Piemonte-vin - vingård i piemonte med ett träd i vinterlandskap

Piemonte – vinet vid bergets fot

Piemonte betyder bergets fot och är en av Italiens mest berömda vinregioner. Piemonte ligger där Alperna böljar ner emot Medelhavet och de många små vingårdarna klättrar vällustigt uppför bergens sluttningar i det kuperade och närmast obegripligt vackra landskapet. Piemonte brukar kallas världens vackraste vinregion, och det är svårt att säga emot. I Piemonte är maten viktigare än någon annanstans. Här finns de flesta Michelinrestaurangerna i Italien, fantastiska viner, pittoreska byar och i markerna växer tryffeln som tjusar en hel värld. För vinvänner är de båda byarna Barolo och Barbaresco i distriktet Langhe närmast pilgrimsmål. Här gör man viner som på några decennier gått från att vara italienarnas egna hemligheter till de hetaste lyxvinerna på stjärnkrogar över hela världen. Regionhuvudstaden Turin är Italiens fjärde största stad, en pulserande storstad och en stor kontrast mot Piemonte i övrigt, som i hög grad är en lantlig och lite undanskymd del av landet. Turin är den italienska bilindustrins hjärtpunkt, liksom filmindustrins, för att inte nämna idrotten. Turin var värd för vinter-OS 2006 och stadens stora stolthet Juventus har en närmast poetisk klang för fotbollsvänner världen över. Piemonte har fått en enorm status för sina Barolo- och Barbaresco-viner, och det med rätta, det är fantastiska viner, men här produceras många andra viner än dessa flaggskepp. I Piemonte görs alltifrån mousserande pärlande moscatoviner till stilla vita, röda och rosa viner med en imponerande kvalitet. Piemonte har ett 60-tal DOC-appellationer, varav en tredjedel har den högsta klassifikationen DOCG. Regionen är för övrigt den enda i Italien som inte tillåter produktion av lågt klassificerade IGT-viner, vilket säger en del om med vilket stolthet och kvalitetsmedvetenhet som Piemontes vinbönder odlar sitt vin.

Druvor

I Piemonte gör man vin på många druvor, flera sorter som ruché, erbalucé, freisa och en uppsjö andra regiontypiska druvor förekommer i princip bara här. Piemontes mest kända druva är den svårbemästrade och egensinniga nebbiolo, som först på senare år har börjat odlas på andra håll i världen. Det speciella milda, fuktiga och dimmiga bergsklimatet, med fuktiga förmiddagar och varma soliga dagar har skapat unika förhållanden för vinodling. Nebbiolo är en mytomspunnen druva med ett okänt ursprung. Nebbiolo är druvan bakom de berömda Barolo och Barabarescovinerna. DNA-tester har visat ett visst släktskap med den vita rhônedruvan viognier och den lokala blå fresiadruvan. Barolo och Barbaresco får inte göras på andra druvor än nebbiolo, eller med inblandning av andra druvor. Men nebbiolo är långt ifrån den mest odlade druvan. Både dolcetto och framförallt barbera odlas i betydligt större omfattning. Omkring en tredjedel av Piemontes odlingar upptas av barbera. Bland de gröna druvorna är moscato bianco mest odlad. Moscato används till de berömda mousserande vinerna från trakterna kring Asti.

Barolo

Barolo är kultvinet som går sina egna vägar. Enligt vissa är det ett stramt och syrligt vin som kräver 100 år för att bli mjukt och drickbart. Medan andra entusiaster närmast fanatiskt menar att det är världens främsta vin. Barolo görs på nebbiolo-druvan. Nebbiolo kan härledas till det italienska ordet för dimma, och just dimman som bildas när den kalla Alpluften möter Medelhavsvärmen är typisk för Piemonte. Barolo DOCG består av 11 kommuner runt byn Barolo i distriktet Langhe. Barolo har haft sin DOCG-beteckning sedan klassificeringen infördes. Barolo måste lagras minst 38 månader, varav 18 på fat. Vinet får heller inte understiga en alkoholhalt på 13 %. För att få betäckningen Riserva krävs fem års lagring. Barolo finns i två stilar, traditionella, ytterst sträva och extremt lagringståliga viner, samt en mer modern, lättillgänglig och mjukare stil. Nebbiolo är en egensinnig druva. Den brukar beskrivas som vinvärldens diva som gör som den vill. Nebbiolo har en osedvanligt lång mognadsperiod, i vissa fall mognar inte druvan förrän i november. Dess tunna skal gör att nebbiolo är mycket känslig för väder och klimat, vilket medför att årgångsvariationerna kan vara stora.

