vinlandet sydafrika

Om vinlandet SYDAFRIKA

Sydafrika är ett vinland som vi säger tillhör ”Nya Världen”. Men när det gäller vinodling så är man inte någon duvunge. Den sydafrikanska vinindustrin har en historia som sträcker sig över 350 år. Redan på 1700-talet var det söta vinet ”Vin de Costance” uppskattat vid de europeiska hoven. Med sitt geografisk läge långt från Europa blev man tvingade att bli självförsörjande på de typer av viner man önskade. Man blev med tiden därför mycket skickliga på att göra sina egna varianter på champagne, portvin, sherry och så vidare.

Historien

Under andra halvan av 1900-talet var man inte bara geografiskt isolerade. På grund av apartheidsystemet blev man även politiskt och ekonomiskt isolerade under en period när andra vinproducerande länder rönte stor framgång med sina viner. Det var först när den institutionella rasismen upphörde 1994 som Sydafrika fick en chans att visa världen vad man hade att erbjuda. Eftersom man fick en sen start så kompenserade man detta med en mycket snabb, nästan explosiv, utveckling som fick en välbehövlig knuff när produktionsmonopolet som uppehölls av kooperativet KWV upphörde. Man startade med en export på 20 miljoner liter men idag ligger man över 400 milj liter och ökar med cirka 5% per år. Man sysselsätter idag 300 000 människor inom näringen och ligger som nummer 7 på världslistan över vinproducerande länder. En anmärkningsvärd prestation!

Hållbarhet

Men det är inte siffrorna och vinernas höga, jämna kvalitet som är det mest anmärkningsvärda. På dryga två decennier har Sydafrika blivit ett ledande föredöme inom hållbar produktion och socialt ansvar. Detta har man blivit av nödvändighet. På grund av den snabba expansionen av vinodlingar märkte man tidigt att landets artrika men mycket ömtåliga natur snabbt blev lidande. Man insåg att för att kunna fortsätta utvecklas så krävdes ett gemensamt krafttag till förändring.
På bara ett par år anslöt sig nästan alla vinproducenter till programmet ”Integrity & Sustainability Certified” och man såg snabbt hur ekosystemet åter kom i balans, djur och växtarter återvände och vattennivåer steg. Med landets enorma artrikedom har man ett stort ansvar och det har skapats 1,3 ha naturskyddsområden per 1 ha vingårdar.

Klimat

Sydafrikas klimat är idealiskt för vinodling och kan jämföras med förhållandena runt Medelhavet. Kvalitetsvinerna kommer framförallt från de kustnära områdena där vi får svalare temperatur tack vare svala havsströmmar från Antarktis och en stark sydöstlig vind som för den svala, fuktiga luften längre inåt landet. Mäktiga bergskedjor erbjuder också vinodling på högre höjd och många idealiska lägen.

Druvor

Stora förändringar har skett vad gäller vilka druvor som odlas. Vid mitten av 90-talet var 80% av druvorna gröna men idag är fördelningen 50/50 mellan blå och gröna sorter. Detta innebär att merparten av de äldsta odlingarna är planterade med gröna druvor, framförallt chenin blanc. Gamla vingårdar ger högre koncentration och kvalitet vilket innebär att en hög jämn kvalitet kan hittas här. På samma sätt är många odlingar för rött vin ganska unga. Men tack vare de stora planteringsprogrammen vid slutet av 1990-talet så börjar många av dem nu nå en ålder av tjugo år. Eftersom denna ålder av många ses som idealisk för både kvalitet och kvantitet så ser vi nu en dramatisk ökning i kvaliteten för de röda vinerna just nu.

Viktigaste gröna druvan är chenin blanc som nämnts ovan. Levererar bra kvalitet både i lägre och högre prisklasser. Leta särkilt efter ”bush vines” eller ”old vines”. Mycket fin aromatisk sauvignon blanc och elegant chardonnay hittar vi i Walker Bay bland annat. Cabernet sauvignon, shiraz/syrah och och Sydafrikas egna druva pinotage är de viktigaste blå druvorna. Cabernet sauvignon i sällskap med bland annat merlot levererar mycket fina viner från Stellenbosch som kanske är Sydafrikas främsta vinregion. Pinotage uppträder i mängd olika stilar från mjuka, lätta bäriga till kraftfulla, komplexa viner med lång lagringspotential.
En sak är säker – vi har inte sett det bästa från Sydafrika ännu.