecklar druvor med distinkta smaker. Merparten av Österrikes vinodling finns i landets östra delar kring Donau där klimatet är mer kontinentalt.

 

Österrikes vinregioner
Niederösterreich

Niederösterreich i nordöst är Österrikes största vinregion och största förbundsstat. Regionen är indelad i åtta vindistrikt där Weinviertel (vinkvadraten) är mest berömd. I Niederösterreich görs främst lätta och torra vita viner på nationaldruvan grüner veltliner, men även riesling, pinot blanc och den blå zweigelt är vanliga. Svala nätter och varma dagar ger en lång mognadperiod och utvecklar smakrika druvor med hög syra. Även mousserande vin görs i stor omfattning.

Burgenland

Burgenland ligger i Österrikes sydöstra del och gränsar till Ungern. Här spelar Centraleuropas största sjö Neusiedlersee en stor roll för odlingen genom sin tempererande påverkan. Sjön ger också ett fuktigt och dimmigt klimat som skapar goda förutsättningar för att ädelröta (botrytis) ska angripa druvorna. Härifrån kommer merparten av Österrikes berömda söta dessertviner, som till exempel Trockenbeerenauslese. I Burgenland produceras också röda, ofta fatlagrade viner.

Steiermark

Steiermark är den mest kuperade och nederbördsrika regionen i Österrike. Området gränsar i söder mot Slovenien. Man producerar i huvudsak torra och friska viner på ett flertal druvsorter. Här odlas även den nationella druvan Schilcher (tidigare blauer wildbacher), som är en rosaröd druvsort som ger ett slags rosévin med samma namn. Schilcher har en utpräglad torr och syrlig karaktär.

Wien

Huvudstaden Wien räknades tidigare som en egen vinregion, men ingår numera i Niederösterreich. Inom stadens gränser odlas vin på drygt 600 hektar. Här är vinturismen omfattande och mycket av vinerna säljs på odlarnas egna serveringar. En del av dess små producenter har kultförklarats och deras viner serveras på många topprestauranger. I huvudsak odlas vita viner på grüner veltiner, riesling och chardonnay.

 

Österrikes druvor
Österrike har alltid varit ett framstående vitvinsland där grüner veltliner och riesling odlats i stor omfattning. Druvorna har ofta nationella namn som weissburgunder (pinot blanc) och welschriesling (riesling). Österrike har även druvsorter som i princip är unika för landet som neuburger och bouvier. Man tillverkar även mousserande vita viner, söta botrytisangripna dessertviner samt eiswein som görs på frostnupna druvor. Rödvinsproduktionen är på stark frammarsch där zweigelt som korsades fram 1922 blivit något av en nationaldruva. Röda viner från Österrike görs numera på ett flertal klassiska druvor, men typiska för landet är också blaufränkisch och blauer portugieser.

Österrikes vinhistoria
I Österrike har man odlat vin mycket länge, åtminstone sedan 600-talet och troligen längre tillbaka än så. Tidvis har vinodlingen blomstrat. Exempelvis under början av 1900-talet då Wien var en kulturell metropol i Europa. Österrike är främst känt som ett vitvinsland. På 1980-talet inträffade en skandal då det avslöjades att en del producenter tillsatte glykol för att söta de ofta själlösa och ointressanta vinerna. Glykolskandalen innebar Österrikes vinproduktion mer eller mindre raserades. Året efter skandalen sjönk exporten till en femtedel mot året innan. Vinproduktionen fick mer eller mindre starta om. Bland annat växte ett nytt regelverk fram och senare ett nytt kvalitetssystem. Vinerna klassificeras numera enligt en skala där mustvikten/sockerhalten reglerar åtta olika kvalitetsnivåer: Österreichischer wein, Landwein, Qualitätswein, Tafelwein, Prädikatswein, Strohwein, Schilfwein och Kabinett. Som en följd av skandalen förändrades vinproduktionen i grunden. Den blev mer småskalig, hantverksmässig, kvalitetsorienterad och i stor utsträckning ekologisk. Österrike brukar nämnas som det land i världen som kommit längst med ekologisk vinodling. Österrike har de senaste decenniet utvecklats till ett vinland som fått stort internationellt gensvar. Småskaliga odlare producerar numera charmiga individuella kvalitetsviner som gång på gång överraskat vinjournalister och plockat hem prestigefulla utmärkelser i stora internationella tävlingar.

DAC-klassificeringen
Efter fransk och italiensk förebild håller den österrikiska vinlagen på att omarbetas. Ett klassificeringssystem har sedan skörden 2002 successivt fasats in i syfte att lyfta fram olika distrikt och dess särdrag. Systemet utgår från var i landet vinet är producerat. DAC-klassificeringen är främst framtaget för torra viner och omfattar viner klassen Qualitätswein och däröver.

Distrikten som är klassade som DAC är

Weinviertel DAC (för grüner veltliner)
Mittelburgenland DAC (för blaufränkisch)
Traisental DAC (för riesling och grüner veltliner)
Kremstal DAC (för riesling och grüner veltliner)
Kamptal DAC (för riesling och grüner veltliner)
Leithaberg DAC (för grüner veltliner, weißburgunder, chardonnay, neuburger och blaufränkisch)
Eisenberg DAC (för blaufränkisch)
Neusiedlersee DAC (för zweigelt)
Wiener Gemischter Satz DAC (för en blandning av minst tre gröna druvsorter)
Rosalia DAC
Vulkanland Steiermark DAC
Südsteiermark DAC
Weststeiermark DAC
Carnuntum DAC
Wachau DAC