Barbaresco

Barbaresco är en liten oansenlig by mellan städerna Asti och Alba några få kilometer nordöst om Barolo. Barbaresco ligger på något lägre höjd och har ett lite varmare klimat. Barbaresco produceras i tre byar och har lite orättvist fått finna sig i att stå i skuggan bakom Barolo, trots att Barbarescovinerna ofta är mer finessrika. Barbaresco ligger precis som Barolo i Langhedistriktet. Barbaresco görs också på nebbiolodruvan, vinerna får inte understiga 12,5 % och måste lagras i minst 24 månader, respektive 48 för att få Riserva-beteckning. Barbaresco är ett trendigt vin som brukar omnämnas som ett av världens främsta matviner, precis som när det gäller Barolo är efterfrågan stor och tillgången begränsad vilket gör att prisbilden generellt blir högre.

Asti

I och kring staden Asti framställs en lång rad DOC- och DOCG-viner, som är den högsta klassificeringen som italienska viner kan få. Asti är beteckningen för ett mousserande vitt vin som produceras i hela sydöstra Piemonte kring städerna Asti och Alba. Vinet görs på moscatodruvan och framställs genom den speciella Astimetoden där vinet kyls ner under jäsningen för att allt socker inte ska förbrukas. Resultatet blir ett sött lågalkoholigt vin. I Asti finns också en omfattande industri som tillverkar utrustning för vinproduktion och vid den årliga vinfestivalen i staden ”Douja d’Or” premieras landets allra bästa viner.

Barberavin

Barbera är en blå druva som länge var de italienska böndernas egen angelägenhet. I takt med att intresset för italienska viner ökat har barbera gått ifrån att vara en inhemsk lantruva till en världsvan kändis. Barbera är en mycket gammal druvsort som ger mörka, bäriga viner med mycket frukt och syra. Barbera upptar en mycket stor del av odlingarna i Piemonte. Barbera är en hemlig druva som inte visat sig ha något närmare släktskap med andra lokala druvor. Den måste följaktligen ha kommit från ett annat håll. Dess ursprung är omdiskuterat. Namnet kan vara avslöjande. Ordet kan härledas till italienska barbaro, vilket vittnar om att den kan ha kommit med ”barbarer”, som i en avlägsen tid bosatte sig och befäste Piemonte.

Historia

Piemonte var fram till Italiens enande en del av kungariket Sardinien och har en lång konfliktfylld historia där herraväldet har växlat mellan furstehus och ätter. Piemonte är bedövande vackert med ett böljande berglandskap och mängder med medeltida byar, borgar, slott och palats. Regionen har alltid varit välmående och är känd för gastronomi, modern industri, design, mode och för sin pittoreska landsbygd. Kungariket Sardinien-Piemonte spelade en avgörande roll i processen som skapade det enande Italien på 1860-talet. Vindlingen är mycket gammal. Ingen vet hur gammal, men referenser till viner gjorda på nebbiolo är dokumenterade från mitten av 1200-talet. Piemontes vinhistoria kännetecknas i hög grad av en lång rad inhemska druvor. Trots sentida försök att plantera internationella druvsorter har dessa haft svårt att etablera sig. Istället ökar intresset för unika och regiontypiska druvsorter som ruché, pelaverga, favorita, grignolino, erbaluce och timorasso. Många odlare ser det som en kulturgärning att bevara dessa inhemska druvor som annars riskerar att falla i glömska.

Jordmån

Piemonte är en av de mest mångfacetterade vinregionerna i världen. Förutom Bourgogne är det svårt att tänka sig ett vindistrikt där begreppet terroir är lika betydelsefullt. Landskapet är mycket kuperat och odlingslotterna är ofta små, och har gått i arv, vilket gör vinodlingen småskalig och att förutsättningarna skiftar, precis som jordmånen. I huvudsak finns två typer av jordmån, ler- och kalkrik märgel och jordar som är mer rika på sand, kompaktare och bördigare. Generellt är kalkhalten hög, vilket beror på eroderande bergarter från Alperna.

Klimat

Trots att Piemonte är en ganska liten del av Italien går det inte att säga att regionen har ett likartat klimat. I söder påverkas Piemonte av Medelhavsvärmen och i norr av Alperna där nederbörden är rikligare och mikroklimaten kallare. Vinodlingarna är ofta högt belägna med risk för frost och kyligare temperaturer. När de kalla vindarna från alperna möter den varma Medelhavsluften bildas den omtalade Piemontedimman, som stundtals kan ligga mycket tät i vingårdarna. Trots att nebbiolo lär betyda dimmornas druva så är den känslig för just den råkalla dimman och fukten. De senaste två decennierna har dock årgångarna överträffat varandra. Nebbiolo är en av få druvor som gynnas av klimatförändringarna